Ακολουθήστε μας στο facebook

Σε «Ουκρανές χορεύτριες» μετονόμασε το έργο του διάσημου καλλιτέχνη Εντγκάρ Ντεγκά «Ρωσίδες χορεύτριες» η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου

«Θεωρήσαμε ότι είναι η κατάλληλη σκηνή να επικαιροποιήσουμε τον τίτλο για να αντικατοπτρίζει καλύτερα το θέμα του» – Η πινακοθήκη καλεί και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα να επανεξετάσουν τις ερμηνείες ή λανθασμένες αποδόσεις της ουκρανικής τέχνης
Σε «Ουκρανές χορεύτριες» μετονόμασε το έργο του διάσημου καλλιτέχνη Εντγκάρ Ντεγκά «Ρωσίδες χορεύτριες» η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, που εξήγησε ότι η απόφασή της οφείλεται σε σχόλια Ουκρανών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου απηύθυνε μάλιστα έκκληση σε άλλα πολιτιστικά ιδρύματα να επανεξετάσουν τυχόν εσφαλμένες ερμηνείες ή εσφαλμένες αποδόσεις της ουκρανικής τέχνης και κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τον Guardian, στον πίνακα του ιμπρεσιονιστή τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας, δηλαδή το κίτρινο και το μπλε, είναι ολοφάνερα, καθώς βρίσκονται στις κορδέλες στα μαλλιά των χορευτών.

«Ο τίτλος αυτού του πίνακα αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και πολλά χρόνια και καλύπτεται από την βιβλιογραφία. Όμως, τον τελευταίο μήνα λόγω της κατάστασης βρέθηκε στο επίκεντρο. Επομένως, θεωρήσαμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επικαιροποιήσουμε τον τίτλο για να αντικατοπτρίζει καλύτερα το θέμα του», ανέφερε εκπρόσωπος της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.

«Έβλεπα την ουκρανική κληρονομιά να χαρακτηρίζεται ως ρωσική»

Την κίνηση καλωσόρισε μεταξύ άλλων η Mariia Kashchenko, ουκρανικής καταγωγής ιδρύτρια και διευθύντρια της Art Unit, που προβάλλει ανερχόμενους καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών και 21 Ουκρανών.

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο όρος ρωσική τέχνη έγινε ένας εύκολος όρος-ομπρέλα που ήταν χρήσιμος, αλλά είναι πολύ σημαντικό τώρα να τα κάνουμε πράγματα σωστά. Ως Ουκρανή, στο παρελθόν άκουγα να με αποκαλούν Ρωσίδα ή έβλεπα την ουκρανική κληρονομιά να χαρακτηρίζεται ως ρωσική», δήλωσε.

Αντίστοιχες θέσεις διατύπωσε και η διευθύντρια του Ουκρανικού Ινστιτούτου στο Λονδίνο Olesya Khromeychuk. Τον περασμένο μήνα έγραψε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι «οι επιμελητές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παρουσιάσουν την εβραϊκή, τη λευκορωσική ή την ουκρανική τέχνη και καλλιτέχνες ως Ρώσους. Σε μια σπάνια περίπτωση που ένας Ουκρανός δεν παρουσιάζεται ως Ρώσος, μπορεί να παρουσιαστεί ως “ουκρανικής καταγωγής”, όπως συνέβη με τον σκηνοθέτη Oleksandr Dovzhenko, σε μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο».

Protothema.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος “Μαλεσίνα” στο ΚΑΠΗ Μαλεσίνας

  Την Παρασκευή 10/5/2024 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του Φωτογραφικού Λευκώματος “Μαλεσίνα” στο ΚΑΠΗ Μαλεσίνας. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *