Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Η διεύρυνση του κόμματος και οι επόμενες εκλογές

Το ζήτημα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης που έθεσε με επίταση στην ομιλία του την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε στο επίκεντρο του προβληματισμού της προγραμματικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώνεται την Κυριακή. Τα θέματα που σχετίζονται με τις πολιτικές συμμαχίες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ομιλητών, αφού είναι δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Παράλληλα όμως ο προβληματισμός εστιάστηκε στα ζητήματα της οργανωτικής διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ του στόχου για “προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με ραχοκοκκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ” τάχθηκε στην ομιλία του Νίκος Βούτσης σημειώνοντας όμως πως “δεν είναι ίδιες οι συνθήκες” με το 2012 και το 2015. Επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για μία “νέα ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας” που θα δημιουργήσει ένα “νικηφόρο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα”. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε αναφερόμενος στην ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε “σύγκρουση με ένα καθεστώς και όχι με μια πολιτική δύναμη”. Τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να βάλει νερό στο κρασί του για ζητήματα που σχετίζονται με τον “διαχωρισμό κράτους εκκλησίας” και την “καταγγελία αυταρχικών πρακτικών”. Ειδικά για το ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών επισήμανε πως “δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι μετράει πάρα πολύ η σαφής και δεσμευτική αναφορά μας για το εύρος των πολιτικών δυνάμεων” στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί να γκρεμίσει τα πάντα επισήμανε στην παρέμβασή της η Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα “έχουν ψηφιστεί πάνω από 200 νομοσχέδια”. Σημείωσε πως “απέναντί μας έχουμε δύο σκληρά καρτέλ αδίστακτων συμφερόντων” θυμίζοντας πως “ο μηχανισμός εξουσίας του Μαξίμου αποτελείται από μέλη του εκσυγχρονιστικού μπλόκ με συγκολλητική ουσία την εξουσία”. Επισήμανε όμως πως “η κοινωνία βγήκε στον δρόμο και διεκδίκησε” όταν προκλήθηκε από την κυβερνητική και “έδειξε αντιστάσεις”. Η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει 3.100 ερωτήσεις για όλο το εύρος των ζητημάτων ενώ “φέραμε στο φώς θέματα διαχείρισης δημοσίου χρήματος”. Επισήμανε τέλος, οτι “αν δεν υπάρξει νίκη στις επόμενες εκλογές δεν ξέρω αν θα υπάρχει χώρα να κυβερνηθεί την μεθεπόμενη”. Τέλος, παρατήρησε ότι “η κυβερνώσα αριστερά δεν ειναι διαμαρτυρία αλλά προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες”.

Τη δημιουργία ενός “ευρωπαϊκού μετώπου προοδευτικών δυνάμεων” πρόκρινε στην ομιλία της η Ράνια Σβίγγου επισημαίνοντας ότι περιεχόμενό του πρέπει να είναι η “μάχη ενάντια στις πολιτικές ανισότητες, τη φτώχεια, τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την κλιματική αλλαγή”. Επίσης να προωθεί το αίτημα για “κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας και την αντικατάστασή του από δύο σύμφωνα βιώσιμης ανάπτυξης”. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από τα μεγαλύτερα κόμματα της αριστεράς που όμως έχει την δυνατότητα να συζητά και με άλλους χώρους, όπως αυτός της σοσιαλδημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό μπορεί να γινει “γέφυρα μεταξύ των ευρύτερων προοδευτικών”.

Απαιτείται “τεκμηριωμένη προγραμματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση” σημείωσε ο προερχόμενος από την ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ανέφερε παράλληλα ότι “είναι αναγκαίος ο μετασχηματισμός όπως τον περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας”. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθύνει προοδευτικό κάλεσμα για μια προοδευτική διακυβέρνηση λέγοντας πως “βεβαίως δεν περιμένουμε απάντηση πρίν τις εκλογές αλλά ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ακυβερνησία”.

“Πρωτιά στις εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος” επισήμανε ο Νίκος Παππάς. Σημείωσε επίσης πως όσα αποφασίζονται πρέπει να γίνονται πράξη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “έχουμε ψηφίσει ομόφωνες αποφάσεις και ήρθε η ώρα να τις εφαρμόσουμε”. Επισήμανε επίσης ότι πρέπει “να γίνει αυτό που λέμε προοδευτική συμμαχία παντού” και πώς “όταν συζητάμε για το κόμμα μας πρέπει να αναρωτιόμαστε τι κόμμα θέλει η κοινωνία και όχι τι κόμμα θέλουμε εμείς να φτιάξουμε”.

“Σε αυτό το κόμμα έχουμε μάθει να ζούμε με αποκλίνουσες απόψεις”, επισήμανε ο Γιάννης Μπουρνούς, σημειώνοντας ότι πρέπει να επιδιώκεται η σύνθεση αλλά στο τέλος “υπάρχουν οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες”. Σημείωσε ότι το κομβικό στοιχείο για τον ΣΥΡΙΖΑ ειναι “‘να καταφέρουμε να φέρουμε στο πλάι μας κόσμο από το δημοκρατικό κέντρο και την τεράστια δεξαμενή της αποχής”. Ειδικά για την τοπική αυτοδιοίκηση επισήμανε πως “το 2023 είναι κοντά και εμείς ως κόμμα που διεκδικεί να κυβερνήσει δεν έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία προοδευτικών μετώπων νίκης”.

Μια ενδιαφέρουσα εκτίμηση για τις πολιτικές εξελίξεις έκανε στην ομιλία του ο Αντώνης Κοτσακάς. Εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να κινηθεί στην κατεύθυνση δημιουργίας δορυφορικών πολιτικών σχημάτων. Το πρώτο στον χώρο της άκρας δεξιάς και το δεύτερο στον χώρο του κέντρου προκειμένου να διαμορφώσει κυβερνητικές συμμαχίες μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Το ζήτημα της θετικής ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις ενισχύσεις στην fraport έθεσε στην ομιλία της η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Εκφράζοντας τη διαφωνία με αυτή την πρακτική μίλησε για ενίσχυση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών τονίζοντας ότι “ θα πρέπει να είμαστε με τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αυτό το φροντίζουν τα κόμματα του κράτους”.

“Είναι σε εξέλιξη η μετεξέλιξη του κομματος”, επισήμανε ο προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μαδεμλής εκτιμώντας ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτό για τη διαμόρφωση πολιτικής πλειοψηφίας. Για τις μετεκλογικές εξελίξεις είπε πως “πολιτικές συμμαχίες προκύπτουν πάντα μετά τις εκλογές” επισημαίοντας πως για τον λόγο αυτό πρέπει να “πηγαίνουμε με ανοιχτό πολιτικό πλαίσιο και ατζέντα με στόχο να κερδίσουμε”.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στην Κύπρο ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Κύπρο   Ο ΓΓ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *