Δευτέρα , 11 Δεκεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το μήνυμα του Γιάννη Οικονόμου για την Επέτειο Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

“Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν ένα ορόσημο ενότητας για τον λαό μας και την αντίσταση κατά των ναζί κατακτητών. Αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ υπό την καθοδήγηση Βρετανών αλλά και Ελλήνων αξιωματικών του συμμαχικού στρατηγείου κατάφεραν, στην καρδιά της Ρούμελης ένα σημαντικό πλήγμα στον γερμανικό στρατό.

Δυστυχώς η ενότητα και η κοινή δράση δεν είχε συνέχεια. Πριν ακόμα νικηθούν οι Γερμανοί οι εμφύλιες συγκρούσεις και τα αποτρόπαια εγκλήματα μαίνονταν στα ελληνικά βουνά ως προάγγελος των όσων τραγικών ακολούθησαν το Δεκέμβρη του 44 αλλά και αργότερα στον ελληνικό εμφύλιο. Στον Γοργοπόταμο όμως έστω και για μια φορά τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχε.

Ο κοινός στόχος της αποδυνάμωσης του εχθρού, η μεγάλη εικόνα της μάχης με τον πραγματικό αντίπαλο κυριάρχησαν. Αυτή η ιστορική πραγματικότητα συνιστά τον ισχυρό συμβολισμό. Η αντίσταση στους Γερμανούς ήταν αντίσταση όλων των Ελλήνων, η συντριπτική τους πλειοψηφία που πύκνωσε τις τάξεις των αντιστασιακών οργανώσεων ήταν περήφανοι πατριώτες και όχι κομματικά στρατευμένοι όπως ενδεχομένως επιθυμούσαν όσοι επικράτησαν στην καθοδήγηση των οργανώσεων. Η ενότητα στη δράση αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για την πιο εμβληματική πράξη αντίστασης. Πάντα για τα μεγάλα και τα εμβληματικά η ενότητα είναι η αναγκαία προϋπόθεση.”

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αμφίκλεια: Ενημερωτική εκδήλωση για τον Καρκίνο του Μαστού

  Εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στην Λέσχη Φιλίας της Αμφίκλειας   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *