Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

1ο ΕΠΑΛ Λαμίας: Σχολικό πρόγραμμα «Μια Βόλτα στα Χανιά, 5500 χρόνων»

Η ενημέρωση για το πρόγραμμα από την διεύθυνση του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας

Πρόγραμμα του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας , «Μια Βόλτα στα Χανιά, 5500 χρόνων»

Έπειτα από την συνολική αποτίμηση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές-τριες της Γ’ τάξης Β. Φυσικοθεραπευτών καθώς και της Β’ τάξης του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας με συνοδούς καθηγητές την κα Φουντούκη Ελένη και την κα Καραμήτσιου Αθανασία είχαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν σχολικό πρόγραμμα με τίτλο «Μια Βόλτα στα Χανιά, 5500 χρόνων» από τις 10/04/2024 έως και 15/04/2024.

Η επίσκεψη περιλάμβανε μετακινήσεις σε διάφορους Νομούς της Κρήτης, προκειμένου να γνωρίσουν οι μαθητές τον Πολιτισμό, την Ιστορία (Φυσική, Πολιτική, Εκκλησιαστική, κ.λ.π.), την Παράδοση και τη Φύση του τόπου.

Την πρώτη ημέρα, αμέσως μετά από την άφιξη στην πόλη του Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην ιστορική λίμνη Βουλισμένη και στην πόλη του Αγίου Νικολάου του Νομού Λασιθίου. Ο επόμενος προορισμός ήταν η Σπίνα Λόγκα, το ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο της Unesco, γνωστό και ως νησί των λεπρών, στην Ελούντα του Νομού Λασιθίου.

Κατά την επιστροφή στο Ηράκλειο έγινε μια στάση στο ενυδρείο “Θαλάσσιος Κόσμος” στις Γούβες του Νομού Ηρακλείου, όπου οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν με τους 2.000 θαλάσσιους οργανισμούς από 200 διαφορετικά είδη της μεσογειακής θάλασσας. Ύστερα, η ομάδα ξεδίψασε στο ιστορικότερο μνημείο της πρωτεύουσας της Κρήτης, στα Λιοντάρια Ηρακλείου ή Κρήνη Μοροζίνι, που στολίζει την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία είναι γνωστή και ως πλατεία Λιονταριών, προσφέροντας παράλληλα πολύτιμο νερό στους περαστικούς. Έπειτα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού, που αποτελεί την καρδιά του Μινωικού πολιτισμού. Η ημέρα έκλεισε με την κατεύθυνση σε έναν από τους ελκυστικότερους παραδοσιακούς προορισμούς της περιοχής, στον Βάμο του Νομού Χανίων, όπου οι μαθητές και οι συνοδοί κατέλυσαν σε παραδοσιακό ξενώνα.

Την δεύτερη μέρα, οι μαθητές και οι συνοδοί κατευθύνθηκαν προς τη πόλη των Χανίων, όπου. έγινε επίσκεψη στους τάφους των Βενιζέλων, του Έλληνα πολιτικού και επτά φορές πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιού του Σοφοκλή Βενιζέλου, που διατέλεσε για μικρά διαστήματα πρωθυπουργός της Ελλάδας στα μέσα του 20ού αιώνα καθώς και στο μουσείο – οικία του Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων.

Στη Παλιά Πόλη των Χανίων, με τις πολυπολιτισμικές επιρροές (Ενετικές, Οθωμανικές, Εβραϊκές, κ.ά. υλοποιήθηκε το καθορισμένο πρόγραμμα με θέμα «Μια Βόλτα στα Χανιά, 5500 χρόνων». Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του Προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την πόλη, που κατοικείται συνεχώς από την Παλαιολιθική Εποχή, να εξερευνήσουν το ανθρωπογενές περιβάλλον, τα μνημεία διαφόρων πολιτισμών από την παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα και να αντιληφθούν την αδιάλειπτη συνέχεια στην κατοίκησή της με τον εξαιρετικό κτιριακό-πολιτιστικό πλούτο, καθώς επίσης, να μάθουν να παρατηρούν το περιβάλλον τους, δομημένο και φυσικό. Μέσα από παιχνίδι εξερεύνησης με καρτέλες και άλλες δραστηριότητες, οι μαθητές αναζήτησαν και βρήκαν μνημεία και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, τα οποία ξεδίπλωσαν μπροστά στα μάτια τους την μακραίωνη ιστορία της.

Στην πορεία έγινε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Χανίων κο Φραγκιαδάκη Γεώργιο, ο οποίος καλωσόρισε τους μαθητές και συνομίλησε μαζί τους σε θέματα Σύγχρονης και Πολιτικής Ιστορίας.

Τελευταίος προορισμός ήταν ο Νομός Ρεθύμνης με την Παλιά Πόλη και το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου, την ιστορική Ιερά Μονή Αρκαδίου, η οποία έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας (Ευρωπαικό μνημείο ελευθερίας από την ΟΥΝΕΣΚΟ), καθώς και σύμβολο μαρτυρίας και αντίστασης σε εχθρικές επιβουλές, το ιστορικό χωριό Ζωνιανά, με το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων και το μουσείο του Νίκου Ξυλούρη, που στεγάζεται στην οικία του, στην κεντρική πλατεία του χωριού των Ανωγείων.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, όπου έγινε επιβίβαση για την επιστροφή.

Μέσα από αυτό το μαθησιακό ταξίδι οι μαθητές ωφελήθηκαν πολλαπλά. Γνώρισαν με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο χώρους διατήρησης και προβολής της παραδοσιακής ζωής του λαϊκού πολιτισμού και του φυσικού πλούτου του νησιού και ενημερώθηκαν για την Νεότερη και Πολιτική Ιστορία του τόπου.

Η κα Φουντούκη Ελένη και η κα Καραμήτσιου Αθανασία ευχαριστούν θερμά τις υπεύθυνες του Κ.Π.Ε. Βάμου Χανίων, κα Παπαδογιαννάκη Κωνσταντίνα και κα Μπάσιου Ανδριάννα, για την άψογη οργάνωση, τον Πρόεδρο του Πολιτιστιστικού Συλλόγου Βάμου κο Χατζηδάκη Γεώργιο για την εξαιρετική φιλοξενία και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Χανίων, κο Φραγκιαδάκη Γεώργιο για την εγκάρδια υποδοχή και αλληλεπίδραση με τους μαθητές.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην «Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε.» με τον τίτλο «ANEK LINES», στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κο Συμεών και στον Αντιδήμαρχο Σχεδιασμού – Οργάνωσης – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κο Ποντίκα Γεώργιο, οι οποίοι ήταν οι βασικότεροι χορηγοί για την κάλυψη της μετακίνησης των μαθητών.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Δήμος Ελασσόνας, είναι ο πρώτος Δήμος στην ελληνική επικράτεια που εντάσσεται στην ορεινή ανάπτυξη και βιωσιμότητα

Την ένταξή του ως μέλους στην Ορεινή Συμμαχία (Mountain Partnership) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *