Κυριακή , 10 Δεκεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τι σημαίνει εάν η αρτηριακή πίεση αυξάνεται όταν σηκώνεστε

του Ζήση Ψάλλα

Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης από την καθιστή στην όρθια στάση μπορεί να εντοπίσει άτομα με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Αυτό βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension.

Τυπικά, η συστολική αρτηριακή πίεση πέφτει ελαφρώς όταν σηκώνεστε. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν εάν η αντίθετη απόκριση -μια αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά την ορθοστασία- αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και άλλα σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 1.207 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη HARVEST, μια προοπτική μελέτη που ξεκίνησε στην Ιταλία το 1990 και περιελάμβανε ενήλικες ηλικίας 18-45 ετών με υπέρταση σταδίου 1 χωρίς θεραπεία. Ως υπέρταση σταδίου 1 ορίστηκε η συστολική πίεση μεταξύ 140-159 mm Hg και/ή διαστολική πίεση μεταξύ 90-100 mm Hg. Κανένας συμμετέχων δεν είχε λάβει φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης πριν από τη μελέτη και όλοι εκτιμήθηκαν αρχικά με χαμηλό κίνδυνο για σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα με βάση τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό τους (χωρίς διαβήτη, νεφρική δυσλειτουργία ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις).

Κατά την εγγραφή, οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 33 ετών, το 72% ήταν άνδρες και όλοι ήταν λευκοί. Έγιναν έξι μετρήσεις αρτηριακής πίεσης για κάθε συμμετέχοντα σε διάφορες σωματικές στάσεις, μεταξύ άλλων όταν ήταν ξαπλωμένοι και στη συνέχεια σηκώθηκαν όρθιοι. Οι 120 συμμετέχοντες με την υψηλότερη αύξηση (το κορυφαίο 10%) στην αρτηριακή πίεση κατά την ορθοστασία είχαν, κατά μέσο όρο, αύξηση 11,4 mm Hg. Όλες οι αυξήσεις σε αυτήν την ομάδα ήταν μεγαλύτερες από 6,5 mm Hg. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είχαν κατά μέσο όρο πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3,8 mm Hg όταν από καθιστοί σηκώθηκαν όρθιοι.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 17 ετών εμφανίστηκαν 105 μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα. Τα πιο συνηθισμένα ήταν το έμφραγμα, ο πόνος στο στήθος που σχετίζεται με την καρδιά και το εγκεφαλικό.

Τα άτομα στην ομάδα του κορυφαίου 10% αύξησης της αρτηριακής πίεσης είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από άλλους συμμετέχοντες να εμφανίσουν ένα σημαντικό καρδιαγγειακό συμβάν.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαίωσαν την αρχική μας υπόθεση -μια έντονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης όταν κάποιος από ξαπλωμένη θέση πάει στην όρθια θα μπορούσε να είναι προγνωστικά σημαντική σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Μας εξέπληξε μάλλον το γεγονός ότι ακόμη και μια σχετικά μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε όρθια θέση (6-7 mm Hg) ήταν προγνωστική για μείζονα καρδιακά συμβάντα μακροπρόθεσμα», είπαν οι ερευνητές.

www.zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται η έξαρση πνευμονίας στον παιδικό πληθυσμό της Κίνας

Στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται η έξαρση πνευμονίας στον παιδικό πληθυσμό της Κίνας και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *