Σάββατο , 3 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Τι ξέχασε να μας πει ο κ. Μητσοτάκης στη Λαμία”

*Της Βασιλικής Λάζου, υπ. βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φθιώτιδας

Στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Φθιώτιδα ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του έπαιξαν για άλλη μια φορά το έργο της “ανάπτυξης”, ενώπιον ασφαλούς ακροατηρίου φυσικά. Η εικόνα στον Άγιο Κωνσταντίνο, τα Καμένα Βούρλα, τη Λαμία ήταν εξωπραγματική. Από τη μία ο Μητσοτάκης απέφυγε τις ανοιχτές συγκεντρώσεις σε μεγάλους χώρους και ήταν διαρκώς φρουρούμενος. Από την άλλη παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα παρέχοντας αφειδώς νέες, προεκλογικές υποσχέσεις με δήθεν περιφερειακό αναπτυξιακό πρόσημο.

“Πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, με ανάπτυξη πρακτικά κοντά στο 6%, με τον μέσο όρο της ευρωζώνης να είναι λίγο παραπάνω από τρία. Αυτή την Ελλάδα παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού” μας είπε ο κ. Μητσοτάκης από το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Μάλιστα.
Μιλήστε μας για ανάπτυξη κ. Μητσοτάκη. Μη ξεχάσετε μόνο να μας πείτε για τα 400 δισεκατομμύρια δημόσιο χρέος, τα 260 δις ιδιωτικό χρέος, τα 20 δις εμπορικό έλλειμμα, τα 58 δις απαλλαγή φόρων για funds, τα 9,6 δις απευθείας αναθέσεις, τα 400 εκατομμύρια χρέος της ΝΔ, τους 3 εκατομμύρια πολίτες που ζουν στη φτώχεια. Μιλήστε μας για ανάπτυξη κ. Μητσοτάκη. Βάλτε και τους υπουργούς σας, όπως τον κ. Παπαθανάση να μας μιλήσουν ή π. βουλευτές σας, όπως τους κ. Πάτση και τον κ. Χειμάρα.

Μιλήστε μας για ανάπτυξη, των ημέτερων βεβαίως – βεβαίως, γιατί η «ανάπτυξη» που βιώνουμε οι απλοί πολίτες αυτής της χώρας είναι τα κουπόνια των κάθε λογης pass και καλαθιών του νοικοκυριού ψίχουλα για τις άδειες τσέπες μας μπροστά στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του ξέχασαν βολικά να μας πουν ότι η μοναδική ανάπτυξη που έφεραν σε αυτόν τον τόπο είναι η ανάπτυξη του “βαθέος κράτους” και της γραφειοκρατίας, των χιλιάδων μετακλητών, του “γαλάζιου σταθμάρχη”, των άνευ τυπικών προσόντων διοικητή ΕΥΠ. Του πελατειακού συστήματος που αυτοί δημιούργησαν, συντήρησαν και “ανέπτυξαν” κυβερνώντας 23,5 ολόκληρα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση.

Ξέχασαν βολικά να μας πουν για την κατεδάφιση του ΕΣΥ, των σχολείων, των πανεπιστημίων, των εργασιακών σχέσεων, των δημόσιων υπηρεσιών, των οργανισμών ρεύματος και ύδατος. Ξέχασαν να μας πουν για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Λαμίας, με τις δεκάδες παραιτήσεις γιατρών και την υποστελέχωση καίριων τμημάτων. Ξέχασαν να μας πουν για την αποβιομηχάνιση, για το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και την ταφόπλακα στη μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανίας της χώρας. Ξέχασαν να μας πουν για την απομείωση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας που βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά μπροστά στις αυξήσεις στα καύσιμα, την ενέργεια, το κόστος των ζωοτροφών, των λιπασμάτων και των άλλων πρώτων υλών. Ξέχασαν να μας πουν για την ανεργία των νέων με την Ελλάδα να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό (31.4%) μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όπως και για το υψηλότερο ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (7,7%). Ξέχασαν να μας πουν και τόσα άλλα που μαυρίζουν τη ζωή μας σε αυτή τη χώρα. Και κυρίως ξέχασαν να αναλάβουν την ευθύνη για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις τους που κόστισαν και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Πέταξαν μόνο «τη μπάλα στην εξέδρα» με σχέδια για το 2030!!! κι όχι χειροπιαστά τελειωμένα έργα ως οφείλει να παραδίδει μια κυβέρνηση σχεδόν τεσσάρων χρόνων.

Το αίτημα για αλλαγή είναι πιο επίκαιρο και επιτακτικό από ποτέ. Φορέας οι προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις. Βάση μια προγραμματική συμφωνία, ένα κοστολογημένο και ισορροπημένο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Γνώμονας οι 6 Εθνικές Προτεραιότητες που έχει καταθέσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία. Για την δίκαιη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Για μια συμπεριληπτικη δίκαιη περιφερειακή ανάπτυξη. Στη Φθιώτιδα και σε όλη την Ελλάδα. Για δικαιοσύνη παντού.


Δρ. Βασιλική Λάζου
ΕΔΙΠ Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας για την 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

  Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας ενημερώνει τις επιχειρήσεις – μέλη του ότι προτίθεται να συμμετάσχει στην …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *