Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ «PARTY» ΤΟΥ 2023 ….

Γράφεουν οι: Ζαχαρόπουλος Στέλιος (Τοπογράφος Μηχανικός),  Σκαρλάτος Σπύρος (Πολιτικός Μηχανικός)

“Σπάνια υπάρχει προγραμματισμός διενέργειας εκλογών σαν αυτόν της νέας χρονιάς. Μία ίσως και δύο -με πολύ σοβαρές πιθανότητες- εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη της Κυβέρνησης και σίγουρα δύο για την εκλογή των αυτοδιοικητικών μας αρχών και αρχόντων. Με αυτές τις προοπτικές, τα ενδιαφέροντα των κομμάτων και παρατάξεων αλλά και η εγρήγορση των με χρίσμα ή όχι διάφορων υποψηφίων «καλά κρατούν». Τουλάχιστον, μετά το MOUNTIAL, δεν θα πλήττουμε και θα έχουμε να λέμε ….

Στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές οι Κοινοβουλευτικές εκλογές είναι αυτές που κρατάνε «τα σκήπτρα». Όμως και οι εκλογές στον τομέα της αυτοδιοίκησης δεν πάνε πίσω. Κυρίως λόγω αμεσότερης σχέσης με τα θέματα της καθημερινότητας, αλλά και από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι, είναι στην πλειοψηφία τους οι δικοί μας «της διπλανής πόρτας» άνθρωποι. Και επί πλέον, θα λέγαμε εμείς, επειδή παρά τις μεγάλες τομές και νομοθετικές αλλαγές της 12ετίας που πέρασε, οι δυσάρεστες εντυπώσεις από τα λειτουργικά ελλείμματα των ΟΤΑ και τις κακής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες, δεν έχουν προηγούμενο. Συνεπώς και σε σχέση με την επικαιρότητα, η δημοσιοποίηση κάποιων σκέψεων και απόψεων για τα αυτοδιοικητικά μας δεν θα ήταν άσκοπη.

Για τα αναπτυξιακά μας θέματα και ειδικότερα για τα προβλήματα της περιφέρειας, το πρώτο που από χρόνια έχει αναδειχθεί είναι η πληθυσμιακή της συρρίκνωση. Η αποδοχή της εικονικής απογραφής του πληθυσμού σε πολλές ενότητες της ενδοχώρας, από απλό ημίμετρο του παρελθόντος τώρα καταλήγει σε «στρουθοκαμηλισμό» του χειρίστου είδους. Υπάρχουν ακατοίκητοι οικισμοί που μπορεί να εμφανίζονται με απογεγραμμένους 50 ή 100 κατοίκους. Για την ανάταξη της κατάστασης αυτό που κατ’ αρχάς χρειάζεται είναι η επίσημη αναγνώριση της πραγματικότητας. Η άσκηση δίκαιων και ίσων αποστάσεων πολιτικών από την πλευρά της πολιτείας είναι το ελάχιστο προαπαιτούμενο. Χρειάζονται πρωτοβουλίες με τεκμηρίωση και με χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο από μία, δύο ή περισσότερες θητείες των οργάνων διοίκησης. Η θεσμοθετημένη εκλογή Αντιδημάρχων με «χωρικές αρμοδιότητες»  και με δηλωμένες υποψηφιότητες, ώστε διακριτά να εκλέγονται για να εκπροσωπούν τις Δημοτικές Ενότητές τους σε όλη τη διάρκεια της θητείας των Δημοτικών αρχών, θα μπορούσε να υποστηρίξει επί της ουσίας την προσπάθεια. Το ίδιο ισχύει και με την ευνόητη ανάγκη για την ανάδειξη τριμελών Τοπικών Συμβουλίων στις μικρές Κοινότητες.

Η αποτελεσματικότητα σε ότι αφορά την υλοποίηση των αναπτυξιακών μας επιλογών έχει σχέση και με τις δυνατότητες άσκησης σωστής διοικητικής μέριμνας. Για παράδειγμα, πως είναι δυνατό να θεωρείται ότι οι ΟΤΑ της περιφέρειας μπορούν να ασκούν με επάρκεια το ρόλο τους, όταν είναι δεδομένη η «λειψή» στελέχωση των Υπηρεσιών τους ; Το πλήθος των προβλημάτων δε σχετίζεται μόνο με τα πληθυσμιακά δεδομένα των Δήμων αλλά και με την έκταση των ενοτήτων. Οι αδυναμίες, για παράδειγμα, των τεχνικών υπηρεσιών οι οποίες «λειτουργούν» στους περιφερειακούς Ο.Τ.Α. είναι σε όλους γνωστές. Για λόγους οικονομίας και σωστότερης διαχείρισης του αντικειμένου, η επανασύσταση των Τεχνικών Υπηρεσιών ανά Περιφερειακή Ενότητα -όπως ανά Νομό οι παλαιές Τ.Υ.Δ.Κ.- μάλλον είναι μονόδρομος.

Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργείται και με τις «κατά παραγγελία» αναθέσεις μελετών για τα διάφορα έργα ή των μελετών «του κουβά» όπως συνηθίζεται να λέγονται. Οι μελέτες των Δημόσιων Έργων δεν μπορεί ποτέ να θεωρούνται ως το «αναγκαίο κακό» που συμπληρώνει το φάκελο δημοπράτησης. Οι σωστές τεχνικές μελέτες πραγματεύονται τις βέλτιστες τεχνοοικονομικές λύσεις και τα πορίσματά τους μπορεί να σχετίζονται ακόμα και με την ακύρωση της υπαγωγής των δράσεων σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Επίσης έχουν άμεση σχέση και με τις πιθανές ευθύνες για τα όποια κατασκευαστικά ελαττώματα των έργων. Με αυτά ως δεδομένα, είναι φανερό ότι η σωστή επίβλεψη, απαραίτητοι έλεγχοι και εγκρίσεις θα μπορούσαν με επάρκεια να παρέχονται από την όπως παραπάνω σημειώνεται Τεχνική Υπηρεσία του Νομού.

Η άσκηση χρηστής Διοίκησης χρειάζεται δικλείδες ασφαλείας. Διαφορετικά θα αρκούμαστε στα συνήθη προεκλογικά ευχολόγια. Προέχουν οι έγκριτες διαδικασίες για τη λήψη σωστών αποφάσεων. Οι απευθείας αναθέσεις των μελετών, έργων ή προμηθειών και τα «κονδύλια» των άυλων δράσεων πρέπει να τύχουν απολογιστικής διαχείρισης. Στην κατεύθυνση αυτή, κρίνεται απαραίτητη η θέσπιση διαδικασιών λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου. Οι δυνατότητες της τεχνολογίας είναι δεδομένες. Θα μπορούσε για παράδειγμα να διαμορφωθεί ανά ΟΤΑ ο «ιστότοπος» με όλες τις προγραμματικές ανά θητεία επιλογές και τις δρομολογημένες ενέργειες για την υλοποίησή τους. Έτσι ώστε εύληπτα και με διαφάνεια να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση. Με τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων δημοπρατηθέντων έργων όπως και όλων των υπόλοιπων αναθέσεων μελετών, έργων ή προμηθειών. Με την αιτιολόγηση των αποφάσεων ανάθεσης, τη βαθμονόμηση των διαδικασιών υλοποίησης και την αξιολόγηση της χρηστικότητας των δράσεων από όσους εκδηλώνουν αντίστοιχη πρόθεση. Και με την τήρηση δημόσιων απολογιστικών διαδικασιών ανά διετία.

Εάν υπάρχει η διάθεση να ξεφύγει η χώρα μας από το τέλμα, να μη γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι σε τακτά χρονικά διαστήματα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του ΟΟΣΑ αλλά και γενικότερα να εναρμονισθούμε με το Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, είναι ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας τη μιζέρια και τις όποιες φοβικές ανεπάρκειες. Κάποτε θα πρέπει να δρομολογηθούν τα κατ’ ελάχιστο απαραίτητα.”

Ζαχαρόπουλος Στέλιος (Τοπογράφος Μηχανικός)

Σκαρλάτος Σπύρος (Πολιτικός Μηχανικός)

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Διακοπές ρεύματος στο Δήμο Λοκρών

Ενημερωθείτε για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στη Φθιώτιδα  Σύμφωνα με τις προγραμματισθείσες διακοπές ρεύματος, λόγω …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *