Παρασκευή , 9 Ιουνίου 2023
rbt

Β. Λάζου στη συνάντηση με τον ΙΣΦ: «Δεσμευόμαστε για τη ριζική ανανέωση και ενίσχυση του ΕΣΥ»

 

 

Συνάντηση της υποψήφιας βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Βασιλικής Λάζου με τον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας

Αναφέρει η υποψήφια βουλευτής μτον ΣΥΡΙΖΑ για την συνάντηση της με το προεδρείο του Ιατρικού  Συλλόγου Φθιώτιδας:

“Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας και να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο Χρήστο Γεωργίου και το Γραμματέα Ανδρέα Παπατριανταφύλλου για τα φλέγοντα ζητήματα, που αφορούν τους απασχολούμενους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου με ενημέρωσαν διεξοδικά για τις δραστηριότητες του καθώς και για μια σειρά ζητημάτων τα οποία αφορούν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Όπως σημείωσα στην τοποθέτηση μου, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας τρία χρόνια μετά την πανδημία είναι δραματική και ότι «ίσως είναι η χειρότερη στιγμή τού ΕΣΥ από την ίδρυση του και μετά». Έκανα λόγο για τμήματα και κλινικές υποστελεχωμένες που αναστέλλουν τα χειρουργεία τους, για 4.000 λιγότερους υγειονομικούς κατ’ έτος, 12.000 λιγότερους συνολικά, για λίστες αναμονής πάρα πολλών ημερών σε τακτικά χειρουργεία, για δραματική επιβάρυνση νοσηλευτών και ιατρικού προσωπικού που έχουν υποστεί burnout, για το brain drain των γιατρών και το προσωπικό που εγκαταλείπει το σύστημα γιατί δεν μπορεί να αντέξει τις απάνθρωπες συνθήκες λειτουργίας.

Ειδικότερα για το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Περιφέρειας, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, μόλις πριν λίγες ημέρες η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λαμίας απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας επισημαίνοντας την υποστελέχωση, την υπερεργασία και την υπερεφημέρευση αλλά και τις διαρκείς εσωτερικές μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού και τα προβλήματα στις διακομιδές και τις εφημερίες.

Ως ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, έχουμε δεσμευτεί για τη ριζική ανανέωση και ενίσχυση του ΕΣΥ με στόχο στο τέλος της τετραετίας της προοδευτικής διακυβέρνησης να φτάσουμε στο μέσο επίπεδο της Ευρώπης στις παροχές Υγείας και πρόληψης. Πιο συγκεκριμένα δεσμευόμαστε:

*για την αύξηση κατά 3 δισ. της χρηματοδότησης του ΕΣΥ (2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης) με στόχο οι δαπάνες για την Υγεία σε βάθος τετραετίας να είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο 7% του ΑΕΠ,

*μισθολογικές αυξήσεις για τους γιατρούς με 2.000 ευρώ εισαγωγικό μισθό,

*θέσπιση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης,

*μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας και πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που υστερεί το ΕΣΥ. Επιπρόσθετα δεσμευόμαστε για την ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους, τη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας και την επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ καθώς και την ανακαίνιση και πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες.

Για να φέρουμε τη Δικαιοσύνη και στην Υγεία.”

 

*Δελτίο Τύπου

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Καμένα Βούρλα – Όμιλος Παράδοσης – Λαογραφίας: “Τα φυντανάκια μας χορεύουν”

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9/6/2023 Στον όμορφο χώρο της πλαζ Ιζαμπέλα, του  ξενοδοχείου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *