Κυριακή , 28 Απριλίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αναξιοποίητα για χρόνια τα ιαματικά λουτρά Μυρτιάς στην Τριχωνίδα

Αναξιοποίητα για χρόνια τα ιαματικά λουτρά Μυρτιάς στην Τριχωνίδα, σε κοντινή απόσταση από το Αγρίνιο, παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.

Ένα αποκαλυπτικό video με λήψεις από drone που δημοσιοποίησε το above view φέρνει  στο προσκήνιο το ζήτημα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή κατάρρευση των εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε μια περιοχή εκπληκτικού φυσικού κάλους.

Τα ιστορικά στοιχεία που συνοδεύουν το video:

Τα Ιαματικά λουτρά Μυρτιάς βρίσκονται στην βορειοανατολική παραλία της λίμνης Τριχωνίδας του Δήμου Θέρμου, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το Αγρίνιο.

Τα λουτρά της Μυρτιάς είναι γνωστά και ως «Κόκκινο Στεφάνι» επειδή το ρόδινο σούρουπο στεφανώνει με τα ιδιαίτερα κόκκινα χρώματά του τον βράχο που αγκαλιάζει την πηγή. Η πηγή των λουτρών βρίσκεται στην ρίζα ενός ασβεστολιθικού λόφου όπου στους εσωτερικούς θύλακές του συγκεντρώνεται το νερό και κινείται προς τις φλέβες του για να βρει διέξοδο στην πηγή μεταφέροντας συστατικά που το καθιστούν ιδιαίτερα θεραπευτικό και θαυματουργό.

Η σύνθεση χημικών στοιχείων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και θεϊκά το καθιστούν κατάλληλο ως πόσιμο. Η πηγή χαρακτηρίζεται ως θειούχος, ψυχρή με θερμοκρασία 19,4ο C με PH 6,67. Τα ιαματικά λουτρά της Μυρτιάς ενεργούσαν θεραπευτικά σε παθήσεις όπως ισχιαλγίες, ρευματισμούς, εκζέματα, φλεγμονές του δέρματος, ψωρίαση, ακμή, δερματίτιδες, σαλπιγγίτιδες και φλεγμονές οργάνων της μήτρας, αυχενικά και γενικά ορθοπεδικές παθήσεις. Η πηγή λειτουργούσε από τον 19o αιώνα.

Οι Ιταλοί στην περίοδο της κατοχής αναζήτησαν και ανακάλυψαν την πηγή σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων. Οι κάτοικοι πάντως διηγούνται ακόμη και θεραπείες παράλυτων. Τους πήγαιναν δεμένους πάνω στα άλογα και ύστερα από την λουτροθεραπεία τους έφευγαν περπατώντας… για τον λόγο αυτό ονομάζουν τα λουτρά αυτά οι ντόπιοι και «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Η μεταλλική πηγή «Κόκκινο Στεφάνι» ανακηρύχτηκε επίσημα ως ιαματική το 1920.

Το 1950 αρχισε να γίνεται επισκέψιμος ο χώρος με πρωτοβουλία της κοινότητας και κάποιων ιδιωτών. Τότε υπήρχε μια μεγάλη κολυμπήθρα που μπαίνανε όλοι μέσα και κάνοντας λουτροθεραπεία βλέπανε ότι οι παθήσεις τους διορθώνονταν. Από το 1955 και μετά μπήκαν οι μπανιέρες.

Σήμερα οι εγκαταστασεις έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς με άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης.

 

Πηγή: above view

Χειριστής drone και δημιουργός του video: Βαγγέλης Τσάκαλος

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης

  Η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα από το πανεπιστήμιο Columbia της Ν. Υόρκης Ο ΓΓ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *