Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το βρογχικό άσθμα ταλαιπωρεί πολλούς στην Ελλάδα

Το βρογχικό άσθμα είναι παγκοσμίως το πλέον συχνό νόσημα του αναπνευστικού, με περισσότερους από 260 εκατομμύρια πάσχοντες. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες και τα δυο φύλα, ενώ εμφανίζει νοσηρότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η πλειονότητα των ασθενών παρουσιάζει επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος.

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση, η φαρμακευτική και μη φαρμακευτική θεραπεία και η ενημέρωση για το άσθμα, είναι κομβικά στοιχεία για την ελάττωση της νοσηρότητας και θνητότητας, τόνισε ο συντονιστής της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για το Βρογχικό Ασθμα, Πέτρος Μπακάκος, MD, PD καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, κατά την παρουσίαση εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τους επαγγελματίες Υγείας και το ευρύ κοινό, που υλοποιεί η ΕΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασθματος, στις 7 Μαΐου.

Το μήνυμα «Η εκπαίδευση για το άσθμα ενδυναμώνει» αναδεικνύει την ανάγκη της σωστής ενημέρωσης», επισημαίνει ο κ. Μπακάκος. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι επαγγελματίες Υγείας να αυξήσουν την κατανόησή τους για την επιτυχή διαχείριση του άσθματος, ώστε να μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς αξιόπιστες πληροφορίες και τη βέλτιστη θεραπεία. Ζωτικής σημασίας είναι η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών που χρειάζονται ειδική αξιολόγηση και πρόσθετη θεραπεία, προκειμένου να μειωθεί η θνητότητα που σχετίζεται με τη νόσο.

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς να προστατευτείτε – Συστάσεις του ΕΟΔΥ
Αφρικανική σκόνη: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς να προστατευτείτε – Συστάσεις του ΕΟΔΥ
Το άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες μη-μεταδιδόμενες νόσους, η οποία επηρεάζει περισσότερους από 260 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με περίπου 3-5% των ασθενών αυτών να έχουν σοβαρό άσθμα που είναι μη ελεγχόμενο, πάρα τη λήψη της βέλτιστης αγωγής και έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας.

«Πάνω από 450.000 θάνατοι κάθε χρόνο αποδίδονται στο άσθμα παγκοσμίως, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να προληφθούν. Στην Ελλάδα, περίπου το 9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από βρογχικό άσθμα» επισημαίνει η Μαρία Καλλιέρη, πνευμονολόγος φυματιολόγος, Early Career Member της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για το Βρογχικό Ασθμα.

Ελληνικό Μητρώο Σοβαρού Ασθματος
Η έλλειψη σύγχρονων δεδομένων για τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών με σοβαρό άσθμα στην Ελλάδα, αποτέλεσε το ερέθισμα προκειμένου η Ομάδα Εργασίας για το Ασθμα της ΕΠΕ, να πραγματοποιήσει σχετική έρευνα. Για τη μελέτη αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας πρόκειται να ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Πανευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Συνέδριο στη Βιέννη, αναλύθηκαν τα δεδομένα 619 ατόμων καταγεγραμμένων στο Ελληνικό Μητρώο Ασθενών με Σοβαρό Ασθμα, στο οποίο συμμετέχουν 13 εξωτερικά ιατρεία σοβαρού άσθματος από μεγάλα νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία, σε όλη τη χώρα.

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από την Ενωση Πνευμονολόγων – Τα συμπτώματα
Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από την Ενωση Πνευμονολόγων – Τα συμπτώματα
Οπως τονίζει σχετικά η υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας ΕΠΕ για το Βρογχικό Ασθμα, Εύα Φούκα, πνευμονολόγος και διευθύντρια ΕΣΥ: «Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν τη σημαντική ετερογένεια μεταξύ των ασθενών με σοβαρό άσθμα στην Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες μέσης ηλικίας, μη καπνίστριες, με ιστορικό άσθματος όψιμης έναρξης. Επιπλέον, οι ασθενείς στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος. Σημαντικές διαφορές διαπιστώθηκαν στη χρήση των φαρμάκων για το άσθμα, με ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων».

www.kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Θεσσαλία: “Εμφανίζεται” και πάλι ο δρόμος που «χάθηκε» μετά τις πλημμύρες και ενώνει δύο χωριά

Ο δρόμος αρχίζει και φαίνεται μετά από 8 μήνες… Βγαίνει ξανά στην επιφάνεια ο δρόμος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *