Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ερωδιοί, κορμοράνοι, τρυποκάρυδοι, τσίχλες, πετροχελίδωνα, ακόμη και γεράκια στην περιοχή γύρω από τον Πηνειό ποταμό

Μια νέα κι όμορφη πραγματικότητα, διαμορφώνεται μέρα με την μέρα στην κοίτη του Πηνειού της περιοχής της Λάρισας, όσο απίστευτη κι αν μοιάζει, που αφορά στην επιστροφή ξένων πουλιών, ενδημικών και αποδημητικών, στον ποταμό της πόλης μας!

Ερωδιοί, κορμοράνοι κι άλλα πουλιά, (τρυποκάρυδοι, τσίχλες, πετροχελίδωνα, ακόμη και γεράκια) αρχίζουν και εμπλουτίζουν τελευταία, την περιοχή γύρω από τον Πηνειό ποταμό ακόμη και μέσα στον ιστό της πόλης της Λάρισας.

Ερωδιοί και κορμοράνοι στην κοίτη του Πηνειού

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, στον ταλαιπωρημένο ποτάμι μας (δένδρα και σκουπίδια, γεμίζουν την κοίτη του, που έχει χρόνια να καθαριστεί) και που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, καθώς δίνει μια άλλη διάσταση στην πανίδα και χλωρίδα του νομού μας…

Η παρουσία των πτηνών αυτών, παρατηρείται και στις δυο κοίτες που διασχίζουν την πόλη, στο Αισθητικό Άλσος, όσο και στην κοίτη που διασχίζει το Αλκαζάρ.

Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την όλη ζωή του ποταμού, αφού έρχονται για τροφή και ψαρεύουν στο ποτάμι, που προφανώς, επαναζωοποιήθηκε, οξυγονώθηκε και περιέχει ποικιλία από ψάρια κάτι που αποδεικνύεται κι από την αύξηση ερασιτεχνών ψαράδων, που ψαρεύουν σε διάφορα σημεία του Πηνειού.

 

Η νέα ζωή του Πηνειού, είναι μια ευχάριστη νότα, στην εποχή μας και φυσικά, δίνουν μια άλλη εικόνα και ζωή στο ξεχασμένο ποτάμι της Λάρισας. Είναι μια καλή ευκαιρία, να ξαναδεί ο Πηνειός, την έμβια ζωή που είχε από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά και μια ευχάριστη έκπληξη, για όλους μας, καθώς τα πανέμορφα πουλιά, βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και αποτελούν τουλάχιστον, ένα όμορφο θέαμα για τους επισκέπτες, περιπατητές και μη, της παραπήνειας περιοχής.

Ο Πηνειός έχει ζωή και πάλι και πρέπει να βοηθηθεί σε αυτό, από τους τοπικούς φορείς, κρατικούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς. Η ευκαιρία είναι εδώ και δεν μπορεί να αγνοηθεί…

Νεαρό γεράκι στο ποτάμι της Λάρισας

Τουλάχιστον 4 ερωδιοί και άλλοι τόσοι κορμοράνοι, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, εδώ και λίγους μήνες δίνουν ζωή, στην περιοχή μας, κι ίσως μπορούν να γίνουν λόγος, για επισκέψεις φίλων των άγριων πτηνών, στην Λάρισα, αλλά και να τραβήξουν το ενδιαφέρον Λαρισαίων και μη στην παρατήρηση τους…

Οι εικόνες είναι παραμυθένιες και ελπιδοφόρες για την ιπτάμενη πανίδα του νομού μας, που είχε μειωθεί αισθητά, για χρόνια. Δίνουν ελπίδα για την άγρια ζωή του τόπου μας, με μια καινούργια οπτική που αν μη τι άλλο, θα συναρπάσει πολλούς… Θέλει δε ευαισθησία και προσοχή, ώστε να μην κινδυνεύσουν, ή φύγουν αυτά τα πολύ όμορφα είδη πτηνών που αρχίζουν και μονιμοποιούν την παρουσία τους στον χώρο.

Κάποιοι αρμόδιοι μπορούν να σκύψουν πάνω από το ζήτημα και βοηθήσουν στο να κάνουμε ξανά τον Πηνειό ζωντανό και τόπο προσέλευσης ενδημικών, αποδημητικών και όχι μόνο πουλιών, όπως μπορεί να είναι;

Τρυποκάρυδοι και άλλα πουλιά, ξαναγύρισαν στις όχθες του Πηνειού.

Φωτορεπορτάζ: Βαγγέλης Τόλιας

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Πέρασαν 80 χρόνια από την ημέρα του απαγχονισμού των 5 τρικαλινών ΕΠΟΝιτών από τους Γερμανούς κατακτητές των Τρικάλων

Πέρασαν 80 χρόνια από την ημέρα του απαγχονισμού των 5 τρικαλινών ΕΠΟΝιτών από τους Γερμανούς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *