Κυριακή , 3 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τι είναι η νόσος του Crohn και ποια είναι τα συμπτώματά της

Μετά την αποκάλυψη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, πως έχει τη νόσο του Crohn, πολλοί αναρωτήθηκαν για το τι κάνει στον οργανισμό αυτή η νόσος. Αρχικά, πρόκειται για μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

H νόσος του Crohn ή κοκκιωματώδης κολίτιδα ή τοπική εντερίτιδα προκαλεί φλεγμονή στο βλεννογόνου του εντέρου και είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα από το στόμα ως τον πρωκτό, προκαλώντας μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων.

Η νόσος του Crohn προκαλείται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ περιβαλλοντικών, ανοσολογικών και βακτηριακών παραγόντων σε γενετικά ευαίσθητα άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn αναπτύσσονται σταδιακά και είναι πιθανό να επιδεινωθούν με την πάροδο των ετών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν και να επιδεινωθούν ραγδαίως.

Τα βασικά συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι τα εξής:
Έντοκο κοιλιακό άλγος, διάρροια και αίμα στα κόπρανα.
Ξαφνική και απότομη απώλεια βάρους.
Υψηλός πυρετός, τάση προς εμετό, ατονία και κόπωση.
Επίμονη και επιτακτική ανάγκη για συχνή αφόδευση.
Επιπλοκές εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως εξανθήματα στο δέρμα, αρθρίτιδα, φλεγμονή στον οφθαλμό.
Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Crohn;
Επί του παρόντος, η νόσος του Crohn δεν θεραπεύεται. Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες που στοχεύουν στη μείωση των συμπτωμάτων που οφείλονται στη φλεγμονή και τον περιορισμό τυχόν επιπλοκών.

Εάν αυτές αποδώσουν, μπορεί να οδηγήσουν σε:

ανακούφιση από τα συμπτώματα.
μείωση των επιπλοκών.
ελεγχόμενη φλεγμονή.
Σύμφωνα με το healthline.com, το 2020 μια ερευνητική ομάδα βρήκε έναν μικροσκοπικό δείκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό των ατόμων, που είναι πιθανό να έχουν υποτροπή της φλεγμονής. Οι συνεχιζόμενες ερευνητικές προσπάθειες θα μπορούσαν να επιτρέψουν εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση σε προγενέστερο στάδιο.

Αυτός ο τύπος πρόβλεψης συμπτωμάτων έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα για τα άτομα με νόσο του Crohn.

Πώς αντιμετωπίζεται συνήθως η νόσος του Crohn;
Γενικά, η νόσος του Crohn αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Η πρώτη προσέγγιση για τη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Crohn είναι η μείωση της φλεγμονής στο έντερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση για επιπλοκές, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο.

Οι γιατροί συνήθως συνιστούν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες θεραπείες:
αντιφλεγμονώδη φάρμακα,
καταστολείς του ανοσοποιητικού συστήματος για τη μείωση της φλεγμονής του εντέρου,
αντιβιοτικά για να βοηθήσουν στην επούλωση των ελκών και των συριγγίων και να μειώσουν τον αριθμό των επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο,
συμπληρώματα φυτικών ινών,
αναλγητικά,
συμπληρώματα σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης D,
ενέσεις βιταμίνης Β12 για τη μείωση των κινδύνων υποσιτισμού,
διατροφική θεραπεία, όπως ειδικό πρόγραμμα διατροφής ή υγρή δίαιτα για τη μείωση του κινδύνου υποσιτισμού,
χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση κατεστραμμένων τμημάτων του πεπτικού συστήματος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

“Tουρισμός Yγείας αιχμή του δόρατος”

  *Tου Kωνσταντίνου Kουσκούκη [Kαθηγητής Δερματολογίας – Nομικός – Πρόεδρος της Eλληνικής Aκαδημίας Iαματικής Iατρικής – Πρόεδρος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *