Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook
(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με την νέα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτα Δημητρίου

Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε 11/10/2021, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη νέα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του στενού συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και τις τελευταίες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνικήεξωτερική πολιτική ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η συνολική καισυμφωνημένη επίλυση του Κυπριακού με λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια,όπως προβλέπουν οι σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας τωνΗνωμένων Εθνών.

Υπογράμμισε ακόμη ότι μοναδική βάση λύσης του Κυπριακού αποτελούν οιδεσμευτικές για όλους αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τοευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται απρόσκοπτα σε ολόκληρητην επανενωμένη Κύπρο. Τόνισε ότι δεν νοείται συμφωνημένη λύση χωρίς τηνάμεση κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων και την πλήρηαπόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Η συνάντηση άρχισε με τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου και αντιλαμβάνομαι ότι είχατε και μία πολύ παραγωγική συζήτηση με τονΠρόεδρο της Βουλής. Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη χαρά μου για την εκλογή σας.Είναι πολύ σημαντικό: για πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής στην Κύπρο.Και εμείς κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα εκλέγοντας την πρώτη γυναίκαΠρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και πιστεύω ότι και αυτή η ανανέωση τουπολιτικού δυναμικού, μόνο σε κάτι καλό μπορεί τελικά να οδηγήσει. Θα έχουμε την ευκαιρία -πιστεύω- να έχουμε μία διεξοδική συζήτηση για τιςμεγάλες κοινές εθνικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε και θέλω να σαςδιαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν απόλυτασυντονισμένες για να απαντήσουν με τρόπο μεθοδικό, οργανωμένο και πάντασυμβατό με το Διεθνές Δίκαιο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στηνΑνατολική Μεσόγειο. Επομένως και πάλι καλώς ήρθατε και σας εύχομαι απόκαρδιάς καλή επιτυχία στα καθήκοντά σας.

Αννίτα Δημητρίου: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε, είναι πραγματικά μεγάλη τιμή, θαμου επιτρέψετε να πω, που βρίσκομαι με τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδές μουσήμερα εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου. Πέρα από άριστες σχέσεις και αδελφικέςσχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι τώρα μία δύσκολη χρονική συγκυρία,εννοώντας ότι έχουμε να διαχειριστούμε σημαντικές μικρές και μεγάλεςπροκλήσεις. Οπότε, πέραν από επιβεβλημένη που είναι η σχέση συνεργασίαςμεταξύ των χωρών μας -και ευχαριστώ πάρα πολύ τον Πρόεδρο της Βουλής, με τονοποίο είχαμε σήμερα μία πολύ σημαντική και εποικοδομητική θα προσέθετασυζήτηση για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε επιπροσθέτως και να ενισχύσουμετην κοινοβουλευτική διπλωματία- είναι και συνεργασία στον ίδιο παρονομαστή καιπάντοτε σε συνάρτηση με τις βάσεις αρχών.Οσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, μπορούμε όλα αυτάτα οποία έχουμε να διαχειριστούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα, αμεσότερακαι αποτελεσματικότερα. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε σήμεραεδώ, είναι μεγάλη παρακαταθήκη όπως και βαρύ -θα μου επιτρέψετε να πω- τοφορτίο. Εχουμε πολλά, κύριε Πρόεδρε, να διαχειριστούμε και εύχομαι και ελπίζωπραγματικά μαζί με τους συνεργάτες μου, με όλους τους βουλευτές καιβουλεύτριες, να συμβάλλουμε και εμείς για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκούμέλλοντος που θέλουμε να εξασφαλίσουμε για την Κύπρο και την Ελλάδα του αύριο.

 

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Η εφαρμογή frost.minagric.gr ασπίδα προστασίας από τον παγετό – Χρήσιμο εργαλείο για τους αγρότες

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Η εφαρμογή frost.minagric.gr ασπίδα προστασίας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *