Ακολουθήστε μας στο facebook

Αιολικό πάρκο 86 ανεμογεννητριών στην Κεντρική και Νότια Εύβοια

Με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από το ΣτΕ (Ε΄ 159-165/2024 ) πριν από δύο ημέρες και αφορούν την αδειοδότηση 86 ανεμογεννητριών στην Κεντρική και Νότια Εύβοια από τις εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΒΟΡΕΑΣ, ΣΟΦΡΑΝΟ και EDPR), επί ενός συνόλου 7 αιτήσεων ακυρώσεως, ουσιαστικά βρεθήκαμε μπροστά σε ένα φαινόμενο που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε “μαζική δικαιοσύνη’’, αφού ουσιαστικά μοιάζει σα να έχει βγει μία και μόνο συνολική απόφαση…

Είναι εντυπωσιακό, αλλά το ΣτΕ επί τόσων διαφορετικών δικογράφων και αιτήσεων ακυρώσεως, με δεκάδες τεκμηριωμένες θέσεις, επιχειρήματα και λόγους ακυρώσεως, αποφάνθηκε συλλήβδην ότι τίποτε από αυτά δεν ευσταθούσε. Δηλαδή μας λέει το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, ότι όλα όσα έπραξε η Διοίκηση κατά το στάδιο εγκρίσεως των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ήταν σωστά και ότι καμία παραβίαση του εθνικού και ενωσιακού δικαίου δεν υπήρξε. Προφανώς όλοι όσοι αντιδρούμε, επιχειρηματολογούμε, παρουσιάζουμε επιστημονικά στοιχεία, αγωνιζόμαστε να σωθεί το φυσικό περιβάλλον της Εύβοιας κλπ είμαστε λάθος, πιθανά και παράλογοι…

Η έκδοση των προαναφερομένων αποφάσεων είναι μια δικαστική ενέργεια, που έρχεται ως συνέχεια μιας κατάστασης εν γένει γνωστής. Το ΣτΕ, στις περισσότερες των περιπτώσεων που βρισκόμαστε ενώπιον αυτού, δεν ικανοποιεί τις περιβαλλοντικές ανάγκες. Αντιθέτως βλέπουμε να κινείται σε έναν χώρο και με έναν τρόπο που μάλλον προάγει τη συνεχή υποβάθμιση, αν όχι καταστροφή, του περιβάλλοντος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον χώρο της κακής, αρνητικής πρακτικής του ΣτΕ και εγγίζουν συνθήκες και καταστάσεις εντυπωσιακές.

Τι εννοούμε: Στη περίπτωση των ΑΣΠΗΕ του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ στην Κεντρική Εύβοια, υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στο στάδιο της Δημόσιας Διαβούλευσης, άνω των 850 ανθρώπων, φορέων, συλλόγων και οργανώσεων, με δεκάδες Δ11 τεκμηριωμένα και κατατεθειμένα εγκαίρως. Στην περίπτωση της Νότιας Εύβοιας υπήρξαν άνω των 400 συμμετοχών. Όλα αυτά, η απόφαση της διοικήσεως (ΑΕΠΟ) τα συμπεριέλαβε σε μία πρόταση μίας γραμμής, που έλεγε “ελήφθησαν υπόψην’’. Επί της ουσίας όμως σε τίποτα από αυτά δεν δόθηκε σημασία.

Ούτε δόθηκε σημασία στο γεγονός πως η Βόρεια Εύβοια καταστράφηκε σε μια φωτιά (τον Αύγουστο του 2021), ότι τα έργα αναπτύσσονται στην Κεντρική Εύβοια σε μία περιοχή που παραμένει το τελευταίο φυσικό οικοσύστημα του νησιού, το μοναδικό ελατόδασος που υπάρχει στο Αιγαίο, σε μία περιοχή στην οποία φύονται σπάνια και προστατευόμενα φυτά (πολλά από αυτά περιλαμβάνονται στο κόκκινο βιβλίο της Ελλάδας), με σπάνια και προστατευόμενα πτηνά, για τα οποία υπάρχει πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ).

Κοτύλαια, Κεντρική Εύβοια
Στη Νότια Εύβοια τα έργα αναπτύσσονται σε περιοχές καμένες και με σημαντικά αρχαία μνημεία. Ούτε σε αυτά εδόθη σημασία.

Καταντάει όμως ακόμη μεγαλύτερο το σκάνδαλο, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι στη ΜΠΕ, ένα κείμενο άνω των 800 σελίδων, δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη σπήλαιο ή οποιαδήποτε άλλη λέξη που να παραπέμπει σε καρστικά πεδία, την ώρα που αυτά τα αιολικά έργα πρόκειται να αναπτυχθούν στο μεγαλύτερο σπηλαιολογικό δίκτυο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα καρστικά πεδία της Ευρώπης. Αυτό επανειλημμένως έχει τεθεί υπόψη σε κάθε αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή. Στο ΣτΕ το θέμα παρουσιάστηκε από αρκετούς από τους αιτούντες και κυρίως από την Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος με Γεωλογική – Περιβαλλοντική Έκθεση.

Όλα λοιπόν τα προηγούμενα παραβλέφθηκαν. Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση οδηγεί σε έναν παραλογισμό, γιατί εκτός από την καταστροφή του δάσους, αυτού του εκπληκτικού δάσους που υπάρχει στα ψηλά βουνά της Κεντρικής Εύβοιας, θα πρέπει ταυτοχρόνως τα αιολικά πάρκα με τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνων υλικών και τα δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων (άνω των 110 χλμ) που θα κατασκευαστούν, να φτιαχτούν σε μία περιοχή που είναι γεμάτη με σπηλαιολογικούς σχηματισμούς. Πώς θα κατασκευαστούν; Είναι εντυπωσιακό και σοκαριστικό πως σε τίποτα από όλα αυτά δεν δόθηκε σημασία από την “συλλογική” απόφαση του ΣτΕ (θυμίζουμε πως πρόκειται για επτά αποφάσεις σε μία). Κατόρθωμα. Όπως κατόρθωμα είναι και το γεγονός πως 50.000 φορτηγά αυτοκίνητα πρέπει να μετακινηθούν για να μεταφέρουν τους όγκους των χωμάτων από τα έργα μόνο στα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας (άνω του 1.000.000 τόννοι). Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για το πού θα εναποτεθούν αυτά τα χώματα. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν παρατεθεί κατ΄επανάληψη στις δημόσιες διαβουλεύσεις και με υπομνήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Φυσικά και ενώπιον του δικαστηρίου. Και όμως, θεωρήθηκε ότι τίποτα από αυτά δεν προσβάλει την εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία και καλώς μπορεί να προχωρήσει το έργο.

Για την προστασία των περιοχών Natura ή ΚΑΖ δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσουμε. Η προστασία αυτών των περιοχών είναι απλά ανέκδοτο για την ελληνική έννομη τάξη, διοίκηση και δικαιοσύνη!

Διερωτάται κανείς, εάν οι δικαστές του ΣτΕ ζουν στην ίδια χώρα με εμάς. Εάν έχουν επισκεφθεί, έστω κάποιοι από αυτούς, το νησί της Εύβοιας, ώστε να δουν τι έχει συμβεί στην Καρυστία. Εάν γνωρίζουν τι σημαίνει δάσος, τι αξία έχει ένα δασικό οικοσύστημα και εάν μπορούν να μας δικαιολογήσουν το πώς και το γιατί σκοτώνοντας το δάσος, δηλαδή τον φυσικό αποθετήρα διοξειδίου του άνθρακα (CO2), θα κάνουν καλό στον πλανήτη περιορίζοντας το διοξείδιο του άνθρακα. Πως θα γίνει αυτό, με μαγικό ραβδί;

Το Δασαρχείο Κύμης-Αλιβερίου πριν από 12 χρόνια είχε βγάλει αποφάσεις πλήρως απαγορευτικές για την ανάπτυξη ΑΣΠΗΕ στα ελατοδάση της Κεντρικής Εύβοιας. Τώρα το ίδιο δασαρχείο, σήμερα που η χώρα και το νησί είναι πολύ πιο πιεσμένα περιβαλλοντικά, έρχεται και λέει “ναι’’ στην καταστροφή των τελευταίων εναπομεινάντων δασών στις ίδιες ακριβώς περιοχές.

Ειλικρινά δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η συνέχεια. Ευχόμαστε, αν είναι δυνατόν να είναι η τελευταία τόσο τραγικά λανθασμένη απόφαση, μαζική απόφαση, εκ μέρους του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας.

Ευχόμαστε να κινητοποιηθούν έστω και τώρα οι αυτοδιοικητικοί φορείς και οι πολίτες του νησιού, να δραστηριοποιηθούν, να ενεργήσουν και να πράξουν ώστε να σώσουν τη ζωή πάνω σε αυτό το άτυχο νησί.

eviaportal.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Τραγωδία… Πέθανε μωρό μόλις 18 μηνών…

Θρήνος για τον χαμό του μωρού… Τραγωδία στη Θήβα με ένα μωρό μόλις 18 μηνών  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *