Κυριακή , 4 Δεκεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Τέσσερις νέες αιτήσεις για Μικρά Υδροηλεκτρικά (ΜΥΗΕ) στον Σπερχειό”

“Η ΕΕ αφαιρεί τέτοια έργα κι εμείς φτιάχνουμε καινούργια.” υπογραμίζει ο κ. Σταμέλλος

Το παρακάτω κειμένο ανάρτησε ο γνωστός οικολόγος κ. Στέφανος  Σταμέλλος  και μας απέστειλε, σχετικά με αιτήσεις για μικρά Μικρά Υδροηλεκτρικά (ΜΥΗΕ) στον Σπερχειό  όπου  περιγράφει σχετικές επιπτώσεις.

“Τέσσερις νέες αιτήσεις για Μικρά Υδροηλεκτρικά (ΜΥΗΕ) έχουν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – και είναι στη φάση της αξιολόγησης – αυτή τη φορά στον Σπερχειό. Μπορούμε να τα δούμε εδώ https://geo.rae.gr/?lon=22.000736548408522… στο χάρτη της ΡΑΕ.
Είναι δύο της εταιρείας «ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΒΕΛΩΤΑ ΙΚΕ», το ένα στη θέση «Πλατανιά» «εγκατεστημένης ισχύος 0,49 MW και το άλλο στη θέση «Πατουλιά» επίσης 0,49 MW μήκους αγωγού το καθένα 1 χλμ περίπου, ένα είναι της εταιρείας «ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΙΚΕ» στη θέση «Άγιος Γεώργιος» ισχύος 1,84 MW και σε μήκος αγωγού 4 χλμ περίπου και τέλος το τέταρτο είναι της εταιρείας «HYDRO POWER GROUP MIKE» στη θέση «Π. Σπερχειός» ισχύος 0,5 MW και σε μήκος αγωγού 5,5 χλμ περίπου. Τέσσερα έργα συνολικού μήκους αγωγών 11,5 χλμ και συνολικής ισχύος 3,3 MW … Τα σχόλια δικά σας…
Να θυμίσω μόνο ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες ιχθυολόγους, ο Σπερχειός φιλοξενεί 17 είδη ψαριών και ότι πρόσφατα η ΕΕ κατέθεσε νόμο [https://energypress.gr/…/i-ee-ypovallei-nomo-gia-tin…] για την αποκατάσταση της φύσης και την αντιστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας∙ και ένας από τους στόχους του Κανονισμού είναι «τουλάχιστον 25.000 χιλιόμετρα ποταμών να μετατραπούν σε ποτάμια ελεύθερης ροής έως το 2030».

Με λίγα λόγια η ΕΕ αφαιρεί τέτοια έργα κι εμείς φτιάχνουμε καινούργια.
Να θυμίσω επίσης ότι οι επεμβάσεις στην κοίτη με τέτοια έργα, που αλλάζουν τη φυσική ροή και περιορίζουν την πλημμυρική ζώνη του ποταμού, μπορεί να ενισχύσουν τη δυναμική του νερού επιτείνοντας τους πλημμυρικούς κινδύνους.
Αν τα έργα προχωρήσουν, ιδιαίτερα αυτά στη βασική κοίτη, θα αποτελέσουν ένα ακόμα κακό προηγούμενο για τα ποτάμια οικοσυστήματα της χώρας μας.”

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο καιρός Κυριακή 4/12

Η πρόγνωση του καιρού από την  Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 04-12-2022 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *