Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ: Ας αναδείξουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας μέσα από ήπιες δραστηριότητες.

του Νίκου Αβουκάτου

Το αερόστατο αποτελεί πιθανόν το πιο πράσινο μεταφορικό μέσο στη γη. Δεν ρυπαίνει το περιβάλλον γιατί το καύσιμο του είναι θερμός αέρας και μπορεί να απογειώνεται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Μέσα από το καλάθι ή αλλιώς «γόνδολα» ο επιβάτης νιώθει μια ανεπανάληπτη αίσθηση ελευθερίας και θαυμάζει την ιδιαίτερη γεωμορφολογία μιας περιοχής. Το αερόστατο μπορεί να απογειώνεται όλο το διάστημα του έτους, αρκεί οι καιρικές συνθήκες να το επιτρέπουν. Δηλαδή όχι δυνατοί άνεμοι και καταιγίδες.

Εδώ και πολλά χρόνια με επίπονες και συντονισμένες προσπάθειες, ο Μίλτος Κοτζαγερίδης, εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται αερόστατα, επιδιώκει να συμπεριληφθεί το αερόστατο στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΟΤ, ωστόσο οι προσπάθειες αυτές δεν ευοδώθηκαν μέχρι σήμερα.

«Ας αναδείξουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας μέσα από ήπιες δραστηριότητες. Η επιλογή να μπει το αερόστατο στην καθημερινότητα φαντάζει μια διαφορετική προσέγγιση και βέβαια πολλά υποσχόμενη για την ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος», επισημαίνει στη Greenagenda.gr ο κ. Κοτζαγερίδης.

Στο αερόστατο μπορούν να επιβιβαστούν -ανάλογα με το μέγεθός του- από τέσσερα έως 30 άτομα. Η βόλτα διαρκεί 1,5 ώρα.

Το κόστος πτήσης ανάλογα με τη χώρα και τις υπηρεσίες που προσφέρει η κάθε εταιρεία κυμαίνεται από 200 έως 350 ευρώ ανά επιβάτη (περιλαμβάνει σνακ στην πτήση, προσφέρεται γεύμα και κρασιά κτλ.). Για πτήσεις ιδιωτικές, όπως επέτειοι, γάμοι κτλ., υπάρχει τιμοκατάλογος από 1.300 ευρώ και η τιμή αυξάνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη, ενώ ασφαλώς υπάρχουν και τιμές για ομαδικές πτήσεις.

Στην Ελλάδα η δραστηριότητα της εταιρείας του κ. Κοτζαγερίδη ξεκίνησε το 1989 με ένα αερόστατο στο οποίο χορηγός ήταν η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ.

Μέχρι σήμερα διαθέτει 27 αερόστατα θερμού αέρα τα οποία χρησιμοποιούνται για τουριστική ανάπτυξη, πτήσεις και προβολή.

Ο κ. Κοτζαγερίδης έχει συμπληρώσει πάνω από 8.500 ώρες πτήσεων στην Ελλάδα με ευρωπαϊκές άδειες δημοσίων μεταφορών, διότι η πρώην ΥΠΑ, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, και νυν ΑΠΑ (Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας) δεν έχει εκδώσει άδεια.

«Η κύρια δραστηριότητά μας είναι ως επί το πλείστον στην Ιταλία, στην Αλβανία, στην Τουρκία και στην Αίγυπτο. Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου ενδιαφέρθηκε για την ανάπτυξη των τουριστικών πτήσεων με αερόστατα και κατόπιν συναντήσεών μας με τους αρμόδιους βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο ώστε σύντομα να εκδοθεί η πρώτη άδεια εκμετάλλευσης στη Μεγαλόνησο», επισήμανε ο κ. Κοτζαγερίδης.

Ο κ. Κοτζαγερίδης το 1997 δραστηριοποιήθηκε με τουριστικές πτήσεις στην Καππαδοκία, έναν χρόνο μετά τη διοργάνωση των πρώτων παγκόσμιων αεροπορικών αγώνων (1st World Air Games).

Η Καππαδοκία είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός και γνωστός για τους μοναδικούς ηφαιστειακούς κώνους και τις υπόγειες πόλεις. Επίσης, η Καππαδοκία επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν τη θέα στα ιστορικά αξιοθέατα με ταξίδια με αερόστατα. Εκεί γίνονται πτήσεις για περισσότερα από 20 χρόνια, σε μια περιοχή που ξεκίνησε με τέσσερα αερόστατα και σήμερα έχει πάνω από 700. Ο αριθμός των επιβατών αρχικά ήταν περίπου 70 και σήμερα 9.000 – 12.000, σε καθημερινή βάση.

 

Για τις πτήσεις με αερόστατα απασχολούνται περίπου 20.000 εργάτες, 2.000 πιλότοι, 2.000 οδηγοί λεωφορείων και άλλοι τόσοι ξεναγοί.

Από το 1997 έως το 2011 λειτουργούσαν εννέα εταιρείες τουριστικών πτήσεων με 250 αερόστατα, χωρητικότητας 6.500 επιβατών. Σήμερα υπάρχουν 25 εταιρείες με πάνω από 700 αερόστατα, χωρητικότητας 13.500 επιβατών.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στερεά Ελλάδα: Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής

Στις 13/5/2024 θα πραγματοποιηθεί η Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής της Στερεάς Ελλάδας ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *