Παρασκευή , 8 Δεκεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το σκίτσο του Αρκά για τον σεισμό Παρασκευή και 13 στην Αττική – Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα

Οσεισμός των 3,8 Ρίχτερ που έγινε αισθητός στην Αττική στις 06:33 το πρωί με επίκεντρο 8 Χλμ. ΒΒΑ της Αγίας Μαρίνας Λαυρεωτικής φαίνεται πως ταρακούνησε αρκετούς. Ανάμεσα σε αυτούς και ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς, ο οποίος δημοσίευσε σε λίγη ώρα ένα σκίτσο για το θέμα.

Το σχόλιό του αφορά το γεγονός ότι ο σεισμός στην Αττική έγινε σήμερα… Παρασκευή και 13.

Πολλά ήταν και τα σχόλια στο Twitter για τον σεισμό.

Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα
Παρασκευή και 13 σήμερα, μια μέρα που θεωρείται από πολλούς γρουσούζικη, με τη συγκεκριμένη δεισιδαιμονία να απαντάται στις αγγλόφωνες χώρες. Η σχετική φοβία ονομάζεται στα αγγλικά Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία». Οι Έλληνες και οι Ισπανόφωνοι λαοί έχουν ως γρουσούζικη ημέρα την Τρίτη και 13.

Η πρόληψη αυτή διαδόθηκε στις αγγλόφωνες χώρες τον 19ο αιώνα και πέρασε και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, μέσω της ταινίας τρόμου του 1980 «Παρασκευή και 13». Για την προέλευσή της έχουν εκφρασθεί ποικίλες θεωρίες, όπως:

Παρασκευή και 13 (13 Οκτωβρίου 1307) συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.
Ήταν Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και οι δύο από τον Παράδεισο.
Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου.
Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός.
Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.
Στην πληροφορική, αναφέρει το sansimera, υπάρχει ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ το 1988. Ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας του.

www.newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: “Άστεγος για μία ημέρα” και φέτος!

Και τα φετινά Χριστούγεννα 2023 – για την ακρίβεια λίγο πριν στις 16/12/2023- θα πραγματοποιηθεί …