Πέμπτη , 7 Δεκεμβρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αγροτικοί Σύλλογοι ανατολικής Φθιώτιδας: “Τιμές αίσχος-Πάλι τα ίδια!”

*Ανακοίνωση

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τιμές αίσχος-Πάλι τα ίδια!

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές με τις τιμές της ελιάςστα τάρταρα και το κόστος παραγωγής και η ακρίβεια σε κάθε προϊόν καιυπηρεσία της καθημερινότητάς μας στα ύψη.
Οι φετινές τιμές όπως όλοι γνωρίζετε, είναι στο μισό των περσινών τιμώνδηλ. στα 0,55 έως 0,65 λεπτά τα 200 τεμάχια πράσινης επιτραπέζιαςκονσερβολιάς Στυλίδας.Φτάνουν για να ζήσουμε καταρχήν και για την καλλιεργητική φροντίδα τωνελαιώνων την επόμενη χρονιά;Προφανώς όχι!
Για να γεμίσουμε ένα ρεζερβουάρ πετρέλαιο σε δενδροκομικό τρακτέρχρειαζόμαστε μ’ αυτές τις τιμές – αίσχος 150 κιλά ελιές διακοσίωντεμαχίων. Για να αγοράσουμε ένα τσουβάλι λίπασμα 40 κιλών χρειαζόμαστε80 κιλά πράσινες ελιές αντίστοιχων τεμαχίων.Τις ελιές όπως γίνεται κατανοητό τις πουλάμε σε τιμές κόστους μεαποτέλεσμα να μην μπορούμε να επιβιώσουμε, να απαξιώνεται η εργασίαμαςκαι η γη μας και να ερημώνει η ύπαιθρος.
Σημαντικό είναι και το κόστος διαβίωσης. Οι τιμές στο ρεύμα, στο φυσικόαέριο, στο πετρέλαιο μας οδηγούν στην ενεργειακή φτώχεια, ενώ και ηάνοδος των τιμών στο ψωμί, στα γαλακτοκομικά και τα παράγωγά τους, τοκρέας, στο λάδι, στο ψάρι, τα φρούτα μάς οδηγούν στην επισιτιστικήφτώχεια.
Είναι επίκαιρες από ποτέ οι κατώτερες εγγυημένες τιμές των αγροτικώνπροϊόντων που θέτει το οργανωμένο, συνεπές κίνημα όπως εκφράζεται μέσααπό την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) και κυριαρχεί στααιτήματα, στις διεκδικήσεις και στην πάλη των Αγροτικών Συλλόγων και των
Ομοσπονδιών τους.Οι κατώτερες εγγυημένες τιμές εξασφαλίζουν το εισόδημα για να μπορέσουμε
να βιοποριστούμε και να φροντίσουμε τις καλλιέργειές μας εμείς οιβιοπαλαιστές αγρότες.
Σε αυτήν την προσπάθειά μας έχουμε απέναντί μας καταρχήν όλους τουςεπιχειρηματικούς ομίλους στη διατροφική αλυσίδα, εκμεταλλευτικούςκαλύτερα, αφού καρπώνονται με τιμές αίσχους τον κόπο μας και τα αγροτικάμας προϊόντα. Αλλά και τους συνεταιρισμούς οι οποίοι λειτουργούνβοηθητικά για τους εκμεταλλευτικούς ομίλους και συμπράττουν στην εμπορίακαι στην αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον, επιβάλλουν χαμηλές τιμές για λογαριασμό τους και χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για καλύτερες τιμές στους αγρότες.
Στους σημερινούς συνεταιρισμούς που λειτουργούν σαν Ανώνυμες Εταιρείεςκαι όχι με την ισοτιμία των μελών όπως παλιότερα, με δικαίωμα μελών σήμερα να έχουν δυο και τρεις μερίδες, με δικαίωμα εξαγοράς του 35% από εκμεταλλευτικούς ομίλους κολοσσούς, οδηγούνται στα χέρια τωνμεγαλοαγροτών και τελικά στους εκμεταλλευτικούς ομίλους. Με μία αύξησημετοχικού κεφαλαίου οι βιοπαλαιστές αγρότες θα αναγκαστούν νααποχωρήσουν. Παράδειγμα, συνεταιρισμοί φιγουράρουν ως μέλη τηςΠανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων ΕπιτραπέζιωνΕλαιών.
Υποκριτική και προκλητική συνάμα είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΕΜΕΤΕη οποία επισημαίνει ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι, ηυπέρμετρη πτώση των τιμών παραγωγού σε μια περίοδο με αυξημένο κόστοςστον πρωτογενή τομέα, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στο εισόδημα τουΈλληνα ελαιοπαραγωγού»! Σωστό. Τί κάνουν όμως;Οι ίδιοι που επιβάλλουν χαμηλές τιμές στην πράσινη ελιά, οι ίδιοι είναιπου επισημαίνουν «…την υπέρμετρη πτώση των τιμών…». Και οι ίδιοι είναιπου αισχροκερδούν ως σύγχρονοι… μαυραγορίτες πουλώντας πανάκριβα τατελικά προϊόντα.
Απέναντί μας είναι διαχρονικά οι κυβερνήσεις γιατί στηρίζουν καιδημιουργούνε ευνοϊκές συνθήκες κερδοφορίας στους εκμεταλλευτικούςομίλους σε αντίθεση με το αίτημά μας για κατώτερες εγγυημένες στααγροτικά προϊόντα.
Απέναντί μας είναι η ΕΕ με την Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία εν τέλεικαταστρέφει παραδοσιακές καλλιέργειες που είναι απαραίτητες στημεσογειακή διατροφή του λαού μας.
Τα επιχειρήματα συνάδελφοι περισσεύουν. Δεν περισσεύει κανένας όμως απότον αγώνα, τη διεκδίκηση μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους για κατώτερηεγγυημένη τιμή στην πράσινη ελιά 1,5 ευρώ στα 200 τεμάχια.
Καλούμε τους συναδέλφους μας ελαιοκαλλιεργητές να είναι σε αγωνιστικήετοιμότητα για να διεκδικήσουμε με κινητοποιήσεις το δίκιο μας και τηζωή μας.
Είναι ο μοναδικός δρόμος για να έχουμε παρόν και μέλλον!
Τα Δ.Σ.
Α.Σ ΣΤΥΛΙΔΑΣ-ΕΧΙΝΑΙΩΝΑ.Σ ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Βολιώτης φοιτητής έγραψε τραγούδι και δημιούργησε video με τεχνητή νοημοσύνη – Μια ώριμη φωνή αντίδρασης, αντίστασης, αλλά και ελπίδας, στα όσα δεινά…

Μια ώριμη φωνή αντίδρασης, αντίστασης, αλλά και ελπίδας, στα όσα δεινά, έχουν κατακλύσει την τελευταία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *