Σάββατο , 3 Δεκεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας: “Η Υγεία ως δικαίωμα για όλους” – Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης για την Υγεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας  με Δελτίο Τύπου αναφέρεται στην εκδήλωση των Νομαρχειακών Επιτροπών της Στερεάς Ελλάδας με θέμα το δημόσιο σύστημα Υγείας.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Για το νέο δημόσιο σύστημα Υγείας. Η Υγεία ως δικαίωμα για όλους.

Κεντρικά συμπεράσματα της εκδήλωσης για την Υγεία που πραγματοποίησαν την Παρασκευή 16/4 οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Στερεάς.

Η καθολική αναγνώριση της αξίας των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και η υποχώρηση της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας για «λιγότερο Κράτος και περισσότερη αγορά στην Υγεία», είναι μια πολύ σημαντική διαπίστωση από την πανδημία. Δημιουργούνται πλέον οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την ηγεμονία ενός αριστερού και προοδευτικού προγράμματος Υγείας που θα βασίζεται στις αξίες της Ισότητας στη φροντίδα, της Αλληλεγγύης προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης στην ιεράρχηση των αναγκών που πρέπει να καλυφθούν και στην κατανομή των πόρων.

Τα παραπάνω ήταν τα κεντρικά συμπεράσματα της εκδήλωσης για την Υγεία που πραγματοποίησαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στερεάς την Παρασκευή 16/4 με βασικούς ομιλητές τους: Ανδρέα Ξανθό βουλευτή, τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρ. Υπουργό Υγείας, Γιώργο Γιαννόπουλο, γιατρό του ΕΣΥ, πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπ. Υγείας και Σταμάτη Βαρδαρό πρώην Ειδικό Γραμματέα του Υπ. Υγείας.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση όπως μεταδόθηκε από το κανάλι του You Tube της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας: https://www.youtube.com/channel/UCkGeWW9v78TtnCKTcHD1xUw

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. της Στερεάς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. της Στερεάς.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή πολύ μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων. Πήραν το λόγο και κατέθεσαν τις πολύτιμες απόψεις και προτάσεις τους πρόεδροι ιατρικών, φαρμακευτικών και οδοντιατρικών συλλόγων της Στερεάς, διευθυντές Κέντρων Υγείας, πρόεδροι σωματείων εργαζομένων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Στερεάς, πρόεδροι κοινωνικών φορέων και συλλόγων ασθενών, νοσοκομειακοί γιατροί, ο επικεφαλής της Περ/κής παράταξης «Στερεά…Υπεροχής» και οι Περ/κοί της σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την κατάθεση των πολύτιμων εμπειριών, των προτάσεων και της σημαντικής συμβολής τους στη διαβούλευση για το νέο ΕΣΥ και τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας.

Οι κεντρικοί ομιλητές σημείωσαν με έμφαση πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήθηκαν μεταξύ πολλών άλλων η πρόσβαση των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναβαθμίστηκε η στελέχωση και η λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας που μέχρι το 2015 ήταν υπό κατάρρευση και αντιμετωπίστηκε δραστικά η «υγειονομική φτώχεια» στη χώρα. Παράλληλα, προωθήθηκαν εξαιρετικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). «…καταφέραμε σε περιβάλλον λιτότητας να κρατήσουμε όρθιο και λειτουργικό το ΕΣΥ, να στηρίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό του και να «θωρακίσουμε» τη Δημόσια Υγεία στη χώρα. Αυτή ήταν η συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην επούλωση των πληγών της κρίσης και στη δυνατότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στην πρόκληση της πανδημίας.»

Παράλληλα, παρουσιάστηκε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως ένα οραματικό και ρεαλιστικό σχέδιο για τη ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Κατατέθηκαν οι στρατηγικοί στόχοι για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας, που περιλαμβάνουν:
α. την καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών υγείας των ανθρώπων
β. την ενδυνάμωση των δημόσιων δομών
γ. την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών
δ. τη μείωση των υψηλών ιδιωτικών δαπανών υγείας (40% του συνόλου)
ε. την εξάλειψη των υγειονομικών ανισοτήτων
στ. τη «θωράκιση» των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας
ζ. την αντιστροφή του brain drain των νέων γιατρών-επιστημόνων υγείας
η. την ηθικοποίηση του Συστήματος Υγείας

Ειδικότερα, σχετικά με την επόμενη μέρα της Δημόσιας Υγείας, υπογραμμίστηκαν κρίσιμες προτεραιότητες, όπως, η γενναία ενίσχυση των πόρων (ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, εξοπλισμός, μισθοί, κίνητρα, δημόσια χρηματοδότηση) αλλά και η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από την πρόληψη και προαγωγή της υγείας, την πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα, μέχρι την αποθεραπεία-αποκατάσταση, την ανακουφιστική φροντίδα, τη στοματική υγεία, την Ιατρική της Εργασίας και την αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση των απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων.
Τονίστηκε, δε, πως το σχέδιο και οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Υγεία μπορούν να εγγυηθούν ότι θα προκύψει μια σοβαρή «παρακαταθήκη» μετά την πανδημία, ότι θα ενισχυθεί σε μόνιμη βάση το ΕΣΥ και η Δημόσια Υγεία στη χώρα και ότι θα υπάρξει μετρήσιμη κοινωνική ανταποδοτικότητα από τη διεύρυνση του φάσματος και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, όχι μόνο για τους οικονομικά αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη.

Τέλος, το γεγονός της συνδιοργάνωσης της συγκεκριμένης εκδήλωσης από τις πέντε Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Στερεάς αναδεικνύει την προσπάθειά μας για αναβάθμιση των οργανωτικών σχέσεων, τη συντεταγμένη λειτουργία και την εμβάθυνση της συλλογικότητας σε περιφερειακό επίπεδο. Στοιχεία απαραίτητα τόσο για την αντιμετώπιση των αντιλαϊκών πολιτικών της ΝΔ, όσο και για τον προοδευτικό σχεδιασμό του αύριο.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης για τους Αντιδημάρχους

Δήλωση του Δημάρχου Καμένων Βούρλων, Γιάννη Συκιώτη  για τους πρώην και νυν Αντιδημάρχους Μετά τον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *