Κυριακή , 5 Φεβρουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας: Γνωστοποίηση απόφασης της 7ης συνεδρίασης

ΑΠΟΦΑΣΗ 7ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ.
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ-ΙΟΥΛΙΟΥ 2021
(για το διάστημα από 25/5/21 έως 14/7/21)

Συνεδρίασε την Τετάρτη 14/ 7 /2021 η Νομαρχιακή επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και εξέτασε τη δράση της για την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου 2021.

Κεντρικά στοιχείατης πρωτόγνωρης αυτής περιόδου που διανύει ολόκληρη η ανθρωπότητα αποτελεί η κρίση COVID-19 και η αυτονομημένη από αυτήν οικονομική κρίση.

Παραδοσιακές βεβαιότητες κλονίζονται. Νέα προβλήματα και νέες ανάγκες εμφανίζονται μπροστά μας και νέες δυνατότητες διαφαίνονται στο παγκόσμιο επίπεδο.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση της Ν.Δ αντί να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες, εκμεταλλεύεται την κρίση ως ευκαιρία για την επιβολή ενός σκληρού και αυταρχικού καθεστώτος κυριαρχίας.
Διχάζει την κοινωνία, απειλεί, οργανώνει επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα επιβάλει συνθήκες μονοκρατορίας και ολοκληρωτισμού στην ενημέρωση, ασκεί μια διαρκή και σκληρή επίθεση στο περιβάλλον και ιεραρχεί σταθερά στις πρώτες θέσεις τη στήριξη των ιδιωτικών συμφερόντων στην παιδεία, στην υγεία και στην οικονομία.

Αντικειμενικά, λοιπόν, αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη της διαμόρφωσης και συγκρότησης μιας δημοκρατικής προοδευτικής πλειοψηφίας για την προοδευτική – αριστερή διακυβέρνηση της χώρας. Για να γίνει κάτι τέτοιο βέβαια απαιτείται μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων,των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, του οικολογικού Κινήματος, του Κινήματος της Νεολαίας, ώστε να συγκροτηθεί μια ισχυρή πολιτική δύναμη, όχι απλώς αμφισβήτησης, αλλά και εναλλακτικής πρότασης.

Πρώτη προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η ενημέρωση του λαού, η στήριξη και η ενίσχυση των αγώνων των εργαζομένων για την προστασία της εργασίας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, η στήριξη του κοινωνικού κράτους και ο περιορισμός – εξάλειψη των ανισοτήτων.
Αυτό επιδιώξαμε και στην προαναφερόμενη περίοδο στη Φθιώτιδα:
• Οργανώσαμε εξορμήσεις ενημέρωσης με διανομή υλικού και προβολής των θέσεών μας ,
• παρουσιάσαμε σε ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση των θέσεων του κόμματος και συζητήσαμε με τους φορείς του τόπου για τα επίκαιρα θέματα της περιόδου με κέντρο βάρους τα εργασιακά, το αντεργατικό Ν/σχέδιο και τις ΜμΕπιχειρήσειςμε το σ. Διον. Τεμπονέρα στις 31 Ιουνίου 2021,
• ενισχύσαμε κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως της ΛΑΡΚΟ στη Λαμία με ανακοινώσεις και μεγάλη συμμετοχή του Κόμματος και της παράταξης στην κεντρική τους εκδήλωση στη Λαμία στις 12 Ιουνίου,
• πρωτοστατήσαμε σε δράσεις με την ενεργό συμμετοχή του Εργ, Κέντρου, σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φορέωνΜμΕπιχειρήσεωνκαι συνδπαρατάξεων στην μαζικότερη κινητοποίηση των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια κατά την απεργία της 16ης Ιουνίου.
• Η λειτουργία των Θεμ. Επιτροπών της N.Eπροχωρά αλλά απαιτείται η επιτάχυνση και σταθεροποίηση της λειτουργίας τους και η δημιουργία θεματικών αρχείων μέχρι το Φθινόπωρο.
• Παρεμβήκαμε στο εσωκομματικό επίπεδο στα θέματα της Αυτοδιοίκησης με ειδική σύσκεψη που οργάνωσε η Ν.Ε με τη συμμετοχή του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και του Οργανωτικού στις 8 Ιουνίου για την πολιτική μας στην αυτοδιοίκηση , σύσκεψη εκκίνησης με βάση την απόφαση της 4ης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης της Ν.Ε Φθιώτιδας του Μαρτίου του 2021.
• Τέλος εκτιμάται ως θετική η επίσκεψη και συζήτηση του βουλευτή Γιάννη Σαρακιώτη και του συντονιστή της Ν.Ε με την υπεύθυνη παιδείας της Ν.Ε με τον κοσμήτορα του Παν/μίο Θεσσαλίας και τους προέδρους των τμημάτων που έχουν έδρα τη Λαμία για όλα τα κρίσιμα ζητήματα του ιδρύματος και της Παιδείας στο χώρο μας, καθώς και την, για πρώτη φορά, ουσιαστική συμμετοχή της Ο.Μ Μακρακώμης στις εκδηλώσεις της επετείου της «Καλύβας Στεφανή» .
Στην προσπάθειά μας αυτή εμφανίστηκαν δυσκολίες και υστερήσεις από μέρους των συντονιστικών των Ο.Μ που έχουν σχέση α) με την ποιότητα της λειτουργία τους και την αδυναμίαοργάνωσης της πολιτικής λειτουργίας των συντονιστικών, β) με το ρόλο τους στη στήριξη της συμμετοχής των μελών στις εξωστρεφείς δράσεις και την προβολή των θέσεων του κόμματοςγ) με τη συμμετοχή σε αυτά πολλών νέων μελών , χωρίς την ανάλογη προσπάθεια ενσωμάτωσης και στήριξής τους .
Παράλληλα σε «χαμηλές πτήσεις» κινήθηκε η συνδικαλιστική δραστηριότητα στις εκλογές στο Γεν.Νοσοκ.Λαμίας, και στους εργαζομένους της ΔΕΥΑΛ, παρά τη βοήθεια τωνΘεμ. Επιτροπών . Απαιτείται συνεχής λειτουργία των αντίστοιχων θεματικών και δημιουργία παρατάξεων με σταθερή λειτουργία.

Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνονται επίσης η έλλειψη συλλογικότητας και επεξεργασιών στην προσέγγιση των αυτοδιοικητικών θεμάτων.
Στην κατεύθυνση αυτή επείγει η διοργάνωση από μέρους της Ν.Ε συναντήσεων των συντονιστικών και συζητήσεων επί θεμάτων πολιτικής,αρχών και λειτουργίας του Κόμματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα ντοκουμέντα του.
Δεύτερη προϋπόθεσηαποτελεί η αφομοίωση από τα μέλη των θέσεών μας και η συμμετοχή των Ο.Μ στην προβολή των θέσεων του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας πήρε ενεργά μέρος με την οργάνωση και συζήτηση των θέσεων με ανοιχτές κατά ομάδες Οργανώσεων μελών διαδικτυακές παρουσιάσεις των θέσεων για την ολοκλήρωση ενός μαχητικού, εναλλακτικού προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάσαμε στις 8 Ιουλίου, μαζί με τις δύο Οργανώσεις της Λαμίας, στη εξαιρετική από κάθε άποψη ζωντανή εκδήλωσή μας στη Λαμία με τον ο επικεφαλής της Επιτροπής του Προγράμματος σ. ΓιώργοςΣταθάκη.
Τρίτη προϋπόθεσηαποτελεί η οικοδόμηση ενός μαζικού, λαϊκού, συμμετοχικού και δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος. Πετύχαμε αρκετά στην κατεύθυνση αυτή και συνεχίζουμε.
Οφείλουμε,όμως, να ολοκληρώσουμε και τα επόμενα βήματα. Να ανοίξουμε την πορεία μας στο δρόμο προς το συνέδριό μας το οποίο αναβλήθηκε λόγω πανδημίας και να δημιουργήσουμε το κόμμα των μελών, ένα κόμμα που θα λειτουργεί δημοκρατικά, θα παράγει πολιτικά γεγονότα, θα κινητοποιεί, θα παρεμβαίνει και θα δίνει πραγματικές εναλλακτικές λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα του τόπου μας.

Τη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής απασχόλησε και το θέμα των ανακοινώσεων των δύο οργανώσεων της Λαμίας προς τα ΜΜΕ της Φθιώτιδας σχετικά με την απόφασή τους για τη {διακοπή της πολιτικής στήριξης στην αυτοδιοικητική παράταξη «ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ» που «συνεργάζεται» με την παράταξη «ΛΑΜΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΛΗ» του νυν δημάρχου}, όπως τελικά διατυπώθηκε, παρά την αντίθετη απόφαση τους για τη μη δημοσίευση αυτής της απόφασης στα ΜΜΕ μέχρι της συνεδρίασης της Ν.Ε της 14/7/2021 με το ίδιο θέμα. Χωρίςδηλαδή τη συζήτηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή,και όχι μόνο, η οποία έχει την ευθύνη τόσο για την υλοποίηση των αποφάσεων της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης, όσο και τη βοήθεια και τον συντονισμό της δράσης των οργανώσεων του Νομού αλλά και την ευθύνη της εξειδίκευσης των αποφάσεων του Κόμματος στο χώρο της Φθιώτιδας.

Είναι γνωστό καταστατικά ‘ότι:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για μία αυτοδιοίκηση που θα αποτελεί βασικό κύτταρο δημοκρατίας –πυλώνα της κρατικής/διοικητικής λειτουργίαςισότιμο με το κεντρικό κράτος. ΄Έναν γνήσιο λαϊκό θεσμό ο οποίος συναρθρώνεται με τα κοινωνικά κινήματα των πολιτών για τα ζητήματα της περιοχής και της καθημερινότητάς τους.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει , δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παρέμβαση και δραστηριοποίηση των δυνάμεων του Κόμματος στην αυτοδιοίκηση, να διαμορφώνει και να στηρίζει αυτόνομα, αντιγραφειοκρατικά σχήματα , που να λειτουργούν με διαφάνεια, συλλογικότητα / ισότητα και άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες χωρίς καμία διάκριση. Με βάση αυτό το πλαίσιο θα κριθεί και η σχέση μας με τις αυτοδιοικητικέςπαρατάξεις που στηρίζουμε στη Φθιώτιδα και ειδικότερα της παράταξης «Λαμία στο Κέντρο»
3. Η Κεντρική Επιτροπή διαμορφώνει κάθε φορά τη γενική εκλογική τακτική του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και τον γενικό αυτοδιοικητικό του λόγο.
4. Στο πλαίσιο αυτό οι οργανώσεις και οι Νομαρχιακές Επιτροπές έχουν την ευθύνη της συγκεκριμενοποίησης των κεντρικών κατευθύνσεων στο χώρο τους.
Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 καθορίστηκε η πολιτική μας για το Δήμο Λαμίας. Η παράταξη «Λαμία στο Κέντρο» λειτουργούσε στο ξεκίνημά της. Η παράταξή μας «ΠΟΛΙΣ» η οποία αποτελεί το πρώτο συστατικό της «Λαμία στο Κέντρο» από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε ως παράταξη συλλειτουργούσα στην ευρύτερη παράταξη «ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ». Δεν υπήρξε καμία επεξεργασία θέσεων για το Δήμο εκ μέρους της πέραν της αρχικής της τοποθέτησης για την απόφαση .

Ειδικότερα και σε ότι αφορά τη δράση μας για την αυτοδιοίκηση μετά την 4η Νομαρχιακή συνδιάσκεψη του Μαρτίου του 2021 :
α) Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του Κόμματος και έθεσε τους στόχους για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτούς υλοποιεί η Νομαρχιακή Επιτροπή.
β) Το ανώτερο όργανο στη Φθιώτιδα, η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη, έχει θέσει ήδη τους στόχους για την προετοιμασία μας προς τις επόμενες αυτοδοικητικές εκλογές στους δήμους της Φθιώτιδας, η οποία τονίζει: « ,,,χρειάζεται συντονισμένη δουλειά, μαζικοποίηση, διεύρυνση, αναβαθμισμένη λειτουργία των αυτοδιοικητικών σχημάτων στα οποία συμμετέχουμε με τη συμμετοχή της Ν.Ε, της Θεματικής Επιτροπής Αυτοδιοίκησης αλλά και του κεντρικού οργάνου του Κόμματος. Κεντρικό ζήτημα είναι η ουσιαστική επαναλειτουργία των αυτοδιοικητικών μας παρατάξεων ή η δημιουργία νέων σε όλους τους δήμους». .
γ) Η Νομαρχιακή Επιτροπή υλοποιώντας την απόφαση αυτή οργάνωσετην ημερίδα με το Τμήμα αυτοδιοίκησης του Κόμματος και με τη συμμετοχή των οργανώσεων της Φθιώτιδας στις 8 /6 / 2021. Αποφασίσαμε την διοοργάνωση ημερίδας με την έναρξη της νέας περιόδου από τη Νομαρχιακή Επιτροπή με θέμα «κράτος και αυτοδιοίκηση – η αναπτυξιακή διάσταση στην περιοχή μας» με συμμετοχή αυτοδιοικητικών και μελών φορέων της Φθιώτιδας,εργασιακών, επιστημονικών, επιμελητηριακών, περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, νεολαίας κλπκαι στόχο την έναρξη της διαδικασίας της δημιουργίαςμεγάλων προοδευτικώνανεξάρτητωναυτοδιοικητικώνπαρατάξεων στους δήμους της Φθιώτιδας για τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Για τη δραστηριότητα των Ο.Μ της Λαμίας επισημαίνουμε: Από την έναρξη σχεδόν της λειτουργίας των νέων ΟΜ της Λαμίας από τον Μάρτιο του 2021, αντί :
• Να οργανωθεί ηλειτουργίας μας στα αυτοδιοικητικά της πόλης σύμφωνα με τη νέα δομή των Ο.Μ της ΛΑΜΙΑΣ ( π.χ δημιουργία κομ. ομάδας από τις Ο.Μκλπ),
• να εκκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας θεμάτων και προτάσεων διεκδίκησης στη δημοτική μας παράταξη,
• να σχεδιαστεί το περιεχόμενο των παρεμβάσεών μας σε σχέση με τις εξελίξεις στο Δήμο Λαμίας και η προβολή των θέσεων της παράταξης ,
• να μεθοδευτεί η προβολή των διεκδικήσεών μας, θέτοντας παράλληλα στο Δημοτικό Συμβούλιο τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και αναπτύσσοντας την κριτική μας στη Ν.Δ και στο Δήμαρχο,
μόνιμα και σταθερά έμπαινε στις γραμματείες των δύο Ο.Μ το ζήτημα της ακύρωσης της «συνεργασίας» με τον Καραΐσκο, επίμονα και αιφνιδιαστικά με τρόπο που:
– αναιρούσε ακόμη και τη λειτουργία των Ο.Μ και της αυτοδιοικητικής παράταξης κατά τα προαναφερόμενα,
– προκαλούσε δυσλειτουργίες και ακύρωνε την υλοποίηση των αποφάσεων και λειτουργιών της Ν.Ε ( δες αλλαγές των αποφασισμένων εξορμήσεων την οργάνωση εκδηλώσεων, την προετοιμασία εξωστρεφών δράσεων και τη διεύρυνση των συζητήσεων για τη λειτουργία της παράταξης και των νέων δεδομένωνκλπ ). Και όλα αυτά χωρίς καμία επικοινωνία με τη Ν.Ε παρά μόνο ευκαιριακή και αιφνιδιαστική .

Για την ουσία των αποφάσεων των δύο Ο.Μ της Λαμίας έχουμε να παρατηρήσουμε:

α) Σχετικά με το Κόμμα, τη λειτουργία του και την εφαρμογή των αρχών του:
Τόσο η προετοιμασία και η οργάνωση όσο και οι συνεδριάσεις των γενικών συνελεύσεων σε ότι αφορά τη θεματολογία, την ενημέρωση, προετοιμασία και συζήτηση, την εισήγηση και τη συμμετοχή των μελών σε αυτές, τις ψηφοφορίες, την τήρηση του καταστατικού για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων, αλλά και την αξιοποίηση του δικαιώματός και του καταστατικού ρόλου της Ν.Ε , αποτελούν ζητήματα που χρήζουν άμεση παρέμβαση για την αναβάθμιση της λειτουργίας των ΟΜ με βάση τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας μας.
Σημειώνουμε πως οι όποιες αποφάσεις των Ο.Μ και η δραστηριότητα των συντονιστικών τους λειτουργούσαν σχεδόν ανταγωνιστικά προς τις αποφάσεις της Ν.Ε και εν γνώσει των συζητήσεων και των αποφάσεων της για τα θέματα της Τ.Α και την οργάνωση των επόμενων βημάτων μας.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο- ερώτημα. Η παραβίαση των αποφάσεών τους, με την ελάχιστη συμμετοχή μελών σε αυτές, των ίδιων των συνελεύσεων των Ο.Μ χωρίς νέα συνεδρία, με τις σημαντικές αλλαγές στις διατυπώσεις των κειμένων – αποφάσεων, από ποιους αλήθεια προέρχονταν; ΄Η και ακόμη. Η αλλαγή των αποφάσεων της συνάντησης των γραμματειών των Ο.Μ οι οποίες κατέληξαν στη θέση «να μη δημοσιοποιηθεί καμία απόφαση προς τα ΜΜΕ πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Ν.Ε», πως και από ποιουςάλλαξαν;
Τέλος , επισημαίνουμε ότι ψηφοφορίες για σημαντικά θέματα όπως το συγκεκριμένο με ελάχιστη συμμετοχή, χωρίς απαρτία, δεν παράγουν με βάση το καταστατικό αποφάσεις και δεν δεσμεύουν τα μέλη και τα όργανα.

Κατόπιν τούτων καθίσταται αναγκαία η ενημέρωση – συζήτηση με τα μέλη μας σχετικά με το Κόμμα, το ρόλο του και τη δημοκρατική λειτουργία του.

β) Σχετικά με την πολιτική διάσταση. Τη σχέση της πολιτικής μας προς τους φορείς και τις παρατάξειςκλπ:
Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει κατανοητό για το ποια είναι η σχέση με τις παρατάξεις στις οποίες συμμετέχουμε. Για το ποιος φέρει την ευθύνη της στάσης και του ρόλου των μελών μας στις παρατάξεις για την προώθηση των στόχων μας. Για το ποιος επεξεργάζεται τα κρίσιμα ζητήματα και ποιος παίρνει τις αποφάσεις.
Πρωταρχική υποχρέωσή μας,τέλος,αποτελεί η προσήλωσή μας στην τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών στους φορείς και παρατάξεις που συμμετέχουμε.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι τα κείμενα των οργανώσεων της Βόρειας και της Νότιας Λαμίας που είδαν το φως της δημοσιότητας,χωρίς να μπουν σε διαβούλευση με τα μέλη μελών και στην παράταξή μας, χωρίς να συζητηθούν με τη Ν.Ε, δεν απηχούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας.

Σεβόμενοι σταθερά τις θέσεις μας για τη διαμόρφωση και στήριξη αυτόνομων δημοτικών παρατάξεωνκαι τη δημοκρατική τους λειτουργία τους αναμένουμε τον αναγκαίοαπολογισμό για τη διετία της αυτοδιοικητικής παράταξης «ΛΑΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ» σχετικά με την ομόφωνη ευθύνη που ανέλαβε σε ότι αφορά τη συμμετοχή της στα αυτοδιοικητικά δρόμενα του Δήμου,την ανάληψη της θέσης αντιδημαρχίαςστο Δήμο Λαμίας, τις υπευθυνότητες που ανέλαβαν οι δημοτικοί της σύμβουλοι στη λειτουργία του Δήμου και εν γένει τον συλλογικό απολογισμό της δράσης της.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Και φέτος το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus

Το 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας, συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή πορεία του, τα τελευταία 5 χρόνια συμμετέχει σε …

Ένα σχόλιο

  1. ΑΞΙΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

    πεστε και κανενα ονομα των υπονομευτων του κομματος. εχουν σταλει δεκαδες επιστολες στον ΤΣΙΠΡΑ μετα τις δημοτικες και περιφερειακες εκλογες, για τα γκροπουσκουλα που θελουν να διαλυσουν το κομμα, και να χασουμε ξανα τις εκλογες .Ψηφισαν δεξιους συνδιασμους και ειναι μελη της ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ?? ονοματα , να μπει ο καθενας στη θεση του . Ο λαος πρεπει να ξερει ποιοι στηριζουν και ποιοι κανουν τα παιγνιδακια τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *