Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Μύλων Πελασγίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών

Σεβασμιώτατος: «Όσο πλησιάζει κανείς τον Θεό, αποκτά την αληθινή αυτογνωσία»

Και πάλι στην Ανατολική Φθιώτιδα βρέθηκε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, συνεχίζοντας την μεγάλη του περιοδεία στις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος κατά την περίοδο της φετινής Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Μετά από την Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος, όπου ο Σεβασμιώτατος την Τρίτη το βράδυ ετέλεσε το Μεγάλο Απόδειπνο, σήμερα ο κ. Συμεών ετέλεσε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων Πελασγίας μετά της Αδελφότητος της Μονής και μετά των Πατέρων της ευρύτερης περιοχής.

Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά από την Μονάδα Εξωτερικών Μεταδόσεων του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89, 4 Fm) και από το διαδίκτυο.

Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

«Ανώτερο από όλα τα δώρα του Θεού προς τον άνθρωπο είναι η δυνατότητα του ανθρώπου να μιλάει «ενώπιος ενωπίω» με τον Θεό, να συνομιλεί με τον Θεό, να αισθάνεται την οικειότητα με τον Θεό, να ζει μία προσωπική σχέση με τον Θεό, όχι μία σχέση απόμακρη, όχι μία σχέση τυπική, όχι μία σχέση συμβατική. Ακόμα και την κραυγή του και τον πόνο του για την αμαρτωλότητά του ο άνθρωπος, ο καθένας από μας, την εκφράζει σε μία προοπτική σχέσης, όχι σε μία προοπτική παραβάσεως κάποιων εντολών. Για αυτό και με αυτή τη κραυγή ξεκίνησε η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή: «Μὴ ἀποστρέψῃς τὸ πρόσωπόν σου ἀπὸ τοῦ παιδός σου». Όχι από του υπαλλήλου σου, όχι από του υποτακτικού σου, όχι από του κατάδικου, αλλά από του παιδιού σου. Αισθανόμαστε ότι είμαστε παιδιά και είμαστε παιδιά του Θεού Πατέρα. Και τίποτα άλλο δεν εκφράζουμε όλη αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, παρά τον πόνο και τη λαχτάρα μας να επιστρέψουμε στην αγκαλιά του Πατέρα μας. Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένας δρόμος για το πώς θα τα ξαναφτιάξουμε με το Θεό, και αν τα ξαναφτιάξουμε με τον Θεό, θα τα ξαναφτιάξουμε και με τον εαυτό μας, θα τα ξαναφτιάξουμε και με τους γύρω μας.

Όπως λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως τόσο ωραία το λέει ο Αββάς Ματόης στο Γεροντικό: «Όσο πλησιάζει ο άνθρωπος στο Θεό, τόσο πιο αμαρτωλό βλέπει τον εαυτό του», γιατί όσο πλησιάζει κανείς το Θεό, τότε αποκτά την αληθή γνώση και την αληθή αυτογνωσία, την πραγματική αυτογνωσία και βλέπει ποιος πραγματικά είναι, καθρεφτίζει τον εαυτό του απέναντι στο θέλημα του Θεού και καταλαβαίνει τη φτώχεια του, την ένδειά του, τις ελλείψεις του, και όχι τις ελλείψεις των άλλων.

«Κύριε δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα, καὶ μὴ κατακρίνειν τὸν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητὸς εἶ, εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων». Έτσι καταλήγει η ευχή του Οσίου Εφραίμ, που είναι και πιο συχνά αναγιγνωσκόμενη και εκφραζόμενη προσευχή μας τούτες τις ημέρες. «τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα». Αυτή είναι η οδός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, «τοῦ ὁρᾶν τὰ ἐμὰ πταίσματα», ο καθένας από μας να δει επιτέλους τον εαυτό του, να πάψει να σε συσκοτίζει τη θέα του εαυτού του με τη θέα των άλλων, με τη θέα των τρίτων. Να πάψουμε να ασχολούμαστε με την περιέργεια, την φιλαρχία και την αργολογία αυτού του κόσμου και να αποκτήσουμε πνεύμα σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης.

Αυτό είναι το πνεύμα, το οποίο γεννάται από μία αληθινή αυτοκριτική, αυτοεξέταση, αυτογνωσία, αυτομεμψία και από μία αληθινή μετάνοια. Και αυτό το Μοναστήρι, όπως και όλα τα Μοναστήρια, είναι ένα εξειδικευμένο εργαστήριο αυτής της δουλειάς. Αυτό είναι τα Μοναστήρια: όπως είναι τα μεγάλα πανεπιστήμια σε όλη την οικουμένη, σε όλη την ορθοδοξία.

Εύχομαι λοιπόν μέσα από την καρδιά μου, ο Θεός να προστατεύει όλα τα Μοναστήρια μας. Να φυλάει ο Άγιος Γεώργιος και η Παναγία μας και όλοι Άγιοι αυτό το Μοναστηράκι μας, αλλά και αυτές τις ευλογημένες αγιασμένες, χαριτωμένες, καλοκάγαθες ψυχές την Γερόντισσα Ιουστίνα και την μοναχή Αναστασία, που μονάζουν εδώ τον παραδοσιακό, τον ορθόδοξο μοναχισμό τον μοναχισμό της ενότητας, της γνώσης και της πραότητας και της αγάπης».

Στη συνέχεια ο κ. Συμεών μετέβη στο Ιερό Μοναστηριακό Παρεκκλήσιο της Γερόντισσας Χαριτίνης στο Αχλάδι, όπου ετέλεσε Ιερά Δέηση ενώπιων των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης ιδιαίτερα υπέρ υγείας της Γερόντισσας, η οποία διηκόνισε με θυσία και αυταπάρνηση επί πολλές δεκαετίες τον σπουδαίο μακαριστό προκάτοχό του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό και στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε με ευκαιρία την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καλό στάδιο και καλό αγώνα με υγεία αδιάπτωτο και ακραιφνή στη Γερόντισσα, ενώ η Γερόντισσα με έκδηλα τα αισθήματα του ενθουσιασμού και της συγκίνησης για την νέα αυτή επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου, η οποία είναι η τέταρτη κατά σειρά μετά την ενθρόνισή του στη Φθιώτιδα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας Σεβασμιώτατε. Το εκτιμώ βαθύτατα. Είμαι πολύ συγκινημένη. Κάθε φορά που έρχεστε μου δίνετε ζωή και πολύ χαρά».

Ο επόμενος σταθμός στην περιοδεία του κ. Συμεών θα είναι και πάλι στην Ανατολική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα την Κυριακή 21 Μαρτίου το απόγευμα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Νεράιδος Στυλίδος, όπου θα τελέσει τον Β’ Κατανυκτικό Αρχιερατικό Εσπερινό.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Διακοπές ρεύματος σε οδούς – περιοχές της Λαμίας

Ενημερωθείτε για τις νέες προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος  Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, λόγω εκτέλεσης εργασιών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *