Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Στο διεθνές συνέδριο Condereff η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την επανάχρηση αποβλήτων από κατεδαφίσεις και εκσκαφές

Ποιος είναι ο στόχος του ευρωπαϊκού  προγράμματος Condereff

Στις 3 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιείται το υβριδικό διεθνές συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος Condereff- Interreg Europe, με θέμα την επαναχρησιμοποίηση δομικών υλικών που προέρχονται από κατεδαφίσεις και εκσκαφές.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Condereff μαζί με επτά φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ερευνητικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα από την Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία, Αυστρία και Γαλλία.

Στόχος του προγράμματος είναι η εφαρμογή «πράσινων» πρωτόκολλων στη διαχείριση Αποβλήτων από Εκσκαφή, Κατασκευή και Κατεδάφιση (ΑΕΚΚ) και η μετάβαση στην κυκλική οικονομία μέσω της ανακύκλωσης, που αποτελεί έναν από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) είναι τα βαρύτερα και πιο ογκώδη ρεύματα αποβλήτων και καταλαμβάνουν στην Ευρώπη το 25%-30% των συνολικά παραγόμενων αποβλήτων .

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η ευρωπαϊκή πολιτική για τα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων και οι επιμέρους πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο Περιφερειών.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας:

-Έγινε καταγραφή των κύριων προβλημάτων που αφορούν στη χρήση δευτερογενών υλικών σε ιδιωτικά και δημόσια έργα. Κατά το στάδιο αυτό οργανώθηκαν περιφερειακές συνεδριάσεις με συμμετοχή φορέων, τεχνικών υπηρεσιών, συστημάτων διαχείρισης ΑΕΚΚ, ερευνητικούς φορείς, το ΤΕΕ, εργοληπτικές εταιρίες κλπ

-Μέσω του ΕΣΠΑ και των προσκλήσεων ΕΠΕΝΔΥΩ και ΕΠΑΝΕΠΕΝΔΥΩ στη Θεσσαλία δόθηκαν κίνητρα για επενδύσεις στον τομέα της διαχείρισης ΑΕΚΚ και της κυκλικής οικονομίας γενικότερα.

-Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση του κόστους διαχείρισης των ΑΕΚΚ στους προϋπολογισμούς των δημοσίων έργων

-Μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το ΤΕΕ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκίνησε πιλοτικά και για πρώτη φορά στην Ελλάδα η προσπάθεια να γίνουν εργαστηριακές δοκιμές που να οδηγούν σε προδιαγραφές των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να πιστοποιηθεί η δυνατότητα περαιτέρω χρήσης τους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις.

-Προγραμματίζεται μικρής κλίμακας ανάπλαση, σε χώρο της Περιφέρειας, από ανακυκλωμένα υλικά δόμησης, ώστε να μελετηθεί εκτενέστερα η συμπεριφορά τους κατά την ενσωμάτωσή τους σε έργο.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ευρωπαίους εταίρους του προγράμματος Condereff, για ανταλλαγή καλών πρακτικών και ανάληψη κοινών δράσεων.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν διαδικτυακά το συνέδριο και να λάβουν βεβαίωση συμμετοχής μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, www.thessaly.gov.gr στην κατηγορία “Ανακοινώσεις”.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

O Στέφανος Ξενάκης στην Χαλκίδα με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου «10 πράγματα που δεν μας έμαθαν»

Το βιβλιοπωλείο Ίαμβος και οι εκδόσεις Key Books σάς προσκαλούν σε μια ομιλία με θέμα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *