Πέμπτη , 29 Φεβρουαρίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

3.100.000 € στον Δήμο Μακρακώμης για αντιπλημμυρικά έργα

Ένα από  επτά έργα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που εντάσσονται στο πρόγραμμα  «Αντώνης Τρίτσης» είναι τα αντιπλημμυρικά στο Δήμο Μακρακώμης  προϋπολογισμού 3.100.000 €

Συγκεκριμένα,

Αντιπλημμυρικά έργα Δήμου Μακρακώμης» π/υ 3.100.000 €

Ιδιαίτερα σημαντική δράση για το Δήμο Μακρακώμης που περιλαμβάνει: α) στην κατασκευή τριών ανεξάρτητων δικτύων αγωγών ομβρίων στη Μακρακώμη, β) στην κατασκευή νέας γέφυρας, η οποία εντοπίζεται εντός της Ζώνης Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών (ΖΔΥΚΠ) του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΦΕΚ 2682Β/06-07-2018), απαραίτητη τόσο για την ασφάλεια των διερχομένων όσο και για την ομαλοποίηση της ροής του Αρχανιορέματος (παραπόταμου του Σπερχειού) σε σημείο όπου παρατηρείται στένωση του πλάτους της κοίτης και γ) στην προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών σε πραγματικό χρόνο τριών γεφυρών, οι οποίες βρίσκονται επί του Σπερχειού ποταμού ή στους κύριους παραπόταμους αυτού.

Ειδικότερα, ισχυρή  στήριξη της Αυτοδιοίκησης τόσο σε θέματα που αφορούν στους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού, όσο και στην οικονομική ενίσχυση των Δήμων που επλήγησαν από την πανδημία ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κηρύσσοντας την έναρξη της Συνεδριακής Διαδικασίας της ΠεριφερειακήςΈνωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Τα επτά έργα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ποσού χρηματοδότησης 16.128.555,52 €, αναλυτικά:

1.    «Βελτίωση υφιστάμενης αγροτικής οδού στην κτηματική περιφέρεια Δ.Κ. Αταλάντης στη θέση «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ»» του Δήμου Λοκρών π/υ 480.000 €
Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση υφιστάμενου δρόμου πρόσβασης σε γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Δ.Κ. Αταλάντης του Δήμου Λοκρών. Η βελτίωση του αγροτικού δικτύου θα επιφέρει τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά ευπαθών προϊόντων.
2.       «Αντιπλημμυρικά έργα Δήμου Μακρακώμης» π/υ 3.100.000 €
Ιδιαίτερα σημαντική δράση για το Δήμο Μακρακώμης που περιλαμβάνει: α) στην κατασκευή τριών ανεξάρτητων δικτύων αγωγών ομβρίων στη Μακρακώμη, β) στην κατασκευή νέας γέφυρας, η οποία εντοπίζεται εντός της Ζώνης Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών (ΖΔΥΚΠ) του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΦΕΚ 2682Β/06-07-2018), απαραίτητη τόσο για την ασφάλεια των διερχομένων όσο και για την ομαλοποίηση της ροής του Αρχανιορέματος (παραπόταμου του Σπερχειού) σε σημείο όπου παρατηρείται στένωση του πλάτους της κοίτης και γ) στην προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών σε πραγματικό χρόνο τριών γεφυρών, οι οποίες βρίσκονται επί του Σπερχειού ποταμού ή στους κύριους παραπόταμους αυτού.
3.       «Αποχέτευση ομβρίων Δ.Κ Αμαρύνθου» της ΔΕΥΑ Ερέτριας π/υ 1.986.702 €
Αντικείμενο του έργου είναι τα συμπληρωματικά έργα στο υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων με κατασκευή νέων κλάδων εντός του σχεδίου πόλης της Αμαρύνθου, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Με το έργο αναπτύσσεται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα απορροής ομβρίων μέσα στη Δ.Κ. Αμαρύνθου, αναπτύσσοντας εκτενέστερα τις υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας, σε μια περιοχή που βρίσκεται εντός της Ζώνης Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών (ΖΔΥΚΠ).
4.       «Αποχέτευση οικισμού Ροβιών – αναβάθμιση ΕΕΛ Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας» π/υ 4.354.900 €
Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης του οικισμού Ροβιών, του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων στην ΕΕΛ Λίμνης με τα προβλεπόμενα αντλιοστάσια και σε εργασίες αναβάθμισης του εξοπλισμού της ΕΕΛ Λίμνης. Οι εκσκαφές θα γίνουν με την επίβλεψη/εποπτεία της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνετε και η διαχείριση/ανακύκλωση ΑΕΚΚ.
5.    «Ανέγερση νέου βρεφονηπιακού σταθμού Κύμης» π/υ 1.005.953,52 €
Μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση για το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου αφορά: α) στην ανέγερση κτιρίου όπου θα στεγαστεί ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός της Κύμης, δυναμικότητας 25 νηπίων και 15 βρεφών και β) την προμήθεια του, απαραίτητου για τη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού, εξοπλισμού.
6.    «Διαμόρφωση πολυχώρου πρώην εκπαιδευτηρίου Καψάλη (Δ.Κ. Ιτέας)» του Δήμου Δελφών με π/υ 2.201.000 €
Η παρέμβαση αφορά σε δημιουργία πολυχώρου που θα εξυπηρετήσει, κυρίως, τους κατοίκους της Ιτέας, σε δράσεις πολιτισμού – εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας. Το έργο περιλαμβάνει σε εργασίες επισκευής – συντήρησης του υπάρχοντος κτιρίου του Πρώην Εκπαιδευτηρίου Καψάλη και του περιβάλλοντα χώρου. Με την παρέμβαση δημιουργείται ένα κτιριακό σύνολο που περιλαμβάνει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, τρεις αίθουσες διδασκαλίας και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.
7.    «Βελτίωση των υποδομών ύδρευσης των δικτύων Δήμου Καρύστου» με π/υ 3.000.000,00 €
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της προτεινόμενης πράξης θα υπάρξει αξιοπιστία και σημαντική βελτίωση των συνθηκών Υδροδότησης της πόλης της Καρύστου, τόσο με την εξασφάλιση της επάρκειας του νερού όσο και με την ποιότητα του, καθώς θα αντικατασταθεί με νέους αγωγούς με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, συνδράμοντας καθοριστικά στην ασφάλεια διαβίωσης των κατοίκων του Δήμου και των επισκεπτών και θα συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος. Με την υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης ο Δήμος θα αποκτήσει ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης.

Η ενημέρωση από την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας:

 3η Συνεδριακή Διάσκεψη ΚΕΔΕ – ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας «Δυνατή Αυτοδιοίκηση, για Ισχυρές Τοπικές Κοινωνίες»

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ:

Διεκδικούμε αναβαθμισμένο ρόλο για τους Δήμους μας στο νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 3η Συνεδριακή Διάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας.
Η ΚΕΔΕ, στο δύσκολο περιβάλλον της πανδημίας, έχει οργανώσει 10 υβριδικές Συνεδριακές Διασκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης αξιοποιώντας τις ψηφιακές πλατφόρμες, πιστή στο όραμα της για την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν συνολικά 52, μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Δήμαρχοι και αιρετά στελέχη από την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δ. Παπαστεργίου : Χρειάζονται πολλά περισσότερα από ένα νομοσχέδιο για να αλλάξει το κράτος και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται κοινή αντίληψη

«Είμαστε παρόντες και είμαστε ενωμένοι, στεκόμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και στις ανάγκες λόγω της δύσκολης κατάστασης της πανδημίας. Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα αλλά δεν θα αφήσουμε τις δυσκολίες να ακυρώσουν τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βγει πιο δυνατή και ακόμη πιο χρήσιμη για τους πολίτες που μας εμπιστεύονται. Με συγκεκριμένες θέσεις που θα συνδιαμορφώσουμε θα χτίσουμε τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, στον χαιρετισμό του στην 3η Συνεδριακή Διάσκεψη.

Για το φλέγον θέμα των αρμοδιοτήτων ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε:

«Προτεραιότητά μας δεν είναι να μας δοθούν απλά νέες αρμοδιότητες, αλλά οι πόροι και το προσωπικό για να ασκήσουμε καταρχήν αυτές που ήδη έχουμε. Και επιπλέον θέλουμε ενεργό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό όπως ήδη συνέβη στο πρόγραμμα Α. Τρίτσης. Το ίδιο πρέπει να συμβεί στο νέο ΕΣΠΑ, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν προς την Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των όσων συμβαίνουν στα όρια των Δήμων μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι Δήμοι υλοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δημόσιες πολιτικές και συνεπώς πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο και στην χάραξή τους. Θα πρέπει καταρχήν να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν αρκεί απλά ένα νομοσχέδιο για να αλλάξει το Κράτος και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Δήμων. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας.

Χρειάζονται πολλά περισσότερα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα άλλα θέματα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα διεκδικήσει το πλαίσιο της σύνταξης του νέου νομοσχεδίου για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. (αναλυτικά η εισήγηση στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ)

 

Τ. Θεοδωρικάκος, Υπουργός Εσωτερικών: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες στην εποχή της πανδημίας – Μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση με την Αυτοδιοίκηση

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην Συνεδριακή Διάσκεψη επεσήμανε τον καίριο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω της πανδημίας και στην εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς των κρουσμάτων.

Επίσης ανακοίνωσε:

  • Τρίτη, έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τους Δήμους, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ – με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα
  • Επιπλέον τρίμηνη παράταση της καταβολής δόσεων των Δήμων προς τις υποχρεώσεις τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
  • Όπου δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα  να αξιοποιηθούν διοικητικοί υπάλληλοι για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών για ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης»  έργων προς άμεση υλοποίησή τους, με τη συμβολή της ΚΕΔΕ.

 

Πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης: Έχουμε την ευκαιρία και τη θέληση να αλλάξουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Σουλιώτης, σημερινός «ψηφιακός οικοδεσπότης» της Συνεδριακής Διάσκεψης με την ΚΕΔΕ, παρουσίασε τις εμπεριστατωμένες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Στερεάς Ελλάδας, ενώ στάθηκε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή από τις πρόσφατες θεομηνίες αλλά και στα οικονομικά προβλήματα που έχουν ανακύψει λόγω του κορωνοϊού COVID 19.
O κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε στα αιτήματα και τις προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της νέας Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης και πρότεινε μάλιστα συγκεκριμένες λύσεις.  Στο πλαίσιο της συνεδρίασης κατάθεσε την ολοκληρωμένη πρόταση της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, οι οποία περιλαμβάνει 240 τεκμηριωμένες προτάσεις (δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ)

Θ. Λιβάνιος, Υφυπουργός Εσωτερικών : Τώρα είναι η ευκαιρία για μια ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση μακριά από την κυβερνητική εξουσία

Στην παρέμβασή του ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος τόνισε ότι μετά την καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης, οριζόντια,  σε όλους τους Δήμους θα ακολουθήσει και μια ακόμη που θα γίνει στοχευμένα μέσω του αλγόριθμου απωλειών εσόδων λόγω της πανδημίας στο παρατηρητήριο. Τόνισε ότι σε συνεργασία και με την ΚΕΔΕ θα γίνουν διορθώσεις ώστε τα χρήματα αυτά να μοιραστούν πιο δίκαια με βάση τα πραγματικά προβλήματα των Δήμων.

Μ. Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας ΥΠ.ΕΣ.: Η στενή συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Υπ. Εσωτερικών θα αναδείξει τον νέο της ρόλο

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι νέες αρμοδιότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζονται μελέτη και πόρους για να προχωρήσουν και έδωσε έμφαση στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει και απαιτείται ακόμη περισσότερο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημείωση: Στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, στην ενότητα των συνεδριακών διασκέψεων, έχουν αναρτηθεί οι εισηγήσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και των Επιτροπών της ΚΕΔΕ.

Δείτε στο κανάλι της ΚΕΔΕ στο Youtube το βίντεο όλης της διάσκεψης.

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Βλάβη και διακοπή νερού σε περιοχή στις Λιβανάτες

Ο Δήμος Λοκρών ενημερώνει για την διακοπή υδροδότησης λόγω βλάβης   Ανακοίνωση για βλάβη και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *