Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook
Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Αλ. Τσίπρας: “Το δίλημμα της κάλπης. Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια, Νερό: Δημόσια αγαθά ή εμπορεύματα για ξεπούλημα και αισχροκέρδεια;”

 

Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον σε αυτήν την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής να έρθει ο κ. Μητσοτάκης για να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησής του. Αρνείται σαν το διάολο το λιβάνι μία δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση διότι γνωρίζει -όπως γνωρίζουν και οι επικοινωνιολόγοι- ότι δεν θα τα πάει καλά, όπως συνέβη τέσσερα χρόνια τώρα σε όλες τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που είχαμε στη Βουλή. Σε κάποιες από αυτές το έβαλε και στα πόδια, κλείνοντας ο ίδιος τη συνεδρίαση.

Τι έκανε τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ;

Ενώ σε όλο τον κόσμο μειώνουν ΦΠΑ – έμμεσους φόρους λόγω πληθωρισμού, στην Ελλάδα έμεινε άθικτος.

Γιατί τους πλούσιους και τους ισχυρούς δεν τους πειράζει.

Τους φτωχούς και τους μεσαίους εξαντλεί.

Τα έσοδα από ΦΠΑ το 2022 ήταν αυξημένα κατά 4 δισ. ευρώ εξαιτίας της ακρίβειας.

Η αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων δεν έχει καταφέρει καν να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΒΕΕ.

Από την επομένη των εκλογών έβαλε μπροστά τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά.

Οι εργαζόμενοι με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης – Δε διστάσατε να καταργήσετε και θεσμικά το 8ωρο.

Η μόνη αύξηση που είδαν οι συνταξιούχοι είναι αυτή που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Κατάργησαν τη 13η σύνταξη – Συνολικά 7 δισ. ευρώ στερήθηκαν οι συνταξιούχοι σε τέσσερα χρόνια.

Στη Υγεία, αρνητικά ρεκόρ στις απώλειες ανά εκατομμύριο.

Στρατηγική και επίμονη άρνηση να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό – πάρτι εκατομμυρίων σε ΜΜΕ και ημέτερους μέσω απευθείας αναθέσεων, ενώ τα νοσοκομεία δεν είχαν αναλώσιμα.

Στην Παιδεία, το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης – των deals με αντικείμενο ακόμα και τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Τις δεκάδες χιλιάδες των υποψηφίων που πέταξαν εκτός ΑΕΙ για να φτιάξουν δεξαμενή πελατείας των κολεγίων.

Θέλετε να μιλήσουμε για ασφάλεια στη χώρα που ακόμα θρηνεί τα παιδιά της από την τραγωδία στα Τέμπη; Να μιλήσουμε για ασφάλεια στη χώρα όπου βασιλεύει η Greek mafia και το οργανωμένο έγκλημα κάνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέρα μεσημέρι στις γειτονιές;

Τέσσερα χρόνια τώρα προσπαθείτε να ιδιωτικοποιήσετε τη διαχείριση του νερού, με συγκεκριμένο σχέδιο. Λέει τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ θα περάσουν στον έλεγχο του Δημοσίου από το Υπερταμείο μετά τις εκλογές.

Ωραία. Γιατί δεν το κάνετε τώρα; Φέραμε τροπολογία.

Τα διλήμματα της κάλπης είναι πολύ πιο καθαρά από ό,τι νομίζετε: Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια, Νερό δημόσια αγαθά ή εμπόρευμα για ξεπούλημά και αισχροκέρδεια;

Στο πλαίσιο της μέγιστης συναίνεσης, προσχωρήσαμε στην άποψη διακεκριμένων νομικών και καταθέσαμε τροπολογία στη Βουλή. Την αρνηθήκατε.

Και δείτε τι καταφέρατε πάλι: Αυτή είναι η τρίτη αδιέξοδη τροπολογία που φέρνετε. Με τον θεσμικό σας ερασιτεχνισμό γίνατε χορηγοί του Κασιδιάρη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή είναι, θαρρώ, η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, καθώς κλείνει για τις εορτές του Πάσχα και αμέσως μετά ήδη ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα προκηρύξει εκλογές για τις 21 του Μάη. Συνεπώς, αν δεν κάνω λάθος, είναι η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής όχι μόνο πριν τις εκλογές, αλλά και με την παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον σε αυτήν την τελευταία συνεδρίαση να έρθει ο κ. Μητσοτάκης, να έρθει να υπερασπιστεί το έργο που έκανε η κυβέρνησή του τέσσερα χρόνια τώρα. Είναι βέβαια ο κ. Βορίδης «στο πόδι του». Αξιόλογος ως ρήτορας είστε, κύριε Βορίδη. Θα πρότεινα στον κ. Μητσοτάκη, αφού τόσο πολύ όπως ο διάολος το λιβάνι αρνείται μια δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση μαζί μου, να στείλει εσάς. Καλά θα τα πάτε. Ο ίδιος βέβαια δεν πρόκειται να έρθει γιατί γνωρίζει, όπως γνωρίζουν και οι επικοινωνιολόγοι που τον «κοουτσάρουν», ότι δεν θα τα πάει καλά, όπως δεν τα πήγε καλά τέσσερα χρόνια τώρα σε όλες τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που είχαμε εδώ στη Βουλή. Σε κάποιες από αυτές το έβαλε στα πόδια κλείνοντας ο ίδιος τη συνεδρίαση, κηρύσσοντας τη λήξη, παίρνοντας τον ρόλο του Προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, νομίζω ότι πηγαίνοντας προς την εκλογική αναμέτρηση της 21ης του Μάη, οι πολίτες, ο κόσμος που μας παρακολουθεί, οι ψηφοφόροι, ο ελληνικός λαός θέλουν να ακούσουν επιχειρήματα, θέσεις, προτάσεις, όχι συνθήματα, όχι μονάχα επικοινωνιακά σποτ, αλλά αντιπαράθεση επιχειρηματολογίας.

Μιας και η σημερινή είναι η τελευταία συνεδρίασή μας, επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό αυτών των τεσσάρων χρόνων. Nα θυμηθούμε τι υποσχέθηκε από αυτό εδώ το Βήμα ο κ. Μητσοτάκης τέσσερα χρόνια πριν στις προγραμματικές του δηλώσεις και τι έχουμε σήμερα, τι ζούμε, τι είναι αυτό που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού και τι απέγινε με τις βασικές προγραμματικές υποσχέσεις και θέσεις.

Ποια ήταν τα βασικά στοιχεία των προγραμματικών δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη τέσσερα χρόνια πριν; Λιγότεροι φόροι, πολλές επενδύσεις, καλές και νέες δουλειές, καλύτεροι μισθοί και υψηλότερες συντάξεις, αποτελεσματικό κράτος που θα προσφέρει στον πολίτη ασφάλεια, αξιοπρεπή υγεία και σύγχρονη παιδεία, διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοκρατία. Αυτά ήταν τα βασικά σημεία των προγραμματικών του δηλώσεων.

Τι έχει γίνει τέσσερα χρόνια μετά; Να τα πάρουμε με τη σειρά. Τι έγινε με τους φόρους; Βασική υπόσχεση. Η αλήθεια είναι ότι χάρη στις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης βρήκατε γεμάτα τα ταμεία για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια που η χώρα ήταν σε χρεοκοπία. Είχατε δημοσιονομικό περιθώριο. Αλλά ποιους φόρους μειώσατε και για ποιους; Για τους έχοντες, για τα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες.

Για την πλειοψηφία των πολιτών, όμως, τι έγινε; Ενώ σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ευρώπη, για να αντιμετωπιστεί η τρομακτική, πρωτοφανής πληθωριστική κρίση όλες οι κυβερνήσεις μείωναν τους έμμεσους φόρους και ιδίως τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Εσείς εδώ τον αφήσατε άθικτο, γιατί τους πλούσιους και τους ισχυρούς δεν τους πειράζει η έμμεση φορολογία. Η άμεση φορολογία τούς πειράζει αν είναι υψηλή, και αυτή στους πλούσιους τη μειώσατε. Η έμμεση φορολογία τους μεσαίους εξαντλεί και τους αδύναμους εξουθενώνει.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ το 2022, την προηγούμενη χρονιά, αυξήθηκαν ακριβώς επειδή έμεινε υψηλά ο συντελεστής του ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα με πληθωρισμό 10% κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ, για να τα δίνετε στοχευμένα σε επιδοτήσεις, δήθεν στους πολίτες, να πηγαίνουν στις τσέπες των εταιρειών ενέργειας, των σούπερ μάρκετς, των διυλιστηρίων με τα διάφορα κουπόνια που έχετε δώσει. Αυτό ήταν ένα μεγάλο σχέδιο αναδιανομής εισοδήματος από τους μεσαίους, από τους αδύναμους, από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς.

Δεν μειώσατε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καυσίμων για να ελαφρυνθούν οι πολίτες από το πολύ μεγάλο κόστος στα καύσιμα και έχουμε σήμερα για μήνες τη χώρα μας να είναι η ακριβότερη, να έχουμε την ακριβότερη τιμή στα πρατήρια βενζίνης σε όλη την Ευρώπη.

Δεν φορολογήσατε τα υπερκέρδη που συσσώρευσαν οι εταιρείες ενέργειας όλο το προηγούμενο διάστημα, χαρίζοντας δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πλήρωσαν οι πολίτες είτε απευθείας με τους λογαριασμούς είτε μέσω του προϋπολογισμού για να επιδοτηθεί αυτή η αισχροκέρδεια.

Να, λοιπόν, ποιο ήταν το αποτέλεσμα μιας από τις βασικές σας υποσχέσεις που ήταν «λιγότεροι φόροι». Οι λιγότεροι φόροι τελικά αφορούσαν μονάχα τους πολύ πλούσιους. Η μεγάλη πλειοψηφία από την έμμεση φορολογία λεηλατήθηκε.

Πάμε τώρα σε μια ακόμα βασική υπόσχεση των προγραμματικών σας δηλώσεων, στις περίφημες επενδύσεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Βάλατε στόχο την αύξηση των επενδύσεων στον προϋπολογισμό του 2022 για το 2022 έναντι του 2021 23,4% και είχαμε τελικά κάτω από το μισό, 10%. Η επενδυτική έκρηξη παραπέμπεται ξανά στο 2023, στον επόμενο χρόνο.

Ο ρυθμός ανάκαμψης της Ελλάδας σε σχέση με το 2019 είναι από τους μικρότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεσολάβησε η πανδημική κρίση και οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται με την περίοδο πριν την πανδημική κρίση. Η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει ούτε καν τα επίπεδα του 2019 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ. Η κυβέρνηση παρουσιάζει βεβαίως διάφορα σενάρια για τον επόμενο χρόνο. Αποκρύπτει όμως ότι οι επενδύσεις στη χώρα μας παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση από τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους και ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου έφτασε μόλις στα επίπεδα του 1995. Τα 5 δισεκατομμύρια νέα κεφάλαια ξένων επενδύσεων το 2021 και τα 6 του 2022 ακούγονται εξαιρετικά νούμερα αλλά αν πάμε να δούμε τι είδους επενδύσεις αφορούν, θα δούμε ότι δεν πρόκειται για πραγματικά παραγωγικές επενδύσεις. Οι επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες το 2021 μειώθηκαν κατά 14% και ακόμη περισσότερο μειώθηκαν με 2022.

Θα χρησιμοποιήσω εδώ τα λόγια ενός πολιτικού που, παρότι δεν προέρχεται από το κόμμα σας, νομίζω τον εκτιμάτε. Έχετε και πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής του. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο άνθρωπος. Ίσα-ίσα που είναι πολύ επικριτικός στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Σημίτη. Το άρθρο του μάλλον, όχι τα λόγια του. Σε άρθρο το έγραψε. Έγραψε το εξής. «Στις περισσότερες περιπτώσεις στη χώρα σήμερα κυριαρχούν οι επενδύσεις των real estate και στα deals των κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός». Ο κ. Σημίτης τα είπε αυτά. Δεν λες ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Σημίτη, αλλά είναι μια αλήθεια διότι τούτη την ώρα στη χώρα ξένες άμεσες επενδύσεις έχουμε μόνο από κερδοσκοπικά funds σε ιδιωτικοποιήσεις, σε κόκκινα δάνεια -αυτοί που πήρανε από τις τράπεζες- και σε real estate.

Επόμενο σημείο από τις προγραμματικές σας δηλώσεις. Πολλές και καλές δουλειές. Και από την επόμενη μέρα των εκλογών βάλατε μπροστά -πως το είχατε πει;- τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά. Και όταν ξέσπασε η πανδημία, η κυβέρνηση την αντιμετώπισε ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει καταρρεύσει. Οι εργαζόμενοι με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Ένας στους δύο πολίτες μείωσε βασικά είδη διατροφής και καθημερινότητας. Πάνω από τους μισούς τον τελευταίο χρόνο δεν πήγαν ούτε μια βδομάδα διακοπές. Υποβαθμίσατε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Καταργήσατε τον βάσιμο λόγο απόλυσης και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Διαλύσατε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Καταργήσατε το δικαίωμα προσφυγής των εργαζομένων σε διαιτησία. Προβλέψατε αύξηση του ορίου των νόμιμων υπερωριών κατά 60% και φυσικά στην πράξη έχει καταργηθεί το οκτάωρο. Δεν διστάσατε και θεσμικά να το καταργήσετε. Πού είναι, λοιπόν, οι πολλές και καλές δουλειές που τάξατε; Απευθυνθείτε στους εργαζόμενους. Μιλήστε με τους εργαζόμενους να δείτε τι είναι αυτό που βιώνουν σήμερα. Την αγωνία, την ελαστική εργασία στην καθημερινότητά τους, την αγωνία της απόλυσης και ένα μισθό αναξιοπρέπειας.

Η άλλη υπόσχεση ήταν για μεγαλύτερες συντάξεις. Τι κάνατε με τις συντάξεις; Η μόνη αύξηση που έχουν δει οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μια αύξηση που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017. Και τη φέρατε με τυμπανοκρουσίες. Από το 2017 είχε προβλεφθεί. Ποια είναι, λοιπόν, τα πεπραγμένα; Καταργήσατε τη δέκατη τρίτη σύνταξη. Λέγατε ότι είναι ψίχουλα αλλά είχατε δεσμευτεί να τη διατηρήσετε προεκλογικά το 2019. Ούτε το 2020 την πήραν οι συνταξιούχοι, ούτε το 2021, ούτε το 2022, ούτε το 2023. Μάιος έρχεται τώρα. Είναι τέσσερα χρόνια. Συνολικά 4,5 δισεκατομμύρια. Και εξαπατήσατε τους συνταξιούχους λέγοντάς τους ότι θα πάρουν τα αναδρομικά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις παράνομες περικοπές που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 και αντί να επιστρέψετε τις περικοπές για τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις, επιστρέψατε μόνο για τις κύριες συντάξεις. Άλλα 2,5 δισεκατομμύρια στερήσατε. Και 4,5 από τη δέκατη τρίτη σύνταξη, 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Επτά δισεκατομμύρια ευρώ στερήσατε από τους συνταξιούχους. Εσείς θα αυξάνατε τις συντάξεις.

Πάμε στην υγεία τώρα. Τα λόγια είναι περιττά. Τι να πει κανείς εδώ μετά τα όσα περάσαμε στην πανδημία; Είναι τόσο εκκωφαντική η αποτυχία να προστατεύσετε την ανθρώπινη ζωή και να στηρίξετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας που νομίζω ότι δεν φτάνει όχι μια ομιλία αλλά ούτε ολόκληρο βιβλίο για να περιγράψουμε αυτή την κατάσταση που ζούμε. Από πού να το πιάσουμε; Από τα αρνητικά ρεκόρ που έχουμε στις απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό μας; Από τη στρατηγική και την επίμονη άρνησή σας να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες την ώρα που κάνετε πλάτες σε ιδιωτικές κλινικές; Από την έλλειψη στα νοσοκομεία ακόμα και αναλώσιμων, όχι μόνο γιατρών και νοσηλευτών που δεν πληρώνονται τις υπερωρίες τους; Τους χειροκροτούσατε στην αρχή της πανδημίας. Λείπουν ακόμη και αναλώσιμα την ώρα που είχατε κάνει αυτό το πάρτι των απευθείας αναθέσεων. Με πρόσχημα την πανδημία, αποφασίζατε 10 δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημέτερους που φτιάχνανε εταιρείες τρεις μέρες πριν τις απευθείας αναθέσεις. Και στα νοσοκομεία δεν είχαν ούτε αναλώσιμα. Από πού να το πιάσουμε και πού να το αφήσουμε; Από αυτά που έλεγε εδώ ο πρωθυπουργός ότι δήθεν δεν ήξερε ότι εκτός των μονάδων εντατικής θεραπείας όσοι διασωληνώνονται πεθαίνουν ενώ έχετε τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα στο συρτάρι σας; Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Για την παιδεία τι να πούμε; Κι αυτή βασική προγραμματική δέσμευση στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη τέσσερα χρόνια πριν. Να θυμηθούμε το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης που κάνατε deals με αντικείμενο ακόμα και τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών; Να θυμηθούμε τις δεκάδες χιλιάδες των υποψηφίων που πετάξατε εκτός των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για να φτιαχτεί η δεξαμενή της πελατείας που θα καθοδηγηθεί στα ιδιωτικά κολέγια; Να θυμηθούμε τα χαμένα εκατομμύρια δημόσιο χρήμα που ξοδέψατε για να συστηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία αντί να τα δώσετε σε υποδομές και προσωπικό που επανειλημμένα ζητούν όλοι στην ακαδημαϊκή κοινότητα; Να θυμηθούμε την κατάργηση σε μια νύχτα τμημάτων και σχολών ιδίως περιφερειακών πανεπιστημίων; Τι να θυμηθούμε;

Πάμε τώρα να μιλήσουμε για την ασφάλεια, για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Θέλετε να μιλήσουμε στα αλήθεια για την ασφάλεια στη χώρα που ακόμα θρηνεί τα παιδιά της από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη; Να μιλήσουμε για ασφάλεια στη χώρα που βασιλεύει η Greek Mafia και το οργανωμένο έγκλημα κάνει ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μέρα μεσημέρι στις γειτονιές; Είχε κάνει εδώ ο κ. Μητσοτάκης τρεις επίκαιρες ερωτήσεις για την ασφάλεια. Σε μας τρεις επίκαιρες ερωτήσεις. Τουλάχιστον, εμείς είχαμε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να παρακολουθεί την Greek Mafia. Όχι να συνεργάζεται με την Greek Mafia, όχι να διοικεί.

Και είχαμε την Αστυνομία να καταπολεμεί το έγκλημα όσο μπορούσε, όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα. Να μιλήσουμε για ασφάλεια σε μία χώρα όπου ο πρωθυπουργός παρακολουθεί την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και το μισό Υπουργικό του Συμβούλιο και δεν τρέχει τίποτα;

Ή μήπως να μιλήσουμε για αξιοκρατία, για τα golden boys της ΔΕΗ που απολαμβάνουν τα μπόνους των εκατομμυρίων και χτίζουν βίλες ανάκτορα ενώ ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του;

Αυτή είναι η τρομακτική αντίφαση που ζούμε σήμερα. Ή για τον διπλασιασμό των μετακλητών μιας κυβέρνησης που ήρθε δήθεν για να καταπολεμήσει το κομματικό κράτος και τους διπλασίασε τους μετακλητούς, ενώ πριν έκανε θέμα το πόσοι πολλοί είναι οι μετακλητοί, τους διπλασίασε και αύξησε κατά 30% το μισθό, ε; Ή για τον τριπλασιασμό των διευθυντικών θέσεων στις ΔΕΚΟ. Ή να μιλήσουμε για τους κομματάρχες που μοιράστηκαν τα δώρα με τις απευθείας αναθέσεις, όπως η κυρία Νικολάου.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Να μιλήσουμε για διαφάνεια, για το απόρρητο που επικαλεστήκατε για να μεθοδεύσετε τη συγκάλυψη στην υπόθεση των υποκλοπών; Να μιλήσουμε για την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψάχνει την κυβέρνηση την ελληνική να δώσει εξηγήσεις εδώ και μήνες και δεν απαντά; Να μιλήσουμε για τον εκλεκτό βουλευτή σας, μέχρι πρότινος, τον κ. Πάτση, για τον υπουργό σας τον κ. Παπαθανάση που με 50.000 ευρώ έσωσε δάνειο εκατομμυρίων; Να μιλήσουμε για τον κ. Μαραβέγια, για τον κ. Καπάτο, για τον κ. Χειμάρα;

Πραγματικά, όμως, κύριε Βορίδη, μιας και χαμογελάτε, είναι άδικο αυτό που έχει γίνει με την κ. Νικολάου και τον κ. Πάτση. Είναι άδικο. Είναι οι μόνοι που έμειναν εκτός ψηφοδελτίων. Γιατί δεν τους βάζετε κι αυτούς; Δηλαδή τι φταίνε αυτοί; Μόνο αυτοί τα κάνανε; Όλοι οι υπόλοιποι γιατί μπήκαν στα ψηφοδέλτια; Αδιανόητα πράγματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προσπάθησα να κάνω μόνο ένα μικρό και σύντομο απολογισμό αυτών των τεσσάρων χρόνων διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που υποσχέθηκε καλύτερες και περισσότερες δουλειές, που υποσχέθηκε καλύτερους μισθούς, που υποσχέθηκε ασφάλεια και έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους να ζουν σε μια εργασιακή ζούγκλα, τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια στο σουπερμάρκετ, στη βενζίνη, στο ρεύμα, παντού και έχει δημιουργήσει ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας για όλα, για την κοινωνική προστασία, για την υγεία, για την εγκληματικότητα, για όλα.

Θέλω, όμως, να πω και δυο λόγια, όχι μόνο για το τι κάνατε, αλλά και για το πώς τα κάνατε, με ποιον τρόπο λειτούργησε η Βουλή αυτά τα τέσσερα χρόνια, ότι πιστεύω ότι ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να απαξιωθεί και το έργο και η βαρύτητά της.

Για πρώτη φορά είχαμε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που λειτούργησε ως κοινοβουλευτικός βραχίονας της εκτελεστικής εξουσίας. Μια Βουλή που περιφρονήσατε. Μια Βουλή αρνητικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης όπου έρχονται τροπολογίες νύχτα, με πάρα πολλά άρθρα, δυσανάλογα, πολλές φορές, αν υπολογιστεί ότι δεν συντρέχουν οι έκτακτες προθεσμίες που είχαμε την προηγούμενη περίοδο. Διότι θα μου πείτε: «δεν γινόντουσαν τα προηγούμενα οκτώ χρόνια»; Αλήθεια είναι, αλλά τα προηγούμενα οκτώ χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, όχι μόνο η δική μας, ήταν κάτω από την επιτήρηση των τροϊκανών, των μνημονίων, όπου έπρεπε να προχωρήσουν τις δεσμεύσεις που ήταν πολύ περιορισμένες χρονικά και άρα, πράγματι, οδηγηθήκαμε σε πλαίσια λειτουργίας που δεν είναι τα κανονικά.

Τώρα, όμως, δεν έχουμε μνημόνια, δεν έχουμε τρόικα. Συνεχίζετε, όμως, αυτήν τη μέθοδο της κακής νομοθέτησης. Και νομίζω ότι δεν συναντήσαμε ποτέ ξανά αυτό το φαινόμενο που είδαμε, να έχουμε στην πραγματικότητα πολλά μικρά νομοσχέδια μέσα σε μία τροπολογία. Γιατί το είδαμε και αυτό.

Και ακόμα και σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, που είναι η τελευταία συνεδρίαση λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, η τελευταία συνεδρίαση πριν το κλείσιμο της Βουλής, το ίδιο κάνετε. Φέρνετε τροπολογίες για κάθε λογής εξυπηρετήσεις, ακόμα και τιμωρητικές για την ηγεσία Ανεξάρτητων Αρχών, όπως η ΑΔΑΕ -που τις φέρνετε και τις παίρνετε πίσω, βέβαια, μετά την κατακραυγή- και κλείνει η τετραετία με ένα νομοσχέδιο-σκούπα και με την Τρίτη, κατά σειρά -θα έρθω και σε αυτό το θέμα, για το οποίο αγορεύσατε επί μακρόν- απόπειρά σας να νομοθετήσετε για το κόμμα της ακροδεξιάς, για να μην έχει τη δυνατότητα να κατέλθει στις εκλογές.

Τι δείχνει, όμως, όλο αυτό; Δείχνει ένα θεσμικό ερασιτεχνισμό, μια θεσμική απαξία και κυρίως μια απαξία για την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία. Επιτρέψτε μου, όμως, πριν τοποθετηθώ για το θέμα της τρίτης στη σειρά τροπολογίας και αφού πιω μια γουλιά νερό, να μιλήσω για το νερό. Να μιλήσω για την ιδιωτικοποίηση του νερού, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να λέει στη Θεσσαλονίκη προχθές, χθες -δεν θυμάμαι πότε- ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα περάσουν στον έλεγχο του δημοσίου αμέσως μετά τις εκλογές, αν κερδίσει. Θαυμάσια! Ωραία κωλοτούμπα του κ. Μητσοτάκη! Μετά, όμως, από την κατακραυγή, μετά από μια πλατεία Αριστοτέλους που βούλιαξε από κόσμο και μετά από την κατακραυγή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παντού, διότι σας καταλάβαμε -και κατάλαβε όχι ο ΣΥΡΙΖΑ- κατάλαβε ο ελληνικός λαός, σας κατάλαβε πια, ποιες είναι οι προθέσεις σας, ποιες είναι οι μεθοδεύσεις σας και ποιος είναι ο σχεδιασμός σας. Και πώς το κατάλαβε; Όταν εσείς, παρά το γεγονός ότι είχαμε αυτήν την εθνική τραγωδία, σπεύσατε να νομοθετήσετε Ρυθμιστική Αρχή για το νερό εδώ στη Βουλή για να υλοποιήσετε το σχεδιασμό σας.

Μην περνάτε τον κόσμο για χαζό! Τι δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης που τώρα, τάχα μου, τον έπιασε αγωνία μετά από τέσσερα χρόνια να περάσει και να πει «υπόσχομαι, θα φύγει η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο»; Ποιος ήταν ο σχεδιασμός σας τέσσερα χρόνια; Τι κάνατε για το νερό; Τι έλεγε προεκλογικά το 2018 σε συνέντευξη στο Real στον κ. Χατζηνικολάου ο κ. Μητσοτάκης; Έλεγε επί λέξει: «Είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής». Τι είναι αυτό; Κρατικό το νερό; Στρατηγικός επενδυτής. «Ταυτόχρονα, όμως, με μια ισχυρή εποπτική Αρχή, η οποία θα ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής». Ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται η Ρυθμιστική Αρχή, όταν έχουμε ιδιώτες για να ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής. Και αυτό επιχείρησε να κάνει πράξη. Το κάνατε πράξη. Το ψηφίσατε λίγες μέρες μετά τα Τέμπη.

Η διαμόρφωση της υδατικής πολιτικής και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών νερού απομακρύνθηκε από το κράτος και πέρασε στην αρμοδιότητα της Ρυθμιστικής Αρχής. Έτσι, χάνεται ο χαρακτήρας του νερού ως κοινωνικού αγαθού και ανοίγει η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης. Μάλλον όχι κερκόπορτα, αλλά πόρτα κανονική. Σχέδιο είναι, καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι Ρυθμιστικές Αρχές στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα- ασχολούνται με τη ρύθμιση και την εποπτεία των αγορών και όχι με αρμοδιότητες που ανήκουν στο κράτος.

Αλλά, προσέξτε, δεν είναι μόνο αυτό. Έχετε τέσσερα χρόνια τώρα που προσπαθείτε να ιδιωτικοποιήσετε τη διαχείριση του νερού με συγκεκριμένο σχέδιο. Πώς; Με τον διαγωνισμό παραχώρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ, που ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2022. Με τη ρύθμιση Σταϊκούρα στο ν. 4964, του περασμένου Ιούλη, που επιχείρησε να παρακάμψει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο, αυτό τώρα που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει στην επόμενη τετραετία. Έκανε νόμο, νόμο για να τον παρακάμψει. Και βεβαίως γι’ αυτόν το λόγο, προ ολίγων ημερών, το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας κάλεσε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί άμεσα με τις αποφάσεις του, αυτές που επιχειρούσε με νόμο ο κ. Σταϊκούρας να παρακάμψει.

Και βεβαίως, επιχειρήσατε την ιδιωτικοποίηση και με τη δημόσια προαναγγελία ήδη από το ΄20 του σχεδίου συγχωνεύσεων των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης και την εκπόνηση μελετών για ιδιωτικοποίηση και ΣΔΙΤ σε νέες αλλά και σε υφιστάμενες υποδομές. Τι ακριβώς προσπαθείτε να κρύψετε τώρα που σας κατάλαβε ο κόσμος; Τι ακριβώς προσπαθείτε να κρύψετε τώρα που βλέπετε τις αντιδράσεις του κόσμου και προσπαθείτε να τα μαζέψετε και εξαγγέλλετε υποκριτικά ότι δήθεν αν εκλεγείτε θα ξαναφέρετε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ; Ε, λοιπόν, εμείς σας προκαλούμε. Γιατί «αν εκλεγείτε»; Κάντε το τώρα, είστε κυβέρνηση. Σπεύδετε να νομοθετήσετε σήμερα μια σειρά από χατίρια, τροπολογίες, εξυπηρετήσεις. Εδώ, καταθέτουμε τροπολογία. Κάντε τη δεκτή, να επιστρέψουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, σήμερα! Δεν θα το δεχθείτε, προφανώς, αλλά ο κόσμος σας έχει πάρει χαμπάρι. Και ξέρετε γιατί σας έχει πάρει χαμπάρι; Γιατί το πληρώνει ο κόσμος αυτό πια.

Το πρώτο πράγμα που κάνατε, ενώ βλέπατε αυτήν την τρομακτική ενεργειακή κρίση να έρχεται -τη βλέπατε, όλοι τη βλέπαμε- ήταν να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ και να τη βάλετε να γίνει λαγός στην κούρσα του ανταγωνισμού για το ποιος θα έχει ακριβότερες τιμές στο ρεύμα. Αυτό κάνατε! Και τώρα θέλετε να σας πιστέψουμε ότι δήθεν εσείς, αν επανεκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα ιδιωτικοποιήσετε το νερό; Και τον αέρα που αναπνέουμε θα ιδιωτικοποιήσει αν τον αφήσουμε. Τα πάντα! Αυτή είναι η λογική του και το γνωρίζει αυτό ο ελληνικός λαός.

Γι’ αυτό, λοιπόν, και τα διλήμματα της κάλπης είναι τελικά πολύ πιο καθαρά από όσο ορισμένοι προσπαθούν να νομίζουν ότι είναι. Υγεία, παιδεία, ενέργεια, νερό, δημόσια αγαθά ή εμπόρευμα για ξεπούλημα και αισχροκέρδεια; Είναι ένα από τα βασικά διλήμματα της κάλπης που έχουμε μπροστά μας στις 21 του Μάη. Και ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό, ακόμα χειρότερα μια κυβέρνηση αυτοδυναμίας με τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό -μετά από δυο, τρεις εκλογές, όπως επιθυμεί-, θα είναι μια κυβέρνηση η οποία θα αποτελειώσει ό,τι έμεινε όρθιο από τις αντιστάσεις της ελληνικής κοινωνίας αυτά τα τέσσερα χρόνια. Και την ίδια στιγμή καταλαβαίνει ότι η ελπίδα και η προοπτική να δημιουργηθεί ένα κέλυφος προστασίας για αυτά τα δημόσια αγαθά, να σταθεί στα πόδια του ξανά το εθνικό σύστημα υγείας, να ενισχυθεί η παιδεία, να διατηρήσουμε την ενέργεια, το νερό υπό δημόσιο έλεγχο, είναι μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία μπορεί να προκύψει, αν στις εκλογές της 21ης του Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έρθει πρώτο κόμμα και ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό της.

Κλείνω με το θέμα της τροπολογίας, κύριε Βορίδη, για το θέμα το οποίο αγορεύσατε πριν λίγο. Αλήθεια, εδώ δεν ήμασταν πριν από μερικές εβδομάδες και λέγατε ακριβώς τα ίδια; Πόσες εβδομάδες πέρασαν; Λέγατε ακριβώς τα ίδια! Και εμείς σας επισημαίναμε τον κίνδυνο και σας προειδοποιούσαμε. Δεν σας προειδοποιούσαμε απλά για τις θεσμικές παλινωδίες. Είχαμε φέρει και μια σαφή πρόταση η οποία θα έλυνε και έλυνε και μπορεί και σήμερα να λύσει το θέμα. Μάλιστα οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι δεν ήταν καν η δική μας αρχική θέση, αλλά ήταν η διατυπωμένη δημόσια κοινή συνισταμένη -να το πω έτσι- όλων όσων στον δημόσιο διάλογο είχαν κατατεθεί από έγκριτους συνταγματολόγους και νομικούς της χώρας. Αυτό κάναμε πριν από μερικές εβδομάδες.

Είχαμε και έχουμε τη θέση μας, αλλά εδώ ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική συναίνεση, προσχωρήσαμε στην άποψη που διατύπωσαν στη δημόσια συζήτηση διακεκριμένοι νομικοί της χώρας και καταθέσαμε αυτήν την τροπολογία στη Βουλή. Αρνηθήκατε και αρνηθήκατε χωρίς επιχειρήματα, επί της ουσίας επιχειρήματα, παρά μονάχα με ύβρεις και στα μέσα ενημέρωσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή. Και καλά, ρε παιδιά, ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ κλείνει το μάτι, και το ΜέΡΑ25 κλείνει το μάτι, όλη η Αριστερά κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή και μόνο εσείς, κύριε Βορίδη, δεν το κλείνετε; Αδιανόητα πράγματα!

Πάμε, όμως, να δούμε την ουσία. Φέρνετε, λοιπόν, σήμερα μια τροπολογία -και είναι η τρίτη στη σειρά- για ένα θέμα που, επαναλαμβάνω, θα είχε λυθεί και μπορεί και σήμερα να λυθεί με μια μικρή μόνο προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο, δηλαδή βάζοντας διάταξη που θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει στις λίστες του ή και στις λίστες του -υιοθετούμε και όλα τα άλλα, αρχηγό, πραγματικό αρχηγό- καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία, σαν αυτό για το οποίο καταδικάστηκε ο κ. Κασιδιάρης. Ο κ. Κασιδιάρης, κύριε Βορίδη, τρία χρόνια τώρα -γιατί τώρα το θυμηθήκατε- κάνει προεκλογικό αγώνα, ενώ είναι φυλακισμένος, ενώ είναι καταδικασμένος. Και τον κάνει αυτόν τον προεκλογικό αγώνα με την ανοχή της κυβερνήσεως σας, προφανώς.

Εμείς, λοιπόν, τι είπαμε και τι λέμε; Λέμε «όχι» να αποφασίζουν οι δικαστές για το ποια κόμματα θα έχουν τη δυνατότητα να κατέλθουν στην εκλογική αναμέτρηση και ποια όχι, «όχι» να επαφίεται στην κρίση των δικαστών η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή συνάφεια ιδεολογική με τους καταδικασθέντες. Γιατί; Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο, λέμε. Ανοίγει μια κερκόπορτα και στο μέλλον, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Δεν μας ακούσατε ενάμιση μήνα πριν. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ξαναέρχεστε με τρίτη τροπολογία!

Και το ερώτημα που έχω να σας θέσω, κύριε Βορίδη και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι το εξής: Αφού ήταν σωστή η νομοθετική σας παρέμβαση, γιατί ξανάρχεστε στο παραπέντε; Εσείς δεν μας λέγατε ότι τα έχετε όλα περιφρουρήσει με την τροπολογία σας και ότι εμείς δεν θέλουμε να μπει μπλόκο στη Χρυσή Αυγή, στο κόμμα Κασιδιάρη; Πού είναι, λοιπόν, το μπλόκο; Γιατί δεν το καταφέρατε να το βάλετε και έρχεστε εκ νέου να νομοθετήσετε;

Θα σας πω γιατί. Γιατί φτιάξατε μια τροπολογία και έναν νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα και προφανώς δεν καταφέρατε να πείσετε τους δικαστές του πρώτου τμήματος, του αρμόδιου να κρίνει. Και προφανώς προκειμένου να καταφέρετε να τους πείσετε, υπουργοί, ο κ. Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας, ο πιο διπλανός στον πρωθυπουργό, ξεμονάχιαζε ανώτατους δικαστικούς, τον Πρόεδρο του Τμήματος και Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, σε καφενεία, πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου. Προφανώς, λέω. Εκτός αν έχετε άλλη εξήγηση γι’ αυτό το οποίο παραδέχθηκε χθες ο κ. Οικονόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτή είναι η θεσμική επαφή σας με την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, να παίρνετε τους δικαστές στα καφενεία; Και αφού τον ξεμονάχιασε στα καφενεία και διαπιστώσατε -προφανώς λέω, να απαντήσετε αν δεν είναι έτσι- ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία, τότε αποφασίσατε να έρθετε με νέα τροπολογία, να αλλάξετε τη σύνθεση του τμήματος, να τη διευρύνετε, μπας και βρείτε εκεί πλειοψηφία.

Αν δεν ισχύουν αυτά, κύριε Βορίδη, δώστε μια εξήγηση για όσα συμβαίνουν. Διότι αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για μια δημοκρατία και είναι θλιβερά. Κατανοώ ότι πιθανώς έτσι έχετε συνηθίσει τέσσερα χρόνια τώρα να κάνετε επαφές με δικαστές, έτσι -πιθανώς λέω- διαρκώς να επιχειρείτε να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη, αλλά στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά την προστασία της δημοκρατίας από τους εχθρούς της, την προστασία του Συντάγματος από αυτούς που έχουν διακηρύξει ότι επιθυμούν να το καταλύσουν, οι θεσμικοί σας -να το πω έτσι- αποκοτιά, η θεσμική σας βαναυσότητα και ο ερασιτεχνισμός σας θα οδηγήσουν τελικά -και οδηγούν- στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Και εν τέλει τι καταφέρνετε; Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της Ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη, διότι με όσα καταγράφονται στον δημόσιο βίο τις τελευταίες μέρες δίνετε επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό, προκειμένου να προσφύγουν για ακύρωση των εκλογών στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο Εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και φανταστείτε τι μεγάλη ντροπή για τη χώρα και τη δημοκρατία και τι μεγάλη ώθηση τελικά για την Ακροδεξιά θα είναι αν τελικά με όλα όσα κάνετε εσείς και τους τροφοδοτείτε με επιχειρήματα, βγει μία απόφαση που θα τους δικαιώνει.

Αυτά τα παιχνίδια με τη φωτιά λέμε εμείς ότι παίζετε με τον θεσμικό σας ερασιτεχνισμό, με τη νοοτροπία σας την πάγια να παρεμβαίνετε και να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη και ό,τι απόφαση δεν μπορείτε να πάρετε εσείς, να την παραπέμπετε στη Δικαιοσύνη να την πάρει.

Κύριε Βορίδη, εσάς σας άκουσα και ήσασταν προσεκτικός σήμερα στις αιχμές σας. Και είναι λογικό να είστε εσείς προσεκτικός. Θα ήταν ο απόλυτος σουρεαλισμός ο κ. Βορίδης με την πολιτική του ιστορία να έρθει και να κατηγορήσει… Δεν σας άκουσα. Τι «έλα μωρέ»; Ο καθένας πρέπει να τιμά την ιστορία του και εγώ τιμώ τους ανθρώπους που αλλάζουν απόψεις. Αλλά θα ήταν σαν ταινία του Μπουνιουέλ, σουρεαλιστική, να κατηγορεί ο κ. Βορίδης, πρώην γραμματέας της νεολαίας της ΕΠΕΝ, την Αριστερά σύσσωμη στην Ελλάδα ως συνοδοιπόρους Χρυσής Αυγής και του νεοναζισμού. Δεν πάει και ορθώς δεν το έκανε. Ορθώς δεν το έκανε. Αλλά το έκανε χθες ο πρωθυπουργός, χωρίς ντροπή. Βγήκε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κλείνει το μάτι στη χρυσή αυγή. Και αναρωτιέμαι αν λέει το ίδιο και για όλα τα κόμματα της Αριστεράς.

Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω ότι το ζήτημα για εμάς είναι σαφές, είναι καθαρό. Η μάχη ενάντια στον φασισμό είναι μια μάχη καθημερινή, ξέρετε, και γίνεται εκεί έξω. Δεν θα τη δώσουν αυτήν τη μάχη ούτε θα την κερδίσουν αυτήν τη μάχη διάτρητες τροπολογίες Βορίδη. Το αντίθετο θα κάνουν. Η μάχη με τον φασισμό είναι εκεί έξω στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και είναι καθημερινή. Και η θεσμική απάντηση απέναντι στον φασισμό οφείλει να είναι σαφής και να δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα.

Σας καλούμε λοιπόν και εξήγησα τον λόγο για τον οποίο σας καλούμε. Διακινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε ευτράπελα που προσβάλλουν τη δημοκρατία μας, αλλά σε κάθε περίπτωση με ένα δήθεν αντισυστημικό ρεύμα. Τι είδους αντισυστημικοί είναι αυτοί που έχουν το σύστημα του συστήματος, αρχιδικαστές ως επικεφαλής άραγε; Τι αντισυστημικοί είναι αυτοί; Δήθεν αντισυστημικοί. Σας καλούμε λοιπόν, έστω και στο και πέντε να σοβαρευτείτε και να προχωρήσετε σε μια ορθή λογική και σε μια στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Σας καλώ λοιπόν έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, να επιστρατεύσετε τις τελευταίες ικμάδες σοβαρότητας και να προχωρήσετε στα αυτονόητα. Είναι γνωστή η τροπολογία που μπορεί να ψηφιστεί για να έχουμε αποτέλεσμα και να υπηρετήσουμε το στρατηγικό στόχο, αλλά και να μην διακινδυνεύσουμε. Αρκετή ζημιά έχει γίνει αυτά τα τέσσερα χρόνια σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατική λειτουργία, αρκετή ζημιά έγινε με τις παρακολουθήσεις, με την περιστολή του κράτους δικαίου, της ελευθεροτυπίας. Μην κάνετε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, με μια επιπόλαια επιλογή και με την επανάληψη της ίδιας επιπολαιότητας. Ένα λάθος δεν διορθώνεται με επιμονή στο λάθος και με ένα μεγαλύτερο λάθος και με θεσμικές ακροβασίες που απειλούν να βάλουν τη θεσμική τάξη σε περιπέτειες και να τροφοδοτήσουν την ακροδεξιά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η τελευταία συζήτηση σήμερα. Θέλω λοιπόν, να κατέβω από αυτό το Βήμα με τη βεβαιότητα ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα σε κάθε περίπτωση, καθώς αυτό που θα μας προστατέψει δεν θα είναι η κρίση των δικαστών, αλλά η κρίση του ελληνικού λαού. Διότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι είναι φασισμός, διότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι είναι δημοκρατία και πώς πρέπει να την υπερασπιστεί.

Και είμαι βέβαιος ότι η κρίση του ελληνικού λαού θα δώσει τη δυνατότητα η επόμενη Βουλή και η σύνθεση της να είναι μια Βουλή προοδευτικής πλειοψηφίας που θα δώσει ξανά ανάσα στη δημοκρατική λειτουργία και της Βουλής. Θα είναι μια Βουλή αντάξια των προσδοκιών του ελληνικού λαού, αντάξια του κοινωνικού αιτήματος για λογοδοσία, για αξιοπρέπεια και για δικαιοσύνη.

Εμείς αυτήν τη μάχη θα τη δώσουμε με επιχειρήματα, θα τη δώσουμε παντού, όπου μπορούμε, μέχρι τις εκλογές και είμαι βέβαιος ότι θα την κερδίσουμε.

Να είστε καλά.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Δράση για τον σχολικό εκφοβισμό με το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Στις 29/3/2024, το “Χαμογελο του Παιδιού” στη Λαμία Ο Δήμος Λαμιέων και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *