Ακολουθήστε μας στο facebook

Παρουσιάστηκαν τα νέα του βιβλία του Κώστα Λάνταβου στη Λάρισα

Οι εκδόσεις Θράκα, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, οι εκδόσεις Αρμός και το βιβλιοπωλείο Καλτσάς, διοργάνωσαν την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Το μέγιστο Θαύμα» του Κώστα Λάνταβου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θράκα, καθώς και των δύο μεταφράσεων του ίδιου στα κλασικά έργα «Μήδεια» του Ευριπίδη και «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου).

Ομιλητές ήταν ο Νίκος Βαραλής (ποιητής), ο Θωμάς Ρετσιάνης (ιατρός, μαιευτήρας-γυναικολόγος), ο Δημήτρης Τσουμάνης (σκηνοθέτης), ενώ ο Κώστας Λάνταβος διάβασε ποιήματά του.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Θάνος Γώγος.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνος Σάπκας ανέφερε:

«Η Λογοτεχνική Γωνία ήταν ένα όνειρο χρόνων και καταφέραμε και το πραγματοποιήσουμε κι είμαι πολύ συγκινημένος και πολύ περήφανος γι’ αυτό.

Και που εδώ, η λογοτεχνία συναντιέται με όλες τις άλλες τέχνες, καθώς αποτελεί τη βάση όλων των τεχνών.

Ό,τι κάνουμε το κάνουμε για να πούμε μια ιστορία.

Η δική μας ιστορία… ‘Ο,τι κάναμε το κάναμε, για να γίνει η Λάρισα μια πόλη που αξίζει να ζεις, να εξελίσσεσαι, να χαίρεσαι. Μια πόλη, όπου ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δικαίωμα και καθήκον.

Με τη λογοτεχνική γωνία συμπληρώσαμε το παζλ του οράματός μας. Για τη μουσική είναι το Ωδείο (είναι;), για το θέατρο το Θεσσαλικό μας, για τα εικαστικά η Πινακοθήκη, για τον κινηματογράφο το Θερινό Σινεμά και το Χατζηγιάννειο, για τον χορό η Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, για την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία ο Μύλος του Παππά, για το κουκλοθέατρο ο Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα, η Δημοτική μας βιβλιοθήκη, οι Λέσχες Πολιτισμού και η Λογοτεχνική Γωνία.

Η Λάρισα δικαιούνταν αυτή τη δομή, όχι μόνο γιατί οι πολίτες της αγαπούν και διαβάζουν βιβλία, αλλά και γιατί, είχαμε κι έχουμε λογοτέχνες, που έχουν ξεχωρίσει με το ταλέντο τους και το έργο τους. Γι’ αυτό, μόλις βρέθηκε ο χώρος, δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Βασικός τομέας της πολιτικής μας, ήταν η ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, αλλά και, η με κάθε τρόπο, ενίσχυση και ανάδειξη των δημιουργών.

H Λογοτεχνική Γωνία έγινε από την έναρξή της, ένα παραγωγικό μελίσσι, ένας πολυχώρος πολιτισμού, ανταλλαγής ιδεών, εναλλαγής θεαμάτων και θεμάτων.

Να ευχαριστήσω τον Θάνο Γώγο και τη Θράκα για την πολύ καλή συνεργασία. Να ευχαριστήσω όλους τους καλλιτέχνες που έκαναν το εγχείρημα να αξίζει, όπως και τους συμπολίτες για τη στήριξη και την αποδοχή.

Εύχομαι να συνεχίσει έτσι και καλύτερα.

Τέλος, είμαι πολύ συγκινημένος, που στην τελευταία μου παρουσία ως αντιδήμαρχος στη Λογοτεχνική Γωνία, παρίσταμαι σε εκδήλωση για τον Κώστα Λάνταβο, που εκτός από σπουδαίος ποιητής, είναι ένας άνθρωπος που πρόσφερε στον πολιτισμό από διάφορες θέσεις, του προέδρου του Θεσσαλικού θεάτρου, του αντιδημάρχου πολιτισμού του ιδρυτή και διευθυντή του περιοδικού Γραφή, του μεταφραστή.

Όλο αυτό, το αισθάνομαι ως ένα “μέγιστο Θαύμα”.

Σε ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ».

Μετά από δεκαετίες βαθειάς και εμβριθούς ποιητικής δημιουργίας και μιας ζωής ολόκληρης αφιερωμένης στη απόκτηση της σοφίας, ο ποιητής Κώστας Λάνταβος μας προσφέρει την καινούρια του συλλογή «Το μέγιστο θαύμα».

Η παρουσία του στον λογοτεχνικό κόσμο της Θεσσαλίας αποτελεί ευλογία και έμπνευση. Η ποιητική ιδιότητα του Κώστα Λάνταβου δεν διαχωρίζεται καθόλου από την προσωπικότητα του, αφενός επειδή έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διάδοση της ποιητικής τέχνης και αφετέρου επειδή τα ίδια του τα ποιήματα διαθέτουν μια βαθιά ζωντάνια και ανθρωπιά.

Η παρούσα ποιητική συλλογή αποτελεί την φυσική συνέχεια μιας ανάλογης αντιμετώπισης της ζωής και της τέχνης. Διαθέτει σοφία χωρίς να στέκεται στο βάθρο της κοιτώντας αφ υψηλού τον αναγνώστη, ενώ εμφανώς διαχωρίζει το καλό από το κακό δίχως να γίνεται αυστηρή ή επικριτική.

Στο «Μέγιστο θαύμα» ο συγγραφέας του παραθέτει μια φιλοσοφία ζωής – το λυρικό υποκείμενο συνιστά ομολογουμένως ένα ατελές ανθρώπινο πλάσμα που ζει σε έναν ομοίως ατελή κόσμο. Μολαταύτα, πασχίζει να δικαιώσει την καλοσύνη και να ζήσει ως ένα πλάσμα σε αρμονία με τον ίδιο του τον σκοπό.

Σε έναν κόσμο που μαστίζεται από κοινοτοπία, βιαστικές ικανοποιήσεις και αποξένωση, μια τέτοια ποιητική δουλειά μας γεμίζει έμπνευση να ενσκήψουμε στους εαυτούς μας και να μας βάλουμε στους εαυτούς μας τα σκληρά μα χρήσιμα ερωτήματα, του «ποιός είμαι», «ποιες είναι οι αξίες μου», «πως πρέπει να ζήσω», «ποιος είναι ο σκοπός μου». Αυτά είναι τα ερωτήματα που δεν προσφέρονται για γρήγορες ικανοποιητικές απαντήσεις και η αναζήτηση των απαντήσεων τους αυτών αποτελεί ταξίδι ζωής.

Ωστόσο, αυτή ακριβώς η αναζήτηση συνιστά και έναν τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται από συνειδητότητα και στοχοπροσήλωση. Πρόκειται για το ατέρμονο ταξίδι του ανθρώπου μέσα στον εαυτό του και «Το μέγιστο θαύμα» αποτελεί μια οξυδερκέστατη ποιητική απεικόνιση ενός τέτοιου ταξιδιού.

Δείγμα γραφής:

αυτός ο κάμπος είναι το δικό μου σπίτι

Έχω το αρχαίο δικαίωμα να σεργιανώ

στου κάμπου την απεραντοσύνη,

να συναντώ την αύρα τού λυγμικού του άσματος

όταν ο ήλιος αποσύρεται και μοναχός ματώνει.

Έχω το αρχαίο καθήκον, υπέρτατο όσο

και η καθαρή συνείδηση,

να λούζω την αλήθεια μου

στους αμμολόφους της ελληνικότητας,

να λούζομαι στην ευωδιά της θάλασσας,

να ανασαίνω το αρχαίο κάλλος.

Μου δόθηκε προνόμιο δώρο

να σκάβω στο ορυχείο του ελληνικού φωτός

όπου ενοικεί η αιωνιότητα.

Βιογραφικό ποιητή

O Κώστας Λάνταβος γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Ἰατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνῶν. Διετέλεσε Πρόεδρος τοῦ Θεσσαλικού Θεάτρου και Ἀντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Ἐξέδωσε 14 ποιητικές συλλογές, και δύο νουβέλες. Μετέφρασε ἔργα τῶν Οὐῒλλιαμ Μπλέηκ, Ἐζρα Πάουντ, Φερνάντο Πεσσόα, Ἐμιλυ Ντίκινσον, και ΝΤ. Χ. Λῶρενς, Πώλ Βαλερύ, Ζεράρ ντέ Νερβάλ και τον Ἄμλετ τοῦ Σαῖξπηρ. Μετέφρασε ἀπό τα ἀρχαῖα ἑλληνικά: Εὐριπίδη (ΤρωάδεςΒάκχεςΜήδειαἹππόλυτοΙκέτιδες), Σοφοκλῆ (ΦιλοκτήτηςΟἰδίπους ΤύραννοςΟἰδίπους ἐπί Κολωνῶ), Αἰσχύλο (ΠέρσεςΠρομηθέας Δεσμώτης), Πλάτωνα (Φαῖδρος) και Μένανδρο (Δύσκολος  Μισάνθρωπος). Ἀσχολεῖται κατά καιρούς μέ τήν κριτική βιβλίου.

Ἐπιλογή ποιημάτων του μεταφράστηκε από τον Ἱσπανό ποιητή και ελληνιστή Χοσέ Ἀντόνιο Μορένο Χουράδο, και κυκλοφόρησε σε βιβλίο το 2023 με τον τίτλο EL DESVELO EN MI INTERIOR.

Ἳδρυσε και διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό Γραφή ἀπό το 1989 μέχρι το 2004.

 

φωτ & βίντεο: larissanet

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Πασχαλινή προσφορά αγάπης από τον Δήμο Στυλίδας

Ο Δήμος Στυλίδας μας ενημερώνει για τις δράσεις  προσφοράς που έλαβαν χώρα με αφορμή τις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *