Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

«Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και το τσίπουρο!»

Δελτίο Τύπου του βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη με επίκεντρο το τσίπουρο


Μέσω κοινοβουλευτικής παρέμβασης τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική ΣυμμαχίαΓιάννης Σαρακιώτης,όσον αφορά την απόφαση της Κυβέρνησης να αυξήσει τηφορολόγηση των μικρών αποσταγματοποιών και να αφαιρέσει από αυτούς τη δυνατότητα της χρήσης της ονομασίας «τσίπουρο/τσικουδιά». Όπως αρχικά τόνισε ο κ. Σαρακιώτης:

«Τη στιγμή που η κοινωνία μαστίζεται από ένα πρωτοφανές και παρατεταμένο κύμα ακρίβειας, το οποίο παρά τις ευχές και τις προσευχές των Υπουργών αλλά και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, δεν ήταν παροδικό και δεν τελείωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως προβλέπατε, τη στιγμή που οι μείζονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτουν σεαμφισβήτηση τις οικονομικές προοπτικές των κρατών, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι δεν έχει τη βούληση να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να προστατεύσει την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται […] Και είναι όλα ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων, γιατί μειώνετε τους φόρους στη συγκέντρωση κεφαλαίου, στα μερίσματα και σε γονικές παροχές περιουσιών εκατ. ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή “δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια”, όπως υποστηρίζετε, για τη μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί και σε άλλα είδη πρώτηςανάγκης.Αρνείστε να επιβάλλετε πλαφόνστα κέρδη των εταιρειώνπαραγωγής ενέργειαςή να τα φορολογήσετε όπως προτείνει η Ε.Ε., επιτρέποντας τη συσσώρευση υπερκερδών, αλλά ταυτόχρονα διατείνεστε ότι “είναι αδύνατη η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα” επειδή “δεν επιθυμείτε να βοηθήσετε όσους έχουν Cayenne”. Προφανώς οι ιδιοκτήτες των εταιρειών παραγωγής ενέργειας δε διαθέτουν ακριβά αυτοκίνητα…»
Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις για το «τσίπουρο» και την «τσικουδιά»:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

«Υπό τις άκρως ασφυκτικές μνημονιακές επιταγές της προηγούμενης περιόδου, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατάφερε να διατηρήσει το καθεστώς μικρών αποσταγματοποιών επιτυγχάνοντας την αναγνώρισή τους ως παραγωγούς, ενώ το τσίπουρο, ως παραδοσιακό προϊόν, εντάχθηκε στο καθεστώς του μειωμένου συντελεστή.

Τη συγκεκριμένη κατεύθυνση παύει πλέον να ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση διά του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, καθώς αφαιρεί την ονομασία“τσίπουρο/τσικουδιά” και υπονομεύει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του προϊόντος εισάγοντας την περιφραστική διατύπωση: “Παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων”.Υποσκάπτει, έτσι, το μέλλον χιλιάδων οικογενειών σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στη Φθιώτιδα.Είναι σαν να μετονομάζετε το ελαιόλαδο σε… “προϊόν έκθλιψης ελαιοκάρπου”!Έτσι θα προστατεύσετε το μόχθο των Ελλήνων αγροτών; Έτσι θα κατοχυρώσετε τα δικαιώματά τους;Γιατί αφαιρείτε την ονομασία “τσίπουρο/τσικουδιά”;Γιατί να μην μπορεί ο μικρός παραγωγός να ονομάζει το προϊόν του, για παράδειγμα, “παραδοσιακό τσίπουρο”;»

Μεταφέροντας στη Βουλή τα εύλογα ερωτήματα των μικρών αποσταγματοποιών, ο κ. Σαρακιώτης πρόσθεσε:

«Οι μικροί αποσταγματοποιοί τσίπουρου ζητούννα ελέγχονται σε όλα τα επίπεδα για το προϊόν τους, ενώ παράλληλα – και πρέπει να τους πιστωθεί αυτό – δε θέτουν ως μείζον ζήτημα τη δυσμενέστερη φορολόγησή τους μέσω του παρόντος νομοσχεδίου.

Σας το δήλωσαν με σαφήνεια οι εκπρόσωποι των αμβυκούχων, κατά τη συνεδρίαση των φορέων.Ποιους ακούτε, κ. Υπουργέ, αν όχι αυτούς, προκειμένου να λάβετε τη συγκεκριμένη απόφαση;Ούτε για ευρωπαϊκή επιταγή πρόκειται, καθώς στην Ε.Ε., βάσει του άρθρου 10 του κανονισμού 2019/787, ο παραγωγός έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιεί τη νόμιμη ονομασία του νομίμως παραγόμενου από τον ίδιο προϊόντος.Για την ακρίβεια, δεν υφίσταται νομικό κείμενο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το οποίο να επιτάσσει την υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να εγκαταλείψει τους όρους “τσίπουρο/τσικουδιά”, ενώ φυσικά πουθενά δεν προβλέπεται και ουδέποτε έχει συζητηθεί σε επίπεδο Ε.Ε., ο καινοφανήςπεριφραστικός όρος “παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων”».

Μάλιστα, ο κ. Σαρακιώτης και 8 ακόμη Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέθεσαν τροπολογία, για τη διαφύλαξη της ονομασίας «τσίπουρο/τσικουδιά», δεδομένου ότι «η διήμερη απόσταξη αποτελεί σημαντική παραγωγική διαδικασία με την οποία συμπληρώνουν το εισόδημά τους περί τα 380.000 αγροτικάνοικοκυριά», καθώς και «μία υπερεκατονταετής παραδοσιακή πρακτική, από την οποία παράγονται αποστάγματα εξαιρετικήςποιότητας από τοπικές πρώτες ύλες των ίδιων των αμπελουργών/διήμερων αποσταγματοποιών, τα οποία δικαιούνται να φέρουν τη διαχρονική συνήθη ονομασία τους».Ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε προς τον παριστάμενο Υπουργό ότι οφείλεινα κάνει δεκτή την εν λόγω τροπολογία των και να προχωρήσει στις «αναγκαίες διορθώσεις»εισακούοντας«τους μικρούς παραγωγούς της ελληνικής επαρχίας», οι οποίοι «συνιστούν τον πραγματικό ιστό της αγροτικής παραγωγής, της παράδοσης και της περιφερειακής οικονομίας».

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

8 θέματα για την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαμιέων

Δείτε τα θέματα της 5ης τακτικής συνεδρίασης Πρόσκληση 5ης σύγκλησης Οικονομικής Επιτροπής» (Άρθρο 75, Ν.3852/10, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *