Πέμπτη , 8 Δεκεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αυστηρά μέτρα γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες, αλλά και «ηθικό μπόνους»

Σε αυστηροποίηση των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες αλλά και «μπόνους» σε όσους τα τηρούν, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Ετοιμη να αυστηροποιήσει τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων της διασποράς του κορονοϊού εμφανίζεται η κυβέρνηση, υπό τη σκιά της μετάλλαξης «Δέλτα» και ενός ενδεχόμενου τέταρτου κύματος της πανδημίας το οποίο βρίσκεται στο κατώφλι μας.

Στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τονίστηκε ότι δεν θα επιτραπεί καμία χαλάρωση στους ελέγχους, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες στις 15 Ιουλίου.

Τα νέα μέτρα για εστίαση – κέντρα διασκέδασης
Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Ιουλίου οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη περίπτωση, στους αμιγείς χώρους, θα έχουν πρόσβαση όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Στη δεύτερη περίπτωση, ήτοι στους μεικτούς χώρους, θα μπορούν να εισέλθουν και όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή ράπιντ τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια και καφέ, που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας. Οι μεικτοί χώροι θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους, ενώ σε θέατρα και κινηματογράφοι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

«Ο έλεγχος θα γίνεται από ψηφιακή εφαρμογή που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τους υπαίθριους χώρους θεαμάτων με καθήμενους, όπως θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες.

Αν έχουν δηλωθεί ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη το 85% της χωρητικότητάς τους, χωρίς χρήση μάσκας. Αν έχουν δηλωθεί ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

75% για χώρους έως 1.000 θέσεων
70% για χώρους έως 5.000 θέσεων
65% για χώρους έως 15.000 θέσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και τα κλαμπ είτε είναι ανοιχτά είτε κλειστά. Αν είναι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας, ενώ αν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους.

Όσον αφορά τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε γνωστοποιείται ότι από 2 Ιουλίου λειτουργούν μόνο ανοικτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης, περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή, υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

– 25% πληρότητα

– Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

(α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

(β) βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Έρχεται σχέδιο σαρωτικών ελέγχων σε κλαμπ και νυχτερινά κέντρα
Την ίδια στιγμή, σχέδιο που θα περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους σε παραλιακά μαγαζιά και κλαμπ αναμενεται να εκπονήσει η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του ανοίγματος των κέντρων διασκέδασης στις 15 Ιουλίου.

Η Ελληνική Αστυνομία περιμένει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα κάνει συγκεκριμένα τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας. Ύστερα από την έκδοση της ΚΥΑ θα οριστικοποιηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Οι αστυνομικοί που θα επιφορτιστούν με το έργο των ελέγχων θα πραγματοποιούν περιπολίες σε πολυσύχναστους χώρους, ιδιαίτερα στα νότια προάστια της Αθήνας, όπου συγκεντρώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο περισσότερος κόσμος στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης.

Ωστόσο, πηγές της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνουν ότι «στόχος δεν είναι η δημιουργία έντασης με πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για το λόγο αυτό θα ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο».

Έρχεται «ηθικό μπόνους» για μαγαζιά και πολίτες που τηρούν τα μέτρα
Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, στο τραπέζι φαίνεται πως βρίσκεται κι ένα «ηθικό μπόνους» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα.

Επιπροσθέτως, θα υπάρξει νέα στρατηγική σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, στην οποία θα εμπλέκεται και η τοπική αυτοδιοίκηση. Απόσήμερα, 6 Ιουλίου θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για το ποσοστό εμβολιασμού ανά δήμο και θα υπάρχει πληροφόρηση και για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, ενώ ξεκινούν, επίσης, και οι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Πηγή

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη Λαμία

Την Τρίτη  6/12/2022, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι–rapid tests για κορονοϊό  στην Λαμία Οι δωρεάν δειγματοληψίες έγιναν από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *