Κυριακή , 28 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αυξάνονται και πληθύνονται τα κοράκια σε Καρδίτσα και κάμπο

«Όσο πάει και μαυρίζει…» ο αστικός ιστός της Καρδίτσας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή του κάμπου από τα κορακοειδή που …αυξάνονται και πληθύνονται με ταχύτατους ρυθμούς με τον αριθμό τους να προσδιορίζεται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο KarditsaLive.Net ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας- Τμήμα Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού κ. Περικλής Μπίρτσας, σε 15.000 άτομα που διαβιούν σε διάφορα σημεία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά την Άνοιξη.

Άδεια έρευνας για μέτρα που θα μειώσουν τις επιπτώσεις από τον υπερπληθυσμό

Ως γνωστόν ο κ. Μπίρτσας προΐσταται σχετικής έρευνας που πραγματοποιείται για λογαριασμό του Δήμου Καρδίτσας σχετικά με τη μεγάλη συγκέντρωση κορακοειδών στο Παυσίλυπο και κυρίως του είδος των χαβαρονιών που κυριαρχεί τα τελευταία 2-3 χρόνια και εξελίσσεται σε πρόβλημα που σχετίζεται – πέρα από τις κραυγές και την διασπορά απορριμμάτων – με την μετάδοση παθογόνων και ασθενειών και την πιθανότητα επιθετικής συμπεριφοράς σε άλλα ζώα και ανθρώπους, ζημιές σε σπίτια και οχήματα, σε αγροτικές καλλιέργειες και άλλα.

.Με απόφαση του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας χορηγείται στον κ. Μπίρτσα και τους συνεργάτες του στο Εργαστήριο Διαχείρισης Άγριας Πανίδας άδεια έρευνας, η οποία θα περιλαμβάνει δέσμη ειδικών διαχειριστικών μέτρων της καταστροφής φωλιών κορακοειδών, της χρήσης μεθόδων εκδίωξης και της αξιοποίησης μεθόδων σύλληψης, στη μείωση των επιπτώσεων από τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων κορακοειδών στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον της πόλης της Καρδίτσας.

Ενδεικτικό του ρυθμού αύξησης των κορακοειδών στο Παυσίλυπο είναι ότι από τα 600-700 άτομα που υπολογίστηκε ο αριθμός τους στην αρχή της περασμένης Άνοιξης εκτινάχθηκε στα 1.500 στο τέλος της με τις γεννήσεις!

Αυτός είναι και ένας λόγος που παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κορακοειδών που όπως φαίνεται θα ξεχειμωνιάσουν φέτος στο Παυσίλυπο μια που όπως μας ανέφερε ο κ. Μπίρτσας αυτά τα είδη έχουν έντονη την τάση να επιστρέφουν στο χώρο που θεωρούν δικό τους.

Η έρευνα σύμφωνα με την άδεια που χορηγήθηκε ισχύει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025 και θα διεξαχθεί στην πόλη της Καρδίτσας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Τα είδη που θα μελετηθούν είναι το Χαβαρόνι, η Κάργια, η Καρακάξα και η Κουρούνα.

Η έρευνα αφορά τη μείωση των επιπτώσεων από την παρουσία μεγάλου αριθμού κορακοειδών, κυρίως, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, λόγω έντονης όχλησης και εν δυνάμει απειλής της δημόσιας υγείας. Η μεθοδολογία της έρευνας περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

– Καταστροφή ανενεργών φωλιών κορακοειδών κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών σε αστικές και περαστικές περιοχές της Καρδίτσας.

– Καταστροφή ενεργών φωλιών κορακοειδών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου σε αστικές και περιαστικές περιοχές της Καρδίτσας.

– Εφαρμογή μεθόδων εκδίωξης και αποτροπής φωλεοποίησης κορακοειδών.

– Εφαρμογή μεθόδων σύλληψης και απομάκρυνσης ατόμων κορακοειδών (χρήση παγίδων αυστραλιανού τύπου, Larsen κ.α.).

– Καταγραφή της πορείας της αναπαραγωγικής διαδικασίας ειδών κορακοειδών σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον της Καρδίτσας.

– Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων διαχειριστικών πρακτικών στη μείωση των επιπτώσεων από την παρουσία μεγάλου αριθμού ατόμων κορακοειδών στους πολίτες και στη δημόσια υγεία.

Η ερευνητική ομάδα στο πεδίο θα αποτελείται από τον κ. Μπίρτσα υπαλλήλους και συνεργάτες του Δήμου Καρδίτσας και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού.

Πριν από τη διενέργεια της έρευνας ο κ. Μπίρτσας σύμφωνα με την άδεια που του χορηγήθηκε οφείλει να έλθει σε επικοινωνία και να ενημερώσει τη τοπική Δασική Υπηρεσία και την οικεία Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής της έρευνας, τα ονόματα των συμμετεχόντων κάθε φορά, καθώς και για τον καθορισμό τυχόν λεπτομερειών. Οι εργασίες θα πρέπει να διεξαχθούν με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η λιγότερο δυνατή όχληση ακολουθώντας τις υποδείξεις της αρμόδιας τοπικής δασικής υπηρεσίας και του προσωπικού της οικείας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Μετά το πέρας των εργασιών πεδίου θα σταλεί προς το αρμόδιο Τμήμα του ΥΠΕΝ περίληψη των ερευνητικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να καταχωρήσει τα στοιχεία στο σύστημα HaBiDeS του EIONET, καθώς και να τα συμπεριλάβει στην έκθεση που υποβάλλει σε εφαρμογή του άρθρου 9 της οδηγίας 2019/147/ΕΚ «Περί διατηρήσεως των αγρίων πτηνών» και ένα πλήρες αντίγραφο, μετά την ολοκλήρωσή της στην Υπηρεσία , στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και στην Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας.

Άδεια και στο Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του τμήματος Άγριας Ζωής και Θήρας, της διεύθυνσης διαχείρισης δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε χορηγηθεί το καλοκαίρι και άδεια έρευνας απομάκρυνσης κορακοειδών, από τον αστικό ιστό της Καρδίτσας, στον Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας. Η άδεια δόθηκε κατόπιν του σχετικού αιτήματος του Δήμου Καρδίτσας αλλά και μελέτη από την πλευρά του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (Δ.Ε.ΞΥ.Σ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «Υπερπληθυσμός Κορακοειδών (Χαβαρονιών) και πρόκληση επιπτώσεων στην Καρδίτσα». Η έρευνα είναι στο πλαίσιο των προτάσεων της προαναφερόμενης μελέτης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και τον Δήμο και η διάρκειά της είνια μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2024.

Αντικείμενό της θα είναι η εκδίωξη των κορακοειδών από την περιοχή του άλσους Παυσιλύπου και της πλατείας Πλαστήρα και περιλαμβάνει δράσεις όπως χρήση εκπαιδευμένων αρπακτικών πτηνών για σύλληψη και απομάκρυνση κορακοειδών (Ιερακοθηρία), χρήση ηχητικών, χρήση drones, χρήση παγίδων για παγίδευση και μεταφορά τους και απομάκρυνση φωλιών.

Κωστής Κριτσιάνης

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Μπαράζ ελέγχων στην αγορά εν όψει Πάσχα

  Αυγενάκης: Κανένα συμφέρον δεν θα σταθεί εμπόδιο στους ελέγχους που κάνουμε στην αγορά   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *