Παρασκευή , 24 Μαρτίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Στενό Αιτωλοακαρνανίας: Ένα γραφικό, παραδοσιακό χωριό

Βρίσκεται χαμηλά στο χωριό αριστερά από το δρόμο προς παλιά Πλαγιά. Έχει πέτρινο περίβολο με καμπαναριό στην είσοδο του και γιορτάζει στην Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στις 2 Μαΐου. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και το κοιμητήριο του χωριού.

Επίσης τα τελευταία χρόνια χτίστηκε και ένα εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου κοντά στην περιοχή.
Σήμερα κύριο επάγγελμα των κατοίκων είναι η αγροτοκτηνοτροφία. Τρεις μαθητές υπάρχουν που πηγαίνουν στο σχολείο της Παλαίρου. Φυσικά ιατρείο δεν υπάρχει και φάρμακα γράφουν όταν πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα γιατρός Πογωνιά ή Πάλαιρο.

Στο χωριό σήμερα υπάρχει μόνο μια ταβέρνα-καφενείο.

Οι γραφικοί οικισμοί Πογωνιά και Στενό ενώθηκαν διοικητικά ως μια κοινότητα στις 8/2/1993. Από το 1994 έως το 1998 αποτελούσε οικισμό του Δήμου Παλαίρου όπως και η Πογωνιά. Το 1999 αποτελούσε διαμέρισμα του Δήμου Παλαίρου. Σήμερα σαν ενιαία τοπική κοινότητα με την Πογωνιά ανήκουν στην Ενότητα Παλαίρου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.

Τα στοιχεία είναι παρμένα από τα βιβλία της περιοχής ιδιαίτερα από το Βιβλίο “Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας¨ που εκδόθηκε από το 2012 από το κέντρο Μέριμνας του Δήμου με πρόεδρο τον Θανάση Κασόλα και Δήμαρχο το Νίκο Σολδάτο. Ένα βιβλίο που βραβεύτηκε πολλές φορές και ήταν το πρώτο Πανελλαδικά με την συνένωση των Δήμων το 2010, με το νόμο Καλλικράτη για την τοπική Αυτοδιοίκηση που ενώθηκαν οι Δήμοι Μεδεώνος – Παλαιρου και Ανακτορίου σε έναν, στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ – Katounanews

Δείτε φωτογραφίες του Σήφη Μοίρα ΕΔΩ.

sinidisi.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τα αποτελέσματα από τα rapid tests σε Λαμία και Καμένα Βούρλα

Την Τετάρτη 22/3/2023 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι–rapid tests για κορονοϊό στην Λαμία και στα Καμένα Βούρλα. Οι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *