Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Προορισμός Fougaro στο Ναύπλιο, κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας και δημιουργίας και γιορτάζει με τέχνη και ψυχαγωγία.

Πετρόκτιστα κτίσματα, από την άλλοτε κονσερβοποιία τομάτας, δημιουργούν μία πελώρια εσωτερική αυλή με χαρακτηριστικό γνώρισμα ένα πανύψηλο κόκκινο φουγάρο. Ενας χώρος τέχνης με μία γκαλερί που φιλοξενει σημαντικά έργα και όλα όσα χρειάζονται για να περάσει ο επισκέπτης ξέγνοιαστα την ώρα του καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σαν μία πλατεία σε χώρα νησιού, έτσι είναι η πλατεία στο Fougaro
Το Fougaro εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2012
Η ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου ξεκίνησε το 2002, ενώ το 2004, κρίνοντας ότι πρόκειται περί ιστορικής σημασίας βιομηχανικό συγκρότημα, η νέα ιδιοκτησία φρόντισε να χαρακτηριστεί διατηρητέο από την Πολιτεία. Το Fougaro εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου 2012.

To Fougaro μόλις 1 1/2 ώρα, πλέον, απο την Αθήνα, φιγουράρει στην ακρη της πόλης του Ναυπλίου και αποτελεί προορισμό για επίσκεψη όλο το χρόνο αλλά και τόπο συνάντησης για τους κατοίκους της περιοχής.

Το εστιατόριο και το μπαρ κάτω από τα πλατάνια, σαν μία δροσερή πλατεία σε χώρα νησιού, αποτελούν διέξοδο για οικογένειες. Εδώ θα πιεις τον καφέ σου ενώ τα παιδιά συμμετέχουν σε δημιουργικά εργαστήρια, ή κάνουν πατίνι και ποδήλατο σε ένα ασφαλές χώρο. Θα απολαύσεις ένα βιβλίο από την ενημερωμένη βιβλιοθήκη, φαγητό και ποτό, νύχτες με live μουσική και σινεμά στον κήπο ανάμεσα στα δέντρα. Εκεί ανάμεσα στις φυλλωσιές και η καντίνα του Φουγάρου για ποτό και γρήγορο σνακ για όσους κάνουν τον περίπατό τους ανάμεσα σε διάσπαρτα έργα τέχνης.

Ενας πολυχώρος που σφύζει από ζωη όλο το χρόνο, πόλος έλξης για όλες τις ηλικίες

Το εστιατόριο του Φουγάρου με εκλεκτές γευσεις λειτουργεί χειμώνα καλοκαίρι
Το Fougaro κλείνει 10 χρόνια δημιουργικής πορείας. Το όραμα της Φλωρίκας Κυριακοπούλου γιορτάζει και επεκτείνεται. Ηδη διαμορφώνεται ο πίσω χώρος με πράσινο, ράμπες για ποδήλατο και skate ενώ δημιουργείται ένα ανοιχτό θέατρο με θέα το Παλαμίδι. Το Fougaro είναι πόλος έλξης για επισκέπτες στο Ναύπλιο, απο νωρίς το πρωί μεχρι αργα το βράδυ, καθώς και για μονοήμερη εκδρομή.

Το κόκκινο φουγάρο δεσπόζει στο Ναύπλιο

Μάλιστα τα εργαστήρια για νέους και παιδιά είναι τόσο φροντισμένα, με ειδικούς εκπαιδευτές, πόλος έλξης για σχολεία από όλη την έλλαδα, ενώ πρόσφατα φιλοξενούσε νέους από πόλη της Γαλλίας για να τα παρακολουθήσουν.

Η βιβλιοθήκη του φουγάρου
Η βιβλιοθήκη είναι μία γωνία που βρίσκουν καταφύγιο φοιτητές αλλά και όσοι αγαπούν τα βιβλία.

Fougaro Art Center

Μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές του Fougaro, ένας τόπος που δεν βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, είναι οι σημαντικότατες εκθέσεις τέχνης που παρουσιάζει με έργα διεθνώς διακεκριμένων καλλιτεχνών, κυρίως μέσα απο τη μεγάλη προσωπική συλλογή της Φλωρίκας Κυριακοπούλου.

Δύο νέες εκθέσεις στο Fougaro στο Ναύπλιο
Το Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022, το ΦΟΥΓΑΡΟ ξεκινά τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του, εγκαινιάζοντας δύο σημαντικές εικαστικές εκθέσεις.

Η FOUGARO GALLERY θα παρουσιάσει την έκθεση «3», του γνωστού Κύπριου εικαστικού Λευτέρη Ολύμπιου, που περιλαμβάνει τρεις ενότητες έργων, κυρίως λάδια σε καμβά και μελάνια σε χαρτί. Θα είναι η τρίτη φορά που παρουσιάζονται έργα του διακεκριμένου ζωγράφου στο ΦΟΥΓΑΡΟ.

Παράλληλα, στο χώρο BLUE2, το ΦΟΥΓΑΡΟ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά έργα της Γερμανίδας εικαστικού Brigitte Hofherr, που έχει μακρόχρονη σχέση με την Ελλάδα. Η έκθεση, με τίτλο “Endangered Portraits”, παρουσιάζει μια σειρά έργων αφιερωμένη στη ντομάτα. Είναι ένας φόρος τιμής στον καρπό που συνδέεται με την ιστορία της Αργολίδας, αλλά και του ίδιου του FOUGARO ARTCENTER, δεδομένου ότι άλλοτε, εντός των εγκαταστάσεων του, λειτουργούσε το εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας «ΑΝΘΟΣ».

Λευτέρης Ολύμπιος 3 FOUGARO GALLERY 11 Ιουνίου – 18 Δεκεμβρίου 2022

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται στη FOUGARO GALLERY τον εικαστικό Λευτέρη Ολύμπιο, που ζει και δραστηριοποιείται μεταξύ Ολλανδίας, Κύπρου και Ελλάδας, με την ευκαιρία μιας αναδρομής στη ζωγραφική του.

Σε μία μεγάλη έκθεση με τίτλο «3», το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη δουλειά ενός σημαντικού καλλιτέχνη με σειρά διακρίσεων, που έχει αφομοιώσει τις αρχές της λαϊκής και της βυζαντινής τέχνης, αποδίδοντας με χειρονομιακό χαρακτήρα έργα ζωγραφικής με ελληνική οικουμενικότητα. Η έκθεση έχει δομηθεί γύρω από τρεις ενότητες έργων, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η σειρά «Το Ταξίδι», του 2011, πραγματεύεται τις αρχετυπικές έννοιες της ακούσιας περιπλάνησης και της εκούσιας μετακίνησης, μέσα από διαφορετικές εκφάνσεις. Όπως έχει σημειώσει η, ιστορικός τέχνης, Ευθυμία Γεωργιάδου – Κούντουρα, «στις διαδοχικές εικόνες της αφήγησης των “ταξιδιών”, διακρίνεται η έντονη προσπάθεια του Ολύμπιου να καλύψει όσο γίνεται περισσότερες πτυχές της ιστορίας και της επικαιροποίησης του αρχικού μοτίβου. Αυτή η μάχη με την ύλη, για την προσέγγιση της ιδεατής σύλληψης, δεν πραγματώνεται με μία εικόνα, αλλά με διαρκείς μετατοπίσεις της οπτικής γωνίας, μέσα από τις οποίες ο ζωγράφος οδηγείται σταδιακά στην πλήρη ελευθερία […]».

Η ενότητα «Αικατερίνη Κορνάρο, Το Τρίτο Χέρι», του 2018, εικονογραφεί την θλιβερή ιστορία της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου. Με τα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη: «Η πονεμένη ιστορία της Αικατερίνης Κορνάρο, της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου, με γοήτευε αλλά μου προκαλούσε και θλίψη. […] Η νεαρή αυτή αρχόντισσα στάλθηκε από τη Βενετία για να παντρευτεί το βασιλιά της Κύπρου, […] το τέλος της όμως δεν ήταν αίσιο. Η Αικατερίνη, μετά από 15 χρόνια βασιλείας, εξαναγκάζεται να παραδώσει την εξουσία στη Γαληνοτάτη. […]

Παρά τη θέλησή της, και με πόνο στην καρδιά, εγκαταλείπει την Κύπρο το Μάρτιο του 1489, κυνηγημένη από την ίδια της την πατρίδα· χήρα και άτεκνη. Ποιος όμως στην πραγματικότητα παρέδωσε την Κύπρο στη Βενετία; Η ιστορία λέει πως η Αικατερίνη Κορνάρο το έκανε. Η ίδια όμως πονούσε τον τόπο, αγαπούσε τον κόσμο και ο κόσμος την αγαπούσε. Δεν ήθελε να φύγει. Αποστασιοποιείται τότε συναισθηματικά και το φυσικό της σώμα γίνεται το όργανο που παραδίδει την εξουσία. Γίνεται το τρίτο χέρι, που εκτελεί την πράξη τής παράδοσης. Είναι η ιστορική στιγμή της παράδοσης του στέμματος στο Λέοντα της Βενετίας».

Τέλος, η σειρά σχεδίων “The Cyprus Drawings (Τα Κυπριακά σχέδια)”, της περιόδου 2021-2022, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στα διαστήματα του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του Covid 19. Δίχως κάποιον σαφή προσανατολισμό, ο καλλιτέχνης αποδίδει ζωγραφικά θέματα από την καθημερινότητα, τη σύγχρονη πραγματικότητα, την Ελληνική μυθολογία, την παράδοση, την θρησκεία, τον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας. Όπως λέει ο καλλιτέχνης, «καθόμουν στο τραπέζι μπροστά στο χαρτί και τα υλικά μου και άφηνα το χέρι και την καρδιά μου να με οδηγήσουν εκεί που ήθελαν αυτά. Στην αρχή δεν πίστευα ότι εγώ ήμουν ο δημιουργός αυτών των σχεδίων. Γι’ αυτό, όπως λέμε στην αγιογραφία, έλεγα: «Χειρ Ελευθερίου Ολυμπίου εποίησεν».

Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων της έκθεσης θα προσφερθεί
στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προκειμένου να δημιουργηθεί ξενώνας φιλοξενίας για τα παιδιά και τις μητέρες ή συνοδούς τους, πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Λευτέρης Ολύμπιος 3 FOUGARO GALLERY Πέμπτη έως Κυριακή 6 – 10

Λευτέρης Ολύμπιος
Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1953, ενώ ζει και εργάζεται στο Amsterdam. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη, καθώς και ζωγραφική, αγιογραφία, φρέσκο και ψηφιδωτό στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Συνέχισε με σπουδές ζωγραφικής και γλυπτικής στη Ελεύθερη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Χάγης. Η επαφή του με την κοινότητα καλλιτεχνών στο IJmuiden, ένα χωριό λίγο έξω από το Amsterdam, και ειδικά τον ζωγράφο Lei Moulin το 1985 ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της δουλειάς του. Το 1997 συμμετείχε στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας εκπροσωπώντας την Κύπρο με τον κύκλο δουλειάς «Φιλοξενία». Το 2012 πραγματοποίησε αναδρομική έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας με τον τίτλο «Συναντώντας το Βυζάντιο». Το 2014 παρουσίασε στον Καθεδρικό ναό της Ουτρέχτης τη σειρά “Violated Beauty”, που έγινε ειδικά για τον χώρο του ναού με θέμα τη πολιτιστική κληρονομιά και ειδικότερα αυτή της κατεχόμενης Κύπρου μετά το 1974. To 2019 έγινε μόνιμη εγκατάσταση τριών έργων από την ενότητα Violated Beauty στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εκθέτει συστηματικά την δουλειά του σε Κύπρο, Ελλάδα και Ολλανδία, ενώ έργα του βρίσκεται σε μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Oι τομάτες επιστρέφουν στο Fougaro

Brigitte Hofherr / Endangered Portraits FOUGARO BLUE2 11 Ιουνίου – 18 Δεκεμβρίου

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στο BLUE2 ένα πολύ ενδιαφέρον εικαστικό project της Γερμανίδας ζωγράφου, Brigitte Hofherr, με τίτλο “Endangered Portraits”.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του Φουγάρου, που στεγάζεται σε ένα πρώην εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας, καλέσαμε τη Brigitte Hofherr, που ασχολείται με την βοτανική εικονογράφηση, να δημιουργήσει μία σειρά έργων αφιερωμένη στη ντομάτα, που παλιότερα αφθονούσε στον αργολικό κάμπο. Η καλλιτέχνης, που επισκέπτεται χρόνια την Πελοπόννησο, έχει συλλέξει εικόνες και πληροφορίες για ποικιλίες ντομάτας από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, που, καθώς δεν καλλιεργούνται σε ευρεία κλίμακα, απειλούνται με εξαφάνιση.

Με βάση αυτό το υλικό, έχει δημιουργήσει μία ζωγραφική ενότητα που απεικονίζει καρπούς από ποικιλίες που κινδυνεύουν. Τα έργα είναι προσαρμοσμένα σε διαστάσεις που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας, με την πεποίθηση ότι ο πλούτος κάθε περιοχής είναι η βιοποικιλότητά της. Δίνοντας στα φυτά το δικό τους βήμα, ευελπιστούμε να υπάρξει ευαισθητοποίηση ενάντια στην δυσάρεστη εξέλιξη της εξαφάνισης ιστορικών και αρχέγονων φυτικών ποικιλιών. Όπως λέει η Brigitte Hofherr, «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ο μόνος τρόπος για να προστατέψεις κάτι, είναι να το γνωρίσεις και να το αγαπήσεις».

Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων της έκθεσης θα προσφερθεί για την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων της Κοινότητας «Πελίτι» – peliti.gr.

Brigitte Hofherr / Endangered Portraits FOUGARO BLUE2, Τρίτη έως Κυριακή 12μμ έως αργά το βράδυ

Brigitte Hofherr

Γεννήθηκε στο Mannheim της Γερμανίας και μεγάλωσε στο Ladenburg, ένα μικρό χωριό, περιτριγυρισμένο από χωράφια και μικρούς κήπους. Από νωρίς την τράβηξε η φύση και η τέχνη και ζωγραφίζει από την παιδική της ηλικία. Είναι αυτοδίδακτη και έκανε την πρώτη της έκθεση το 1996 στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη.

Το έργο της έγινε γνωστό και προσκλήθηκε σε έναν αμπελώνα στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής, όπου της ανέθεσαν να κάνει τέσσερις βοτανικούς πίνακες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, επισκέφτηκε τον Βοτανικό Κήπο Kirstenbosch στο Κέιπ Τάουν. Αργότερα, άρχισε να ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες, π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Ελβετία και Γαλλία, αναζητώντας νέα φυτά και θέματα για τους πίνακές της.

Είναι πολύ σημαντικό για εκείνη να έλκεται από το αντικείμενο που θέλει να ζωγραφίσει. Δουλεύει με λάδι σε καμβά και τα έργα της είναι συνήθως μεγάλων διαστάσεων. Εστιάζοντας στη μορφολογία των φυτών, με βάση φωτογραφίες που έχει τραβήξει, προσπαθεί να δημιουργήσει μια σύνθεση που αφήνει στον θεατή ένα αισθητικό αποτύπωμα με διάρκεια. Την ενδιαφέρει επίσης να κατευθύνει την προσοχή του θεατή στα ίδια τα φυτά, το περιβάλλον και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Για πάνω από 4 χρόνια δουλεύει για το project ”historical apple varieties“. Η έρευνα την έφερε σε επαφή με διάφορους καλλιεργητές μήλων, ιδιοκτήτες οπωρώνων και επιστήμονες ανά την Ευρώπη. Τον Μάρτιο του 2023 οι πίνακές της από αυτή την ενότητα θα παρουσιαστούν στο Gartenbaumuseum Erfurt / (Γερμανία).

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές γκαλερί στη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ έργα της ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Βοτανικών Καλλιτεχνών (ASBA), του Φόρουμ Βοτανικής Τέχνης του Thüngersheim (Γερμανία), του Πολιτιστικού Ινστιτούτου Vahle Darmstadt (Γερμανία) και του GEDOK Mannheim / Ludwigshafen (Γερμανία).

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Λάκης Λαζόπουλος, μετά από χρόνια επιστρέφει με το «Τσαντίρι» του, αλλά όχι τηλεοπτικά!

Το Αλ – Τσαντίρι επιστρέφει! Ο Λάκης Λαζόπουλος, μετά από χρόνια επιστρέφει με το «Τσαντίρι» …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *