Σάββατο , 3 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Πολύμηνες καθυστερήσεις στις συνδέσεις φωτοβολταϊκών στη Φθιώτιδα”

Κοινοβουλευτική παρέμβαση βουλευτή  Γιάννη Σαρακιώτη για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις συνδέσεις φωτοβολταϊκών στη Φθιώτιδα

Προ των ευθυνών του, μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης, φέρνει ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες ενεργοποίησης σύνδεσης των ολοκληρωμένων φωτοβολταϊκών έργων στη Φθιώτιδα.

Ο κ. Σαρακιώτης κατέθεσε σχετική ερώτηση, παραθέτοντας εκτός των άλλων και στοιχεία του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (Σ.Π.Ε.Φ.) όπου όπωςαναφέρεταιπαρατηρείται «σημαντική αύξηση (σε μήνες) του χρόνου έκδοσης προσφορών σύνδεσης από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., αλλά και ηλέκτρισης των σχετικών φωτοβολταϊκών επενδύσεων κατόπιν της υπογραφής της σύμβασης σύνδεσης τα τελευταία τρία χρόνια», ενώ παράλληλα:

«Ο μέσος χρόνος από την πρωτοκόλληση ενός οριστικοποιημένου αιτήματος για όρους σύνδεσης στα γραφεία του διαχειριστή έως την έκδοση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από 3,5 μήνες το 2019, ανήλθε στους 8,5μήνες το 2020 και στους 11,7 μήνες το 2021.Ο μέσος χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης με τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. έως την ηλέκτριση μιας μονάδας από 6,7 μήνες το 2019, αυξήθηκε στους 7,4 μήνες το 2020 και στους 8,8 μήνες το 2021.Το 2021 οι απορριπτικές απαντήσεις (αδυναμίες σύνδεσης) του διαχειριστή έφθαναν στο 80% των αιτημάτων όρων σύνδεσης όταν τα έτη 2018-2020 δεν ξεπερνούσαν το 40%».

Σύμφωνα με τον Βουλευτή Φθιώτιδας, έχει δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση του συνολικού κόστουςκατασκευής πριν την ηλέκτριση, καθώς και τη ναρκοθέτηση της ρευστότητας των μικρομεσαίωνεπενδυτών.

Ο κ. Σαρακιώτης, ο οποίος αιτήθηκε από τον Υπουργό να καταθέσει τα αναλυτικά στοιχεία ανά Δήμο της Φθιώτιδας αναφορικά με την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, επισημαίνει ότι:

«Είναι τουλάχιστον ανορθολογική η καταγραφόμενη αύξηση του ποσοστού των απορριπτικώναπαντήσεων επί των αιτημάτων όρων σύνδεσης, το οποίο και διπλασιάστηκε σε 80% το 2021 όταν τα έτη 2018-2020 δεν ξεπερνούσε το 40%. Και μάλιστα, η κυβερνητική ανικανότητα έρχεται σε ένα χρονικό σημείο, κατά οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο “REPowerEU”, ώστε να ανταποκριθεί στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης μέσω της αναθεώρησης του στόχου ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) για το 2030 από το 40% στο 45%. Προβλέπεται δε ειδική στρατηγική για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με σκοπό το διπλασιασμό της ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2025 και την εγκατάσταση 600 GW έως το 2030.
Είναι επίσης υποκριτική η στάση της Κυβέρνησης όταν ορθάυπερθεματίζει για την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και εγκρίνει κάθε ευρωπαϊκό σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά την ίδια στιγμή στο εσωτερικό υπονομεύει κάθε σχετική προσπάθεια, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις καταγγελίες των μικρομεσαίων επενδυτών σε φωτοβολταϊκά πάρκα της Φθιώτιδας για ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εξαιτίας αυτών εκτόξευση του επενδυτικού κόστους».

Δείτε εδώ ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης για τους Αντιδημάρχους

Δήλωση του Δημάρχου Καμένων Βούρλων, Γιάννη Συκιώτη  για τους πρώην και νυν Αντιδημάρχους Μετά τον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *