Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ερωτήσεις από την “πατρίδα μας η Στερεά” στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Ερωτήσεις στην 23η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Στερεάς Ελλάδας με εισηγητή τον κ. Νίκο Μπέτσιο από την παράταξη “πατρίδα μας η Στερεά”

Λαμία 21-6-2022
23η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής
Θέματα Προ Ημερήσιας Διάταξης
Εισηγητής: Μπέτσιος Νικόλαος

Θέμα 1ο: ‘’Αποζημιώσεις από τις καταστροφές του ΙΑΝΟΥ’’
Με ερώτησή μας από 12-1-2022 επισημάναμε την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες της περιοχής Λιανοκλαδίου για τις ζημιές που υπέστησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του φαινομένου ΄΄ΙΑΝΟΣ΄΄, το Σεπτέμβρη του 2020. Επανερχόμενοι στο θέμα, έξι μήνες μετά, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
• Έως σήμερα, από το σύνολο των κατά κύριο επάγγελμα πληγέντων αγροτών, αποζημίωση έλαβε ποσοστό περίπου 50%. Οι αποζημιώσεις αφορούσαν ζημιές σε γεωτρήσεις, αρδευτικά δίκτυα, επιχωματώσεις και διαβρώσεις. Παρόλο που πλησιάζουν δύο χρόνια από τις πλημμύρες, εκκρεμεί η αποζημίωση μεγάλου ποσοστού αγροτών της συγκεκριμένης κατηγορίας.
• Από τους ετεροαπασχολούμενους αγρότες, που τηρούν βιβλία, και που αποτελούν το 70% περίπου του συνόλου των αγροτών που υπέστησαν καταστροφές, ουδείς έως σήμερα έλαβε αποζημίωση.
• Σε ότι αφορά τις ζημιές που υπέστη το φυτικό κεφάλαιο, κανείς και από τις δύο κατηγορίες αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα, ετεροαπασχολούμενοι) δεν έλαβε αποζημίωση.

Θέμα 2ο: Αναδασμός περιοχής Λιανοκλαδίου/ Μελέτη κατασκευής οδικού άξονα Λαμία- Καρπενήσι, τμήμα Σταυρός – Καστρί.

Στα χωριά Αμούρι, Ζηλευτό, Λιανοκλάδι, Λυγαριά και Στίρφαγκα προβλέπεται να ξεκινήσουν έργα αναδασμού. Ταυτόχρονα εκπονείται μελέτη για τη χάραξη του οδικού άξονα Λαμία- Καρπενήσι, τμήμα Σταυρός – Καστρί με παρακάμψεις Λιανοκλαδίου και Ζηλευτού. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για παράλληλη εξέλιξη των δύο έργων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αν προηγηθεί ο αναδασμός, υπάρχει κίνδυνος αγρότες να μείνουν χωρίς χωράφια, λόγω της διέλευσης του δρόμου.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ως περιφερειακή αρχή, προς τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου οι αγρότες της περιοχής του Λιανοκλαδίου να λάβουν τις αποζημιώσεις τους και να σταματήσει ο εμπαιγμός εις βάρος τους;

2. Τι σχεδιασμός υπάρχει για τον ευρύτερο αναδασμό της περιοχής Λιανοκλαδίου-Ζηλευτού ώστε να συνδυαστεί με τη μελέτη του έργου που αφορά τον οδικό άξονα Λαμία-Καρπενήσι, προκειμένου να υπάρξει παράλληλη εξέλιξη;

 

Δείτε εδώ ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

«Έχει φύγει ένα κομμάτι μας, ήταν αγγελάκι» – Συγκλονίζει η μητέρα του 1,5 ετών βρέφους που μεταφέρθηκε νεκρό στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

Μόλις 14 μηνών ήταν ο Μοχάμετ και η μητέρα του ζητά από τις Αρχές να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *