Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Στην Βουλή η μη λειτουργία της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. στο Παγκράτι Λαμίας

Παρέμβαση του βουλευτή Φθιώτιδας με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη  στη Βουλή σχετικά  το ΤΟΜΥ στο Παγκράτι Λαμίας

Γ. Σαρακιώτης και Θ. Πλεύρης για τη 2η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας: «Αοριστίες και δικαιολογίες για την ΤΟ.Μ.Υ. στο Παγκράτι Λαμίας από τον Υπουργό Υγείας»

«Το 2018 έναν μόλις χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 4486/2017 λειτούργησε η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) στην πόλη της Λαμίας, κοντά στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Παρ’ όλα αυτά και ενώ είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη λειτουργία και της δεύτερης Τοπικής Μονάδας Υγείας(ΤΟ.Μ.Υ.) στην περιοχή του Παγκρατίου, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κ. Υπουργέ» τόνισε απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία,Γιάννης Σαρακιώτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης (28/2) της Επίκαιρης Ερώτησης για τη μη λειτουργία της 2ης Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) της περιοχής του Παγκρατίου Λαμίας, στη Βουλή.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα, σημείωσε τα εξής:
«Τα προηγούμενα χρόνια, μία από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις οι οποίες έλαβαν χώρα στον τομέα της υγείας ήταν η θεσμοθέτηση και λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας. Σύμφωνα με τον Ν. 4486/2017 ιδρύθηκαν από το 2017 και μετά 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας, ενώ ενσωματώθηκαν και απασχολήθηκαν πάνω από 1.100 επαγγελματίες του χώρου της υγείας, καθώς και διοικητικό προσωπικό. Επιπροσθέτως, έλαβαν χώρα πάνω από 1 εκατ. επισκέψεις πολιτών στις ΤΟ.Μ.Υ. και πραγματοποιήθηκαν δράσεις λόγω και της διεπιστημονικότητας της σύνθεσής τους με προσανατολισμό στην κοινότητα, καθώς η στόχευση ήταν η καλλιέργεια της κουλτούρας της πρόληψης, η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης:

«Τόσο η προηγούμενηΔημοτική Αρχή του Δήμου Λαμιέων, όσο και η σημερινή έβαλαν πλάτη και αγκάλιασαν το εγχείρημα, παραχωρώντας ακίνητο του Δήμου, προχωρώνταςτις διαδικασίες και ολοκληρώνοντας την επισκευή του κτιρίου», ενώ κατέληξε ρωτώντας τον Υπουργό Υγείας για ποιον λόγο εδώ και δυόμισι χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν έχει προχωρήσει η λειτουργία της 2ης Τοπικής Μονάδας Υγείας, καθώς και πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της.
Στην απάντησή του ο Υπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «…είναι μέσα στις δεσμεύσεις μας η ανάπτυξη όλων αυτών των δομών στο αμέσως προσεχές διάστημα και αναλόγως και της πορείας της σχετικής προκήρυξης για προσωπικό θα ανοίγουν και συγκεκριμένες δομές…», για να δεχθεί τη δριμεία κριτική του Βουλευτή Φθιώτιδας, ο οποίος και παρέθεσε τι αναφέρουν οι ευρωπαίοι εταίροι στην 13η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, ο κ. Σαρακιώτης σημείωσε:
«Τι αναφέρουν λοιπόνοι ευρωπαϊκοί θεσμοί; “Ως προς τις δεσμεύσεις και άλλες βασικές πολιτικές, έχουν διαπιστωθεί καθυστερήσεις εν συγκρίσει με τα χρονοδιαγράμματα τα οποία συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της 12ης έκθεσης” […] “Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο” […] “Η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εν προκειμένω ιδρύοντας το σύνολο των διακοσίων σαράντα Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”. Και μετά όσον αφορά στην ίδρυση των επιπρόσθετων Μονάδων ΤO.Μ.Υ., αναφέρει τα εξής: “…αναβάλλεται πέραν της παρούσας έκθεσης”. Για πότε, δηλαδή; Θα τελειώσει η πανδημία και μετά;Όταν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ακόμη και οι σκληροί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έλεγαν προς τις Κυβερνήσεις“επενδύστε, δώστε χρήματα, στηρίξτε την πρωτοβάθμια κατά κύριο λόγο”, εσείς θα σκεφτείτε να ανοίξετε την 2η Τοπική Μονάδα Υγείας στη Λαμία, αφού τελειώσει η πανδημία.»
Στη συνέχεια ο Βουλευτής Φθιώτιδας έκανε λόγο και για την έλλειψη κρίσιμων ειδικοτήτων σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως η 1η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) και το Κέντρο Υγείας Λαμίας υπογραμμίζοντας τα εξής:
«Δεν θέλατε να ανοίξετε την 2ηΤΟ.Μ.Υ., όμως και από την 1η ΤΟ.Μ.Υ. αποχώρησε η παιδίατρος. Για ποιο λόγο δεν επαναπροκηρύχθηκε η θέση της; Έπειτα, βρέθηκα στο Κέντρο Υγείας Λαμίας. Δεν υπάρχει καμία στελέχωση, καμία ενίσχυση του συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας εδώ και δύο χρόνια…», ενώ καταλήγοντας, υπενθύμισε τις αόριστες απαντήσεις του Υπουργού Υγείας, σε προηγούμενη ερώτησή του για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίαςλέγοντας ότι:
«Τις προηγούμενες ημέρες υποτίθεται ότι απαντήσατε σε ερώτηση για το Νοσοκομείο Λαμίας. Και εκεί, όμως, πάλι μιλήσατε αόριστα. Γιατί δεν απαντήσατε στο πότε θα λειτουργήσουν οι επτά (7) κλίνες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μάλλον κι αυτές μετά την πανδημία. Όλα μετά την πανδημία θα γίνουν. Στο μεταξύ αποχωρούν οι γιατροί. Πού είναι, λοιπόν, αυτή η περίφημη ενίσχυση που μας λέτε ότι πραγματοποιείτε εδώ και δύο χρόνια;», με τον κ. Πλεύρη να αναπέμπει τις εξελίξεις στο προσεχές διάστημα, όπου και θα παρουσιαστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην ψήφισή του μέχρι τις 30 Απριλίου 2022, ημερομηνία της επόμενης αξιολόγησης.

 

*ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδα – Χρήστος Σταϊκούρας: Νέες αποζημιώσεις ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν

Πολύ θετικές εξελίξεις σχετικά με απαλλοτριώσεις στη Φθιώτιδα μετά από πολλά χρόνια Ο Υπουργός Υποδομών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *