Δευτέρα , 20 Μαρτίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το ΚΚΕ για την φαρμακευτική περίθαλψη του λαού

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με τη φαρμακευτική περίθαλψη του λαού

 

Επιτρέψτε πριν μπω στην ουσία της επερώτησης του ΚΚΕ για την φαρμακευτική περίθαλψη, να αναφερθώ σε ορισμένα ζητήματα της επικαιρότητας.

Κατ’ αρχάς χαιρετίζουμε και σφίγγουμε το χέρι σε δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αυτές τις μέρες δίνουν ένα μάθημα αξιοπρέπειας και αγώνα με τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για ένα σχολείο που θα στηρίζει όλα τα παιδιά.

Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές λένε όχι στο σχολείο των κοινωνικών φραγμών, των πολλών ταχυτήτων, της υποβάθμισης. Αυτό το σχολείο, αποτέλεσμα μιας διαχρονικής απαξίωσής του από όλες τις κυβερνήσεις, πρέπει να αλλάξει. Ο αγώνας τους αποτελεί συμβολή ακριβώς σε αυτό.

Χαιρετίζουμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, που για πάνω από 50 μέρες βρίσκονται στους δρόμους, με πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις, σε όγκο, παλμό και έμπνευση. Μας γεμίζει αισιοδοξία ότι οι σημερινοί και αυριανοί καλλιτέχνες δεν αφήνουν την τύχη τους σε ξένα χέρια, πιστεύουν στην δύναμη του αγώνα, δεν περιμένουν κανένα να τους χαρίσει το δίκιο τους.

«Δικό τους αίμα», όπως θα έλεγε και ο μεγάλος ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος.

Είμαστε δίπλα τους, όπως είμαστε δίπλα σε όλους όσοι αγωνίζονται για κάτι καλό και ωφέλιμο, για κάτι που θα βοηθήσει «να βγει η ζωή του λαού και της νεολαίας από τη λάσπη».

Χαιρετίζουμε επίσης, και από το βήμα της βουλής, τους μεγάλους αγώνες της ελληνικής αγροτιάς και τα μπλόκα του αγώνα της, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της.

 

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες και ρυθμίσεις της κυβέρνησης προεκλογικά, κάτω από την μεγάλη λαϊκή κατακραυγή, περισσότερο θυμίζουν το «μαρτύριο της σταγόνας». Δεν μπορούν να κρύψουν την πλήρη απουσία πραγματικών μέτρων στήριξης για τα λαϊκά νοικοκυριά, για τις μικροεπιχειρήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, για τους αγρότες που πνίγονται στην ανασφάλεια, εξαιτίας των πολιτικών των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Μόνη πραγματική ανακούφιση αποτελούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και αρνείται να υλοποιήσει η ΝΔ, με τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Όπως:

• Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

• Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου για χρέη σε εφορία και τράπεζες.

• Άτοκες δόσεις για το υπόλοιπο ποσό, στο ύψος του 5% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος.

• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαικής κατανάλωσης, κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα και τους λογαριασμούς ενέργειας.

• Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

• Απαγόρευση πλειστηριασμών α’ κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων λαϊκών νοικοκυριών, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, ανέργων.

 

Κυρίες και κύριοι,

Με την Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στη φαρμακευτική του περίθαλψη, τα οποία, με πολύ οξυμμένο τρόπο βγήκαν στην επιφάνεια το προηγούμενο διάστημα.

Φυσικά τα προβλήματα αυτά, αποτελούν μέρος των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες για την υγεία τους, δηλαδή, συνολικά στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Φέρνουμε δηλαδή στο προσκήνιο τα πραγματικά, τα ουσιαστικά λαϊκά προβλήματα, τις αιτίες που τα δημιουργούν και τα επιδεινώνουν και ποια είναι η λύση. Γιατί, αν ένα πράγμα αποδείχτηκε όλο αυτό το διάστημα, είναι ότι ανάμεσα στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών – μεταξύ των οποίων και των φαρμακοβιομηχάνων – από τη μια μεριά και στα συμφέροντα του ελληνικού λαού από την άλλη, υπάρχει άβυσσος.

Κι αν κάποιος προσπαθεί να υποστηρίξει το αντίθετο, απλά προσπαθεί να “τετραγωνίσει τον κύκλο”, εάν δεν το κάνει για να ρίξει, απλά, στάχτη στα μάτια. Γιατί, όσο κι αν δεν σας αρέσει να το ακούτε, η πραγματικότητα είναι πως όσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα, όσο οι Φαρμακοβιομήχανοι ιδιοποιούνται την κοινωνική εργασία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στην έρευνα και στην παραγωγή, όσο κριτήριο είναι η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ομίλων και όχι οι ανάγκες του λαού, τότε, τα “άδεια ράφια των φαρμακείων” θα εναλλάσσονται με τα λίγο πιο γεμάτα που όμως θα τα χρυσοπληρώνει ο ίδιος ο λαός.

Σας το είπαμε και θα το επαναλάβουμε. Το λιγότερο που μπορεί να γίνει στο ζήτημα του φαρμάκου, είναι:

• Να απαγορευτούν όλες οι “παράλληλες εξαγωγές” φαρμάκων.

• Να μη γίνει καμιά νέα αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας.

Και επιμένουμε σ’ αυτό, γιατί το κρίσιμο ζήτημα είναι να υπάρχει δωρεάν φάρμακο για τον λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται.

Αλλά, τι συζητάμε;

Αυτό, με την πολιτική σας, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε σε 1.000 χρόνια. Γι αυτό και είδαμε εικόνες ασθενών με διαβήτη, με υπέρταση, με άλλα, καρδιολογικά προβλήματα, να μη μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Και είδαμε και την ντροπή, να είναι σε έλλειψη αντιπυρετικά και άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τις παιδικές λοιμώξεις. Και γονείς να γυρνάνε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής για να βρουν μία αντιβίωση, ένα αποσυμφορητικό σπρέι ή ένα αντιπυρετικό σιρόπι.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως με την πολιτική σας και τα μέτρα που έχετε πάρει, έχετε διαμορφώσει αυτό το άθλιο σύστημα υγείας για το λαό!

Την ίδια ώρα όμως, όταν λέτε ότι το φτιάξατε “σύγχρονο και εύρωστο”, προφανώς εννοείτε, «σύγχρονο και εύρωστο», φυσικά για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Στον ίδιο δρόμο πορευτήκατε όλοι σας. Και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και πάει λέγοντας προς τα πίσω.

Γιατί εάν ανατρέξουμε στην πορεία διαμόρφωσης του συστήματος υγείας, θα διαπιστώσουμε, ότι δεν υπήρξε κυβέρνηση που να μην πήρε μέτρα με επίκληση τις «νέες συνθήκες»! Ενώ δοκιμάστηκαν όλες οι εκδοχές: Και σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες.

Αυτά τα μέτρα, είχαν ως αποτέλεσμα, να ενισχύεται μέσα στον λαό η άποψη «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, σε όλους αυτούς που με τη δουλειά τους παράγουν τεράστιο πλούτο με τη μορφή της επιστημονικής γνώσης, των τεχνολογικών επιτευγμάτων, με τη μορφή της εκπαίδευσης ενός σχετικά πολυάριθμου υγειονομικού προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Φαίνονται οι μεγάλες δυνατότητες. Όμως, αυτές οι δυνατότητες, όλο και πιο δύσκολα, όλο και λιγότερο, αξιοποιούνται για τις ανάγκες της σύγχρονης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αφού, όταν κάποιος επιχειρήσει να κλείσει ένα ραντεβού για ιατρική εξέταση, χειρουργείο, θεραπεία στις δημόσιες μονάδες υγείας ξέρουμε τι Γολγοθά περνάει. Όταν μετά βγαίνει ο λογαριασμός για να πληρώσει τα απαιτούμενα φάρμακα, αποκαλύπτονται όλες οι «φούσκες» της κυβέρνησης σας, περί δήθεν αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Βέβαια, δεν είναι πολύ μακριά η περίοδος της πανδημίας, η οποία έφερε με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια, τα σαθρά υλικά κατασκευής του λεγόμενου «Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο κατέρρευσε και αποδείχτηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει τις λαϊκές ανάγκες.

Οι μεγαλοστομίες όλων σας για τους «ψηφιακούς εκσυγχρονισμούς», τις «καινοτομίες», την εξειδίκευση των κατευθύνσεων της ΕΕ, του ΟΟΣΑ για την υγεία, αποδείχτηκαν ένα πλουμιστό περιτύλιγμα για να κρυφτεί το σάπιο για το λαό, περιεχόμενό του. Παρεμπιπτόντως, η τελευταία έκθεση του ευρωπαϊκού μητρώου ανισοτήτων του ΟΟΣΑ ξεφτιλίζει – δεν μπορώ να το πω αλλιώς – την πολιτική σας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αφού χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι: «Η Ελλάδα δε διαθέτει οργανωμένη στρατηγική προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου», ότι: «Η Ελλάδα δε διαθέτει επαρκή αριθμό επαγγελματιών σε ειδικότητες στον τομέα της ογκολογίας», ότι: «Η δυναμικότητα υπηρεσιών ακτινοθεραπείας είναι χαμηλή»! Και άλλα πολλά…

Τι άλλο εκτός από μεγαλοστομίες μπορεί να είναι ότι, σε μια περίοδο τεράστιας δυνατότητας των επιστημονικών, τεχνολογικών κατακτήσεων και σχετικά μεγάλου αριθμού υγειονομικού προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, το σύστημα υγείας μετατράπηκε σε σύστημα «της μιας νόσου»; Κλείνοντας την πόρτα στους ασθενείς άλλων παθήσεων;

Όχι, ότι πριν την πανδημία, η πόρτα του συστήματος υγείας ήταν ανοιχτή, αλλά, όπως λέει κι ο λαός μας, «ήτανε στραβό το κλήμα, τό ‘φαγε κι ο γάιδαρος…».

Δείτε πάλι την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ που σας προανέφερα. Γράφει αυτολεξεί:

«Η COVID-19 οδήγησε σε σημαντική διαταραχή της παροχής ογκολογικής περίθαλψης στην Ελλάδα… Ένας στους τρεις καρκινοπαθείς ήταν δύσκολο ή δεν κατόρθωσε να αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης»!

Η αιτία όλων αυτών όμως, έχει ονοματεπώνυμο. Λέγεται καπιταλιστικό σύστημα, υγεία – εμπόρευμα, «κόστος – όφελος», «ενιαίο και ελάχιστο επίπεδο παροχών για όλους», «αύξηση των άμεσων και έμμεσων πληρωμών των ασθενών», «μείωση των κρατικών δαπανών», κλπ, κλπ.

Με τα ίδια σαθρά υλικά, οικοδομείτε το “νέο ΕΣΥ”. Με μέτρα που δοκιμάστηκαν στην εφαρμογή τους την περίοδο της πανδημίας από την κυβέρνησή σας.

 

Δεν έχετε όμως παράπονο. Βρήκατε πολύτιμο βοηθό τον ΣΥΡΙΖΑ, του “θα λογαριαστούμε μετά”.

Τα νέα μέτρα που όλο και εξαγγέλλετε δεν αποτελούν κάτι το καινούργιο. Από τα προηγούμενα χρόνια ένα σημαντικό μέρος τους έχει μπει σε εφαρμογή. Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι με το κριτήριο του «ποσοστού πληρότητας των νοσοκομειακών κλινών» και της «αλληλοκάλυψης», πολλά νοσοκομειακά τμήματα και μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είτε καταργήθηκαν, είτε συγχωνεύτηκαν.

Υπήρξε μείωση του υγειονομικού προσωπικού, ενισχύθηκε το τμήμα που εργάζεται με προσωρινές σχέσεις εργασίας, η κρατική χρηματοδότηση περιορίστηκε δραστικά. Έχει ήδη εφαρμοστεί ο «ενιαίος και προς τα κάτω» κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ προς όλους με αποτέλεσμα, να έχει αυξηθεί η πληρωμή των λαϊκών οικογενειών – εξολοκλήρου ή με το ποσοστό συμμετοχής.

Πρόκειται για μέτρα που έχουν σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πριν, αποτελούν κατευθύνσεις της πολιτικής της ΕΕ, είναι μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα για το κεφάλαιο, διότι αποτελούν προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των διαφόρων ομίλων.

Βέβαια, την κατεύθυνση αυτών των μέτρων τη γνωρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή συμφωνεί, πρότεινε και υπουργό «κοινής αποδοχής»! «Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο».

Άλλωστε, το σύνολο των σχεδίων νόμων που έφερε η ΝΔ για την υγεία και τα φάρμακα, ήταν τροπολογίες των νόμων που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση, που και αυτός τροποποιούσε τους προηγούμενους νόμους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Μάλλον εδώ βρίσκει εφαρμογή, αυτό που όλοι σας, λέτε: «Το κράτος έχει συνέχεια»!

Δηλαδή, η κάθε κυβέρνηση βάζει τη δική της μαύρη πινελιά, συνεχίζοντας και επεκτείνοντας το αντιλαϊκό έργο που δεν είχε προλάβει να εφαρμόσει η προηγούμενη. Γι’ αυτό μπορεί να σκοτωνόσαστε για τα δευτερεύοντα και επουσιώδη, αλλά στα κύρια, ανταλλάσετε ανθοδέσμες στου «Αγίου Βαλεντίνου» και όρκους αιώνιας πίστης στους αγαπημένους σας, ο καθένας, επιχειρηματικούς ομίλους.

Μπορούμε να σας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη με ορισμένα στοιχεία:

Κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της NOVARTIS, δεν διεκδικούσατε όλοι σας, ποιος συνέβαλε πιο αποτελεσματικά στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 62%, που είχε σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση των δαπανών των ασθενών για φάρμακα;

Την ίδια επιχειρηματολογία δεν είχατε για τη «μείωση της σπατάλης», για την «αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας», για το «νοικοκύρεμα»;

Όλοι σας δεν καθιερώσατε και εφαρμόσατε το «κόλπο» της ασφαλιστικής τιμής των φαρμάκων; Το 1 ευρώ ανά συνταγή και τις λίστες για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ), που είχε σαν αποτέλεσμα, κράτος και ασφαλιστικά ταμεία, να πληρώνουν κατά 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν συμμετοχή κατά 43,1% περισσότερα σε σχέση με το 2009;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μια χαρά δεν διατήρησε το ξεζούμισμα των συνταξιούχων ύψους 750 εκατ. ευρώ, αφού πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε την αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο υγείας (από 4% σε 6%) στις κύριες συντάξεις και την επιβολή 6% στις επικουρικές;

Όλοι σας, και εσείς της ΝΔ όσο και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, δεν νομοθετήσατε κατ’ επανάληψη τα “δωράκια” στους φαρμακοβιομήχανους με την απαλλαγή τους από μέρος των υποχρεώσεών τους, τα γνωστά Clawback προς τον ΕΟΠΥΥ;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν που υλοποίησε την κατεύθυνση της ΕΕ για την υγειονομική – φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί και να διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, φορτώνοντας τη δαπάνη αυτή στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στους άλλους ασφαλισμένους;

Είναι αυτή η πολιτική που «ο φτωχός πρέπει να συνδράμει τον πάμφτωχο» και το κράτος να «κερνάει με ξένα κόλλυβα». Πολιτική, την οποία βέβαια υλοποιεί κατά γράμμα σήμερα και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Βεβαίως, με τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το πράγμα απογειώθηκε! Επικαλείστε, ως συνήθως, τα προβλήματα του συστήματος υγείας για να δικαιολογήσετε τα νέα αντιλαϊκά σας μέτρα, όπως έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι, αφού όλοι με την πολιτική τους τα δημιουργούν και μετά τα επικαλούνται για να τα προωθήσουν παραπέρα.

Τι ακριβώς, κάνετε κύριοι της κυβέρνησης;

Προβάλλετε τη “συμπληρωματική” αξιοποίηση του Ιδιωτικού Τομέα της υγείας με θεσμοθετημένο τρόπο, όπως είναι οι συμβάσεις των δημόσιων νοσοκομείων για αξιοποίηση υποδομών του ιδιωτικού τομέα, π.χ. για να μειωθούν τα “ράντζα” στα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή, ξανά πριμοδοτείτε τον ιδιωτικό τομέα με ζεστό χρήμα, αντί να εφαρμόσετε μέτρα που έχουν προτείνει εδώ και χρόνια οι υγειονομικοί και τα σωματεία τους.

Βέβαια, το έδαφος στρώθηκε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν άνοιξε τα κλειστά δημόσια νοσοκομεία, αλλά ακολούθησε πολιτική διατήρησης του μειωμένου προσωπικού και των ανεπαρκών δημόσιων υποδομών και εξοπλισμού.

Αυτό, βεβαίως, κύριοι της ΝΔ, δεν σας απαλλάσσει καθόλου από τις ευθύνες σας. Αφήστε λοιπόν, αυτά τα «ωραία» ότι «τι πειράζει τους ασθενείς αφού δε θα πληρώνουν τίποτα»! Τα πληρώνουν και τα παραπληρώνουν. Και μάλιστα στο 100% οι ασθενείς, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων που μόνο αυτοί χρηματοδοτούν.

Η διαφορά δεν είναι αν πληρώνουν ή όχι, αλλά σε ποιο ταμείο τα πληρώνουν.

Είναι σαν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ «να μην πληρώνουν οι ασθενείς την ώρα της ανάγκης», αλλά να τα έχουν πληρώσει από πριν.

Τι κάνετε εσείς της ΝΔ; Υλοποιείτε τώρα το νόμο του ΠΑΣΟΚ για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία – που βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ “ξέχασε” να καταργήσει – δίνοντας μια πιο “φτηνή” λύση σε σχέση με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Δηλαδή, έχουμε μια επέκταση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων νοσοκομείων, η οποία ανταποκρίνεται στην πολιτική της ΝΔ, αλλά και των υπολοίπων, για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως “αυτοτροφοδοτούμενων οικονομικών μονάδων”. Δηλαδή, να πουλάνε τις εργασίες τους για να έχουν έσοδα, για να είναι “βιώσιμα”, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αλήθεια, σε αυτό το μέτρο της κυβέρνησης ΝΔ, δε σας είδαμε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, να βγαίνετε “στα κάγκελα”! Γιατί άραγε; Καλά, εμείς είμαστε κολλημένοι με την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία. Εσείς όμως, αποδεικνύετε πως είστε πλήρως ενσωματωμένοι και “κολλητοί” της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας.

Έχετε ενστερνιστεί πλήρως την αντίληψη της υγείας ως “κόστος” για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, όπου η αύξηση των πληρωμών των ασθενών για τις ανάγκες της υγείας τους είναι προδιαγεγραμμένη, διότι, όπως γνωρίζετε – εκτός αν και σε αυτό έχετε κάποιο “νεωτερισμό” όπως συνηθίζετε – δεν υπάρχει “ολίγον έγκυος”.

Πάμε παρακάτω. Τελευταία τα διάφορα “pass” που εφηύρε η κυβέρνηση της ΝΔ, παίζουν και στον χώρο της υγείας. Στην ουσία δεν απηχούν τίποτα παραπάνω από τον περιορισμό της κρατικής ευθύνης στο ελάχιστο και στην αποθέωση της “ατομικής ευθύνης” για σοβαρά προβλήματα της υγείας του πληθυσμού. Αναφερόμαστε στο “Dental pass” για τα παιδιά και το “gynecologic cancer pass” για τις γυναίκες.

Αλήθεια, πιστεύετε ότι ο προληπτικός έλεγχος εξαρτάται από ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο και από εκεί και πέρα είναι στην ευθύνη του κάθε ανθρώπου να ψάξει να βρει, αν και πού μπορεί να κάνει αυτές τις εξετάσεις;

Πού είναι το αναπτυγμένο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας το οποίο πρέπει να σχεδιάζει και να υλοποιεί τις εργασίες πρόληψης, είτε στις υποδομές του είτε με τις κινητές του μονάδες, εκεί και γι’ αυτούς που απαιτείται;

Αλλά και σε αυτούς ή αυτές που θα διαπιστωθούν ανάγκες περαιτέρω αντιμετώπισης διαπιστωμένων προβλημάτων για τη στοματική υγεία ή το γυναικολογικό καρκίνο, θα συνεχίσει να είναι σχεδόν 100% η επιβάρυνση στους οδοντιάτρους, ενώ, οι γυναίκες ή θα εξαναγκάζονται στα μακροχρόνια ραντεβού στις δημόσιες μονάδες υγείας ή όπως γίνεται συνήθως, θα αφαιμάζονται οικονομικά στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Καθημερινά, βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα περιστατικά που αποδεικνύουν πόσο άθλια είναι η κατάσταση. Χαρακτηριστικό, το παράδειγμα στην περιοχή της Αργολίδας, όπου επίτοκος γυναίκα, καλείται να υπογράψει ότι αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη να γεννήσει, επειδή το νοσοκομείο δε διαθέτει παιδίατρο.

Το παράδειγμα αυτό αποτελεί την “κορυφή του παγόβουνου” ενός σάπιου και επικίνδυνου για το λαό συστήματος υγείας, που όλοι σας έχετε βάλει το χεράκι σας για να δημιουργηθεί.

Ούτε θέλετε, ούτε μπορείτε να δώσετε λύσεις στα λαϊκά προβλήματα της υγείας και του φαρμάκου, γιατί είστε δεσμευμένοι με τα εχθρικά για το λαό συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο λαός δε μπορεί να περιμένει τίποτε απολύτως από σας. Ο ίδιος πρέπει να δώσει λύση με την οργάνωση, με τον αγώνα του. Με όσο γίνεται επίσης πιο δυνατό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές.

Το ΚΚΕ έχει δώσει εξετάσεις με επιτυχία στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια ανάπτυξη που η σύγχρονη και δωρεάν λαϊκή υγεία θα είναι ένα καθολικό δικαίωμα.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Νίκος Ανδρουλάκης: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του SPD

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ – ΛΑΡΣ ΚΛΙΝΓΚΜΠΑΪΛ Συνάντηση με τον Πρόεδρο του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, είχε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *