Παρασκευή , 9 Ιουνίου 2023

Αλέξης Τσίπρας: “Με αηδιάζουν οι πολιτικοί που κλαίνε δημόσια αλλά δεν έχουν την ευαισθησία να το κάνουν ιδιωτικά”

 

Συνέντευξη (9/5/2023) του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον τηλεοπτικό σταθμό Mega στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και την παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται μια ευθεία ερώτηση για τις υποκλοπές” υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επικοινωνία. Όταν προσπαθείς να δείξεις κάτι που δεν είσαι, στο τέλος της ημέρας…κριντζάρεις. Τα νέα εργαλεία της επικοινωνίας έχουν και ένα όριο. Πρέπει να δείχνεις αυτό που είσαι, τον εαυτό σου. Εγώ τουλάχιστον αυτό επιχειρώ.

Είμαι ευσυγκίνητος άνθρωπος. Ακόμα και το βλέμμα ενός ανθρώπου μπορεί να με συγκινήσει πάρα πολύ. Αν είναι δυνατό και ειλικρινές και θέλει να σου εκφράσει ένα παράπονο μπορεί να με συγκινήσει.

Έχουμε συνηθίσει τους πολιτικούς να μην τους βλέπουμε ως ανθρώπους.

Με αηδιάζουν οι πολιτικοί που κλαίνε δημόσια αλλά δεν έχουν την ευαισθησία να το κάνουν ιδιωτικά.”

 

Σημεία της συνέντευξης:
Πώς είστε;
Διαρκώς σε εξορμήσεις. Για έναν πολιτικό είναι κούραση αλλά για μένα είναι δύναμη καθώς είμαι σε επαφή με τον κόσμο.

Debate
Δεν μπορεί να κάνει την διαφορά. Παράλληλοι μονόλογοι όπως το έχουν στήσει. Επέμενε η ΝΔ σε αυτό. Ούτε οι δημοσιογράφοι δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις ή ελεύθερο διάλογο οι πολιτικοί. Αποστειρωμένο.

Στο μεγκα που έχει champion, ίσως να του βγει σε καλό. Να έχει παραπάνω τηλεθέαση.

Γιατί δεν πάει σε debate στο Mega ο Μητσοτάκης;
Είναι πολύ πειθαρχημένος. Του το λένε οι επικοινιωλόγοι του. Είναι συνήθως σαν τον μαθητή στο πρώτο θρανίο. Καλοδιαβασμένος. Αύριο θα έχει κουτάκια. Αν δεν είχε, θα έπρεπε να απαντήσει γιατί παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα. Αύριο δεν θα του τεθεί αυτή η ερώτηση. Αν την θέσω εγώ, θα γίνει εκτός πλαισίου. Κ αν το κάνω δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει. Γλιτώνει.

Είναι ικανός άνθρωπος. Δεν τον υποτιμώ. Τα τελευταία χρόνια περάσαμε πολλά ως χώρα. Έχει δυσκολία να απαντήσει σε πολλά. Δεν τα έχει πάει καλά με τους νέους, με την πανδημία, με την ακρίβεια..

Διαφορά Τσίπρας 15- Τσίπρας 23
Θα του έλεγα δεν έχεις ιδέα τι θα τραβήξεις. Θα του έλεγα να προσέχεις παραπάνω τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου.

Βαρουφάκης
Είχα κάποιον δίπλα μου που είχε το σχέδιο του Σόιμπλε επί της ουσίας.
Γενικά όμως δεν φτάνει να έχεις ικανότητα αλλά και να επιλέγεις σωστούς ανθρώπους.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής συνεργατών;
Δεν είναι διαφορετικά τα κριτήρια από αυτά που επιλέγουμε να συμπαθήσουμε κάποιον, να τον κάνουμε φίλο. Από κάποια χρόνια εμπειρίας στην πολιτική, δεν εκτιμώ πια μόνο τα βαριά βιογραφικά, αλλά την ταπεινότητα. Πρέπει να συνάδουν με την συλλογικότητα.
Ανθρώπους που ξέρουν και μπορούν αλλά που έχουν ταπεινότητα να βάζουν το εγώ κάτω από το εμείς.

Κριτήρια απομάκρυνσης;
Μπορεί να τα έχουν αυτά όλα, αλλά μπορεί να αποτύχουν. Ήταν πολύ δύσκολη στιγμή για μένα να πάρω τηλέφωνο κάποιους που εκτιμώ και να τους πω δεν θα είσαι στον ανασχηματισμό. Από θέμα χαρακτήρα μου ήταν δύσκολο.
Οφείλω να ομολογήσω γιατί είμαι ευτυχής γιατί δεν κυβέρνησα την χώρα μέσα από εκβιασμούς ισορροπιών. Δεν έχουν βαρονίες- εκβιασμούς. Έχουμε άλλα. είμαστε άναρχοι γιατί η πολική μας ουσία είναι το όραμα. Δεν έχουμε πρίγκιπες που γεννήθηκαν για να μπουν στην πολιτική. Μπορεί να ακούγονται πολλές φωνές αλλά εγώ το προτιμώ από την επίπλαση σιωπή. Αν χάσει ο Μητσοτάκης θα στραφούν εναντίον του. Ενώ εγώ αν χάσω θα ακούσω κριτική.

Social Media
Θα αρχίσω να σας ακολουθώ μπας και ανέβουν τα νούμερά μου.
Έχει αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η επικοινωνία. Κάποιες φορές αν προσπαθήσεις να δείξεις κάτι που δεν είσαι, κριτζάρεις. Τα εργαλεία της νέας επικοινωνίας έχουν κ ένα όριο. Εγώ επιχειρώ να είμαι ο εαυτός μου.

Tic-toc
Δεν έχω ομάδα παραγωγής κ επικοινωνιολόγο να μου λένε τι να κάνω. Εσχάτως έχω αρχίσει να απευθύνομαι- μέσα από το αυτοκίνητο- μόνος μου το χρησιμοποιώ κάποια ιδέα που θέλω να επικοινωνήσω.
Νεος τρόπος επικοινωνίας. Δεν είμαι tictoker. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κόσμος μας αλλάζει.

Νέοι δημοσκοπήσεις
οι νέοι ποτέ δεν απαντούσαν στις μετρήσεις- δημοσκοπήσεις. Γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να πουν σε κάποιον τι θα κάνουν. Υπάρχει μια συνείδηση των ανθρώπων ότι οι εκλογές είναι σημαντικές.
Βλέπουμε βουβό κλίμα αλλά ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει. Και οι νέοι θα πάνε. Πρέπει να τους λέμε αλήθειες. Πρέπει να τους λέμε όχι μόνο τι να κάνουν αλλά να δίνουμε και ένα όραμα.

Προφίλ άλλων βλέπετε;
Σπανίως. Βλέπω όμως τι κάνουν. Οι γιοι μου έχουν μανία με luben και ράδιο αρβύλα.

Χρόνος με οικογένεια
Το ποδόσφαιρο είναι το κοινό που έχουμε τα 3 αγόρια μέσα στο σπίτι και η μαμά τσαντίζεται. Έχουμε όλες τις πλατφόρμες στο σπίτι..
Είδα το Maestro. Ήταν μια πολύ καλογυρισμένη σειρά με εξαιρετικές ερμηνείες. Τα τελευταία χρόνια έχει (έχουμε βάλει λιθαράκια με το ecome) άνθισε η μυθοπλασία. Είχαμε κάνει δουλειά για να γίνει αυτό

Φίλοι- παρέες
Έχω φίλους που διαφωνώ πολιτικά. Αλλά δεν τσακωνόμαστε. Όταν είμαι με φίλους δεν την παλεύω να μιλάω για πολιτική. Συζητάω για ποδόσφαιρό, κοινωνικά, κα

Memes
Τα βλέπω και γελάω πολύ. Μου τα στέλνουν επίσης. Το χιούμορ σου δίνει την δυνατότητα να ξεπερνάς τις καταστάσεις. Εγώ έχω την δυνατότητα να γελάω.

Αντελίνα τζολί: Nice to meet you lara croft

Παιδιά- πρωθυπουργός
Την βίωσαν τα παιδιά την νέα πραγματικότητα. Δεν τους την περιγράψαμε. «Βουλειά». Δουλέψαμε πολύ με τα παιδιά. Μπορείς να απουσιάζεις από το σπίτι, ό,τι δουλειά και να έχεις. Το ζήτημα ήταν η αγάπη- μίσος από τον κόσμο λόγω της θέσης. Το καταφέραμε να περάσει όσο πιο εύκολα και φυσιολογικά γίνεται.

Γιος- πολιτική
Δύσκολη ερώτηση. Δεν θα παρέμβω στις επιλογές του. Ελπίζω να μην το κάνει. Δεν θα είναι συνεχιστής. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Εγώ από τα 16 που ασχολήθηκα ήμουν σε ροζ συννεφάκι. Νόμιζα ότι θα αλλάξω τον κόσμο. Δεν ήθελα αξιώματα. Όλα προέκυψαν τυχαία. Θέλει γερό στομάχι. Να ακολουθήσουν τα παιδιά αυτό που τους γεμίζει.

Μάθημα ιστορίας
Ναι επεμβαίνω και η Μπέτυ τσαντίζεται. Ο μικρός είναι έξυπνος αλλά ατίθασος. Με τον μικρό ασχολούμαι περισσότερο. Βυζαντινή ιστορία, κάνουμε περισσότερο χρόνο στο διάβασμα και η μαμά τσαντίζεται.

«ΜΠΕΤΥ», Θα ήσασταν ο ίδιος αν δεν την είχατε στο πλευρό σας;
Όχι. Είμαστε μαζί σε πολλά χρόνια και σε μεγάλο βαθμό έχει διαμορφωθεί ο χαρακτήρα και των δυο μας μέσα από τη σχέση. Δεν θα ήμουν ένας άλλος άνθρωπος αλλά τα χαρακτηριστικά που έχω θα τα είχα σε ασυδοσία. Από ένα σημείο και μετά πλάθεται ο χαρακτήρας του άλλου.

Εγώ είχα μια πιο οραματική σχέση με την πολιτική. Βρήκα στην μπέτυ την ταύτιση σε αυτό. Έναν κοινό κώδικα αξιών. Γυρίσαμε τον κόσμο, δεν μας άρεσαν πολύ τα υλικά αγαθά. Πιστεύαμε στο ίδιο όνειρο. Είχαμε έναν ρομαντισμό.

Ταξίδια- έξοδοι
Όπου κ να πάμε να φάμε κάποιοι θα μας διακόψουν.
Είμαι fun της ελλάδας αλλά έξω δεν κουβαλάω αυτό που είμαι (την αγάπη του κόσμου). Πήγαμε road trip. Ζήσαμε σαν κανονική οικογένεια.

Κλαίτε;
Είμαι ευσυγκίνητος άνθρωπος γενικά. Ακόμη και το βλέμμα ενός ανθρώπου με συγκινεί. Έχουμε συνηθίσει τους πολιτικούς να μην τους βλέπουμε σαν ανθρώπους. Σιχαίνομαι αυτούς που κλαίνει δημόσια αλλά ιδιωτικά δεν συγκινούνται.

Ρουσφέτι – παιδιά
Να μην ξυπνάνε 7 το πρωί.

Χρόνος – Γήρας
Κάθε φορά που κουρεύομαι κ βλέπω τις άσπρες τρίχες να πέφτουν το σκέφτομαι.

Σε 5 χρόνια
Θα είναι μια μεγάλη πρόσκληση να αποδείξω ότι μπορείς να ασχολείσαι με την πολιτική, ακόμη και αν δεν είσαι σε αξιώματα. Εφόσον μπήκα νωρίς, φαντάζομαι ότι δεν θα με πάρουν τα γεράματα.

Δεν έχω βάλει ηλικιακό όριο. Το ωραίο της ζωής είναι ότι είναι απρόβλεπτη. Αλλιώς δεν θα την ζούσαμε.

Δεν μου χρωστάει η ιστορία. Εγώ χρωστάω και θα τα κάνω όσο καλύτερα μπορώ.

Αποτελέσματα- που τα βλέπετε- υπάρχει δυσοίωνος που δεν βλέπετε μαζί του τα αποτελέσματα;
Όχι. Δεν έχουμε Μητσοτάκη στο σπίτι.

Νεολαία
Η αίσθηση της ασφυξίας που βιώνει ο μέσος πολίτης. Ακρίβεια. Συγκράτηση τιμών.. οι νέοι δεν έχουν λόγο να μείνουν εδώ όταν βλέπουν ότι έξω έχουν καλύτερους μισθούς,
Γερνάει η χώρα.
Τα 150 ευρώ είναι υποτιμητικό- πάρε τόσα να πας να ψηφίσεις.

Προτάσεις για επίδομα παιδιού- μητέρας. Να υπάρχουν βρεφονηπιακοί. Θέμα στέγης. Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει το ακριβότερο κόστος στέγης. Δεν λήγει με δάνεια. Δεν θα υπερχρεώσουμε τη να γενιά. Το airbnb πρέπει να μπει σε τάξη. Έγινε στην Βαρκελώνη και πέτυχε.

Διπλασιασμός επιδότησης για νέους ανθρώπους. Τράπεζα στέγης. Ριζικά διαφορετική πολιτική για τους νέους και τα δικαιώματα των νέων.

Δεν έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα να παντρεύεσαι όποιον αγαπάς. Πρέπει να κάνουμε ριζικές τομές

Να πάνε να ψηφίσουν οι νέοι. Να μην την χαρίσουν σε κανέναν.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φθιώτιδα: Σε επιφυλακή οι Αρχές μετά τον ισχυρό σεισμό – Ρηγματώσεις σε κτίρια

  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Δήμος Λοκρών είναι σε επιφυλακή – Κλιμάκιο θα επιθεωρήσει για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *