Κυριακή , 2 Απριλίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το φαράγγι του Βίκου στην κυριολεξία ο επισκέπτης μαγεύεται, θαυμάζοντας το πραγματικό μεγαλείο της φύσης

Το φαράγγι του Βίκου, στο Ζαγόρι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το θαύμα της φύσης στην Ήπειρο. Οι μοναδικές εικόνες του ελληνικού «Γκραν Κάνιον», όπως πολλοί το αποκαλούν, προκαλούν δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη, ο οποίος στην κυριολεξία μαγεύεται, θαυμάζοντας το πραγματικό μεγαλείο της φύσης, που απλώνεται ανυπέρβλητο μπροστά του.

Αυτό, μάλιστα, που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι το φαράγγι του Βίκου διαθέτει το δικό του ρεκόρ Γκίνες, κάτι που το καθιστά μοναδικό στο είδος του.

Πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου, το φαράγγι αποτελεί καταφύγιο για πλήθος ειδών χλωρίδας και πανίδας, έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και το βάθος του το έχει συμπεριλάβει στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.

Το φαράγγι του Βίκου, ένα καταπληκτικό δημιούργημα της φύσης στο Ζαγόρι, λοιπόν, κατέχει το δικό του ρεκόρ Γκίνες, καθώς πρόκειται για το βαθύτερο φαράγγι όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά ολόκληρου του κόσμου, με το βάθος του να ξεπερνάει σε ορισμένα σημεία ακόμη και τα χίλια μέτρα! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι πολλοί του έχουν αποδώσει το χαρακτηρισμό του «Γκραν Κάνιον» της Ελλάδας.

Το φαράγγι βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, στα νοτιοδυτικά της Γκαμήλας, σε υψόμετρο από 550 έως 1.780 μέτρα, και η γέννησή του αποδίδεται σε έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις. Η αρχή του εντοπίζεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο και η κατάληξή του είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό, κοντά στην Αρίστη. Το ποτάμι που το διαρέει είναι ο Βοϊδομάτης.

Ο ποταμός Βοϊδομάτης που διαρρέει το φαράγγι
Ωστόσο, και ο ποταμός που διαρρέει το περίφημο φαράγγι του Βίκου είναι εξίσου εντυπωσιακός. Ο Βοϊδομάτης είναι ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης κι εκτός από την εντυπωσιακή διαύγεια του, είναι και πόσιμος.

Πρόκειται για ποταμό του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμο του Αωού, με τις πηγές του να εντοπίζονται κάτω από το χωριό Βίκος. Συνολικά έχει μήκος 15 χιλιομέτρων και στο τέρμα του συμβάλει στον Αώο κοντά στην Κόνιτσα. Στη διαδρομή του, μέσα σε περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς, δέχεται υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου.

www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ετήσια άσκηση ετοιμότητας στην Πυροσβεστική Λαμίας

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαμίας μς ενημερώνει και μας προσκαλεί στην Ετήσια άσκηση ετοιμότητας που έχει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *