Ακολουθήστε μας στο facebook

Μονοπάτια μνήμης ή λήθης στη Σπερχειάδα… και γιατί;;;

 

Στο «και ένα» και εν μέσω των εκδηλώσεων «Σπέρχεια 2023» προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν πολύ πρόχειρα όπως αποδείχθηκε, οι τριήμερες εκδηλώσεις στη Σπερχειάδα με την ονομασία «Στα μονοπάτια της μνήμης» στις 30/6 2023-2/7/2023.

Ο Δήμος Μακρακώμης προφανέστατα «φόρτωσε» – υποψιαζόμαστε λόγω προεκλογικής περιόδου- τις τριήμερες εκδηλώσεις στο Σύλλογο Νέων Σπερχειάδας και στην Κοινότητα Σπερχειάδας η οποία υπογραμμίζεται πέρα από μία Τοπική Σύμβουλος, δεν έχει λάβει σχετική απόφαση ούτε υπάρχει σχετικό πρακτικό, ούτε άλλος τοπικός Σύμβουλος ακόμα και ο Πρόεδρος γνώριζαν για τις αντίστοιχες εκδηλώσεις. Ακόμα και ο υπεύθυνος για το Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας «Αθανάσιος και Μαίρη Ακρίδα» το έμαθε μία ημέρα πριν ότι θα γίνει ξενάγηση!

Καμία οργάνωση, καμία έγκαιρη προβολή και ενημέρωση (μόλις την Παρασκευή μοίρασαν τα ο πρόγραμμα) και για αυτό και δεν παραβρέθηκε κόσμος στις εκδηλώσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου – δεν ξέρουμε για την εκδήλωση της Κυριακής διότι μας απέτρεψαν με τον απαράδεκτο τρόπο τους να παραβρεθούμε και να παρακολουθήσουμε… 7 άτομα ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και 31 άτομα – επισκέπτες, συντελεστές και διοργανωτές- στην εκδήλωση στην Καλύβα Στεφανή.
Όλα αυτά έγιναν να σημειωθεί μετά το βίντεο που επιμελήθηκε με την ευγενική χορηγία του το Photo VIDEO IRIS για την Γιορτή Κοκορετσιού όπου παρουσιάζονταν ιστορικά αξιοθέατα της Σπερχειάδας. Άλλη μία κακή αντιγραφή…

Θα σταθούμε σε αυτά που νοιώσαμε ντροπή ως πολίτες, ως επαγγελματίες και ως δημότες αναφορικά με χειρισμούς των διοργανωτών…  Που θυμίζουν “άλλους”  Σπερχειαδίτες με άλλες τακτικές,  που “μοιάζουν” με τους «Σπαρτιάτες» των εκλογών 2023 και όσα λέγονται/ακούγονται  -χωρίς κάτι να έχει προς το παρόν αποδειχθεί- για το κόμμα αυτό που μπήκε στη Βουλή… Κοινό έχουν την περικεφαλαία με τις παρωπίδες αλλά και  τους τρόπους;;; Κτυπάει  καμπανάκι;;;….

         

Άκουσον άκουσον, τι ακούσαμε από τους διοργανωτές και συγκεκριμένα από την Τοπική Σύμβουλο Σπερχειάδας κα Κ. Σιούτα. «Να μην καταγραφεί η εκδήλωση, είναι η επιθυμία των ομιλητριών» της κας Βασιλικής Λάζου, Ιστορικός – καθηγήτρια ΑΠΘ υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές 2023 και η Σοφία Βακιρτζηδέλη, Βιβλιοθηκονόμος ΜΑ , προϊσταμένη ΓΑΚ Φθιώτιδας. Και οι δύο κυρίες σημειώνεται ότι είναι στην ειδική επιτροπή του Δήμου Μακρακώμης για την διεκδίκηση της Σπερχειάδας να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη.

Μάλιστα όπως δήλωσε η κα Σιούτα επιτρέπεται να γίνει καταγραφή ενός ένα λεπτό όπως ορίζει ο νόμος. Χωρίς όμως να αναφερθεί σε ποιο νόμο αφορά για να είναι τεκμηριωμένο και πιστευτό. Το ίδιο είχε ξανακάνει στην αρχή της θητείας της για την βιντεοσκόπηση των συνεδριάσεων του Τοπικού Συμβουλίου Σπερχειάδας – δείτε το βίντεο:

Τακτικές μακριά από κάθε έννοια εγκυρότητας, διαφάνειας, αντικειμενικότητας και σίγουρα προκαλούν μεθόδευση της ενημέρωσης.

Τονίζουμε ότι όσον αφορά για άδεια καταγραφής σε εκδηλώσεις εναπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα το έχουμε συναντήσει σε αθλητικές διοργανώσεις που υπάρχουν οικονομικές απαιτήσεις από τους διοργανωτές και σε συναυλίες – πολιτιστικές εκδηλώσεις όπου μπορείς να καταγράψεις ότι και όσο θέλεις αλλά επιτρέπεται να αναρτηθεί δημοσίως μόνο έως τρία λεπτά και αυτό αποσπάσματα.
Δεν διευκρινίστηκε σε καμία περίπτωση το γιατί, ο νόμος αλλά και από πού απορρέουν όλα αυτά σε μία δημόσια εκδήλωση από δημόσια πρόσωπα που είναι οι διοργανωτές και οι ομιλήτριες.
Το παράδοξο και άκρως οξύμωρο, είναι ότι τιτλοφόρησαν την εκδήλωση «Μονοπάτια της μνήμης» αλλά αυτοί διαφαίνεται ότι θέλουν να αποκρύψουν την μνήμη του «αύριο» που πραγματοποιήθηκε «σήμερα».

Εκτός και αν η εκδήλωση που έγινε στην Καλύβα Στεφανή – που αφορά την έναρξη του ένοπλου αντιστασιακού αγώνα τον Μάη του 1942 – και αυτοί μίλησαν για το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας που δεν έχει καμία σχέση! Όπως και η έκθεση φωτογραφίας – συγκεκριμένα η περσινή με τοπία της Δυτικής Φθιώτιδας – και η έκθεση βιβλίου από την Μπαλτσάκειο Βιβλιοθήκη – και τα βιβλία καμία σχέση με Ολοκαύτωμα ούτε με την Καλύβα Στεφανή- που παρουσιάστηκαν, δεν συνδέονται με την εκδήλωση θεματολογικά.

Είναι ίσως η μόνη δικαιολογία που βρίσκουμε γιατί δεν ήθελαν να καταγραφεί η εκδήλωση και τα όσα ακούστηκαν.

Υπάρχει επιστημονική και εμπεριστατωμένη έρευνα για το Ολοκαύτωμα της πόλης και αν ναι γιατί την κρύβουν; Και γιατί αυτή η εκδήλωση δεν έγινε στον παλιό ερειπωμένο Άγιο Νικόλαο που αποτελεί το μνημείο σύμβολο της Ναζιστικής θηριωδίας;;;

Φανταστείτε μία τέτοια εκδήλωση να γινόταν στην Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα όπου έγινε η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και όχι στο ματωμένο λόφο – μνημείο όπου εκτελέστηκαν κάτοικοι στις 13/12/1943 από ναζιστικές δυνάμεις.

Ποιος είναι τελικά ο στόχος των διοργανωτών;;; Δεν πρέπει να υπάρχει συνοχή μεταξύ εκδήλωσης και μνημείου όπου πραγματοποιείται;;; Δυστυχώς έτσι η μνήμη σβήνεται. Τα αρχεία τότε είπαν ότι κάηκαν , τώρα τα αρχεία τα «καίτε» εσείς….
Αν και τηρήθηκε η «απαίτηση» των ομιλητριών, θεωρούμε ότι είναι μία απαράδεκτη ενέργεια τόσο προς ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης όσο και στους πολίτες που παραβρέθηκαν εκεί.

Αναμένουμε μετά από όλα αυτά και το συγκεκριμένο άρθρο, την όποια απάντηση από Κοινότητα Σπερχειάδας, Δήμο Μακρακώμης, ΓΑΚ Φθιώτιδας, «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης».

Η όποια απάντηση σαφώς και θα αναρτηθεί στα πλαίσια της αντικειμενικής ενημέρωσης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αγρότες Φθιώτιδας: Κατάφορες αδικίες στα αποτελέσματα για τα σχέδια βελτίωσης

  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων για τα σχέδια βελτίωσης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *