Κυριακή , 27 Νοεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Σε Νέα Άμπλιανη και Σταυρό Λαμίας ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας – Θεία Λειτουργία και Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών την Μεγάλη Τετάρτη 28/4/2021 το πρωί χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας. 

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων με αφορμή το τροπάριο της Κασσιανής ωμίλησε για την ραθυμία και την μετάνοια, τονίζοντας ότι η μετάνοια είναι κίνηση και πρόοδος και πορεία προς τα μπροστά.

Στις 16:00 ο Σεβασμιώτατος και σύμφωνα με το λειτουργικό πρόγραμμα του, της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, μετέβη στο χωριό Σταυρός της Δυτικής Λαμίας και ετέλεσε το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευαρέσκειά του και την ευγνωμοσύνη του, διότι στο Ιερό Μυστήριο προσήλθαν και συμμετείχαν πάρα πολλά παιδιά. Ο κ. Συμεών μίλησε αποκλειστικά και μόνο στα παιδιά για την σημασία των Ιερών Μυστηρίων και ιδίως του Ιερού Ευχελαίου..

Τέλος, στην Ακολουθία του Νιπτήρος ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και ωμίλησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας.

Η Ακολουθία του Νιπτήρος μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για το Μυστήριο του Μυστικού Δείπνου και χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

«Είναι ο Μυστικός Δείπνος αυτός, ο οποίος μας προσφέρει μέσα στην ιστορία τη Θεία Ευχαριστία, την δυνατότητα μας να μεταλαμβάνουμε το Σώμα και το Αίμα Του Χριστού, να γινόμαστε σύναιμοι και όμαιμοι μαζί Του και να μετέχουμε στη ζωή Του. Αλλά το Μυστήριο αυτό αγαπητοί μου αδερφοί αναδεικνύει μεταξύ των άλλων πολλών και σπουδαίων και βασικών αναδεικνύει την τραγικότητα του Ηγέτη. Διότι πολλές φορές οι άνθρωποι θαυμάζουν τους ηγέτες, θαυμάζουν τα πρόσωπα τα οποία έχουν δύναμη ή ισχύ ή εξουσία την οποία έχουν ή δείχνουν ότι έχουν ή οι άνθρωποι φαντάζονται ότι έχουν. Όμως κάθε ηγέτης κουβαλάει έναν Σταυρό και μια μοναξιά και μια τραγικότητα και το βλέπουμε αυτό ακόμη και στο πρόσωπο του Χριστού. Το είδαμε στο Ιερό Ευαγγέλιο και είναι συγκλονιστικό. Ο Χριστός παραδίδει και προσφέρει το Σώμα Του και το Αίμα Του, προσφέρει ό,τι πολυτιμότερο, ό,τι σημαντικότερο, ό,τι πιο υπέροχο υπάρχει και μπορεί να υπάρξει, γι’ αυτό και το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι το μυστήριο των Μυστηρίων.

Και ο Χριστός ταπεινώνεται, είναι ταπείνωση για τον Χριστό, είναι ταπείνωση για τον ηγέτη να προσγειώνει τους συνεργάτες Του, τους συγκυρηναίους Του, τους συνοδοιπόρους Του να τους προσγειώνει στην πραγματικότητα και να τους λέει ότι : «Όποιος θέλει να γίνει μεγάλος θα γίνει διάκονος των άλλων και όποιος θέλει να γίνει πρώτος θα γίνει δούλος. Η δικιά μου εξουσία είναι η δουλεία μου, το να είμαι δούλος και υπηρέτης των πάντων. Η δική μου δύναμις είναι η αδυναμία μου, η δική μου ισχύς είναι η ήττα μου, η δική μου κυριαρχία βρίσκεται πάνω στον Σταυρό, η δική μου κυριαρχία είναι η ματωμένη και Σταυρωμένη αγάπη και όχι ένας θρόνος πυγμής και ισχύος. Τι συγκλονιστική μαρτυρία! τι συγκλονιστική διδασκαλία! αλλά και τι συγκλονιστική παρακαταθήκη! αλλά και τι φοβερό δίδαγμα ζωής, το οποίο μας καταλείπει ο Χριστός αιώνια μέσα στην ιστορία!

Η εξουσία, την οποία μας δίδαξε ο Χριστός, η εξουσία της αγάπης είναι ο σεβασμός στον άλλον, η κατανόηση στον άλλον, η ανάδειξη της σημασίας του άλλου, η δυνατότητα στον άλλον να μιλήσει, να ακουστεί, να εκφραστεί, να αισθανθεί ότι και αυτός έχει μια αξία, ότι και αυτός μπορεί κάτι να προσφέρει. Ποια είναι η αληθινή εξουσία; Είναι η συνεργασία, είναι η συναντίληψη, είναι η κοινή προσπάθεια, είναι η ένωση των δυνάμεων, είναι το να ενώσουμε τις καρδιές μας και το μυαλό μας και την ψυχή μας και τα μάτια μας και το όραμα μας και τα όνειρά μας. Αυτό μας μαρτυρεί ο Χριστός, αυτό θέλει ένας πραγματικός ηγέτης και αυτό καλούμεθα να είμαστε στην ζωή μας, μέσα στον κόσμο στον οποίο ζούμε, μέσα στο σπιτικό μας, μέσα στην καθημερινότητα των σχέσεων μας”.

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο κ. Συμεών ανέφερε:

“Ακούσαμε τον Χριστό να έρχεται να πάρει τον φόβο από την καρδιά μας. Έρχεται και μας λέει και μας ονομάζει φίλους Του, «ὁρᾶτε, φίλοι», κοιτάξτε φίλοι και σκεφτείτε ότι δεν μπορεί να μας χωρίσει κανένας φόβος. Πόσο συγκλονιστική φράση είναι αυτή, πόσο σπουδαία φράση είναι αυτή! Να πορεύεται την πορεία του Γολγοθά, να ανεβαίνει στον Σταυρό, να θυσιάζεται άδικα, να έχει να αντιμετωπίσει έναν όχλο αλαλάζοντα, τρελαμένο, συγχυσμένο, πλανημένο με τα φαντάσματά του, με τις συνωμοσίες του, μοιάζει με τους αρνητές της σημερινής εποχή,ς οι οποίοι θα Τον αρνηθούν και θα πουν: «Ἆρον ἆρον, σταύρωσον αὐτόν».

Και όμως, παραμένει ο πραϋς, ο ήπιος, ο γαλήνιος, ο ηγέτης ο αληθινός, ο μόνος Ηγέτης μέσα στην Ιστορία που έρχεται τις ταραγμένες καρδιές να τις ηρεμίσει και να τις γαληνέψει. Έρχεται να μας πει : «δεν χρειάζεται κανένας φόβος φίλοι μου, είμαστε φίλοι, είμαστε φίλοι! Δεν είμαι εξουσία! Είμαι ο φίλος σας, δεν είμαι ο αρχηγός σας, είμαι ο φίλος σας. Δεν είμαι ένας κοινωνικός μεταρρυθμιστής, είμαι ο φίλος σας. Δεν είμαι ένας επαναστάτης, είμαι ο φίλος σας. Δεν είμαι ένας δυνάστης, είμαι ο φίλος σας! Δεν είμαι ένας μονάρχης, είμαι ο φίλος σας! Δεν είμαι ένας δυνάστης, είμαι ο φίλος σας».

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Κυρμανίδης και άλλοι επίσημοι.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ν. Σταυρογιάννης: “Πιστοί στο διαχρονικό μήνυμα της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου”

Μήνυμα Νίκου Σταυρογιάννη για την Επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου “Σήμερα, 80 χρόνια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *