Δευτέρα , 22 Απριλίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

67 γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων προσέφυγαν το 2023 στο Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας

Αλλεπάλληλα περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών που φτάνουν ακόμα και σε δολοφονικές πράξεις έρχονται καθημερινά στο προσκήνιο, αναδεικνύοντας την οξύτητα του κοινωνικού φαινομένου στη χώρα μας.

Ένα φαινόμενο που είναι υπαρκτό και στην περιοχή μας όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας που λειτουργεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας με βασική αποστολή του, την υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας και πολλαπλών διακρίσεων.

Το προφίλ των κακοποιημένων γυναικών στην Καρδίτσα

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παρουσιάζει το KarditsaLive.Net το 2023 στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας προσέφυγαν 67 γυναίκες από τις οποίες οι 29 ήταν θύματα βίας ενώ οι 38 ήταν θύματα πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος τους. Γυναίκα μέσης ηλικίας, έγγαμη, απόφοιτη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άνεργη συνθέτουν τα βασικά στοιχεία του προφίλ της κακοποιημένης γυναίκας στην περιοχή μας.

Πιο συγκεκριμένα:

.Οικογενειακή κατάσταση: Όσον αφορά στην οικογενειακή τους κατάσταση από τις 67 γυναίκες που ζήτησαν βοήθεια στο Κέντρο 34 (50,70% ήταν έγγαμες, 16 (23,90%) άγαμες, 15 (22,40%) διαζευγμένες ή σε διάσταση και 2 (3%) ήταν χήρες

Ηλικιακή ομάδα: Ως προς την ηλικιακή τους ομάδα οι 14 (20,9%) ήταν έως 35 ετών, οι 42 (62,7%) από 36 – 55 ετών και οι 11 (16,4%) άνω των 55 ετών

Εκπαιδευτικό επίπεδο: Όσον αφορά στο μορφωτικό τους επίπεδο, οι 7 (10,40%) ήταν απόφοιτες Δημοτικού Σχολείου, επίσης 7 (10,40%) ανήκαν στην κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 31 (46,40%) στην κατηγορία Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση/ΙΕΚ και 22 (36,80%) είχαν πτυχίο ΑΕΙ.

Κατάσταση απασχόλησης: Ως προς την κατάσταση απασχόλησής τους τέλος, οι 26 (38,8%) ήταν εργαζόμενες, οι 34 (50,8%) άνεργες και οι 7 (10,4%) συνταξιούχες.

Υπηρεσίες υποστήριξης

.Οι γυναίκες υποστηρίχτηκαν με ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής στήριξης και ενδυνάμωσης δωρεά από τα στελέχη. Ειδικότερα με:

-υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου (εξειδικευμένη συμβουλευτική των γυναικών-θυμάτων βίας)

-υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και πληροφόρησης για δικαιώματα των γυναικών-θυμάτων βίας, τη σχετική νομοθεσία, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή καταγγελίας, μήνυσης κ.λπ.

-υπηρεσίες ενημέρωσης και εξειδικευμένης πληροφόρησης για θέματα έμφυλης βίας

-υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής και πληροφόρησης

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Κατά τη διάρκεια του 2023 από το Συμβουλευτικό Κέντρο του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας υλοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης και εξειδικευμένης πληροφόρησης για θέματα έμφυλης βίας, ενέργειες δικτύωσης και διασύνδεσης με φορείς και δράσεις ευαισθητοποίησης ευρύ κοινού και φορέων και ενέργειες δικτύωσης και σύνδεσης με τους αρμόδιους φορείς προώθησης της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω είναι στοιχεία που αφορούν μόνο τα καταγεγραμμένα στο Κέντρο περιστατικά βίας ή πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος γυναικών της περιοχής μας και δεν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά περιστατικά που ενδεχομένως διαχειρίστηκε μόνο η αστυνομία ή δεν έφτασαν καν σε κάποιο επίσημο φορέα ή δομή

Τα στοιχεία του ΟΗΕ

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών:

– 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της,

-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού,

– 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας,

– 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Κωστής Κριτσιάνης

www.karditsalive.net

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στερεά Ελλάδα: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα από 22 έως 28/4/2024

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα από 22 έως 28-04-2024, στη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *