Δευτέρα , 26 Σεπτεμβρίου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Ανοιχτή σύσκεψη-συγκέντρωση αγροτών στην Ανθήλη Λαμίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ Ομοσπονδίας και Αγροτικών-Κτηνοτροφικών Συλλόγων Φθιώτιδας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Συνάδελφοι, διανύουμε την δυσκολότερη χρονιά από όλες τις απόψεις όσον αφορά τα ζητήματα της επιβίωσής μας, του εισοδήματός μας, της δυνατότητάς μας να συνεχίσουμε να παράγουμε και να ζούμε από την παραγωγή μας.

Από τη μια έχουμε τον Covid, που η αντιμετώπισή του γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και εξαιτίας του λειψού και υποχρηματοδοτούμενου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στις Δομές Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία στα χωριά μας. Κατάσταση η οποία χειροτερεύει ακόμη περισσότερο λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης κατά 50% στον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή σχεδόν κλείσιμο.
Από την άλλη έχουμε το υπέρογκο κόστος παραγωγής, όπως ο σχεδόν διπλασιασμός της τιμής του αγροτικού ρεύματος, το πετρέλαιο σταθερά πάνω από 1,5 ευρώ, τα λιπάσματα, φάρμακα, σπόρια, ζωοτροφές και λοιπά αγροεφόδια με αυξήσεις από 50% έως 200%. Το κόστος ζωής αυξάνεται, αφού και εμείς πληρώνουμε ρεύμα στα σπίτια μας, πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ, στο φούρνο, στο φαρμακείο κλπ.. Αν συνυπολογίσουμε και το κουτσούρεμα των ενισχύσεων, έχουμε μια μείωση στο εισόδημά μας από 20-50% ανάλογα το προϊόν και παρά τις όποιες αυξήσεις είχαμε στις τιμές.
Αλλά και τα ζητήματα με τον ΕΛΓΑ που πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά και παίρνουμε από ελάχιστα έως καθόλου, σε σχέση με τις ζημιές που παθαίνουμε και ειδικά τα τελευταία χρόνια που και ο Νομός μας χτυπήθηκε από πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα και το νιώσαμε καλύτερα στο πετσί μας.

Έχουμε επίσης και την αβεβαιότητα με τις τιμές στα προϊόντα, αφού είμαστε οι μόνοι που δουλεύουμε και παράγουμε χωρίς να ξέρουμε τι θα εισπράξουμε, κάτι το οποίο σε μια περίοδο σαν την τωρινή που τα κόστη παραγωγής είναι ρευστά και εκτοξεύονται ανά πάσα στιγμή, το να μην υπάρχει καμιά εγγύηση για κατώτερες τιμές που να συνδέονται με το κόστος παραγωγής και να προστατεύουν το εισόδημά μας, μπορεί να μας οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή και εκτός παραγωγής μέσα σε μια χρονιά.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

Συνάδελφοι, δεν είναι τυχαίο ότι ο πληθυσμός της Φθιώτιδας μειώθηκε αισθητά την τελευταία δεκαετία, αφού ο Νομός μας είναι κατά βάση αγροτικός, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να υφίστανται στους περιφερειακούς αγροτικούς δήμους. Αυτή η κατάσταση έχει να κάνει με το χτύπημα του αγροτικού εισοδήματος και με την υποβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα πολύ λίγοι νέοι να αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα χωράφια και τα ζώα, και όσοι το επιχειρούν και μπαίνουν στο λούκι με δυσκολία καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα.

Η κατάσταση, όπως περιγράφεται παραπάνω, μας βάζει μπροστά στο δίλημμα, είτε να αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση παθητικά και μοιρολατρικά και όπου μας βγάλει, αν μας βγάλει, είτε να αντιδράσουμε οργανωμένα για να διεκδικήσουμε λύσεις για τα πολύ σοβαρά προβλήματά μας.
Επειδή η μοιρολατρία και η παθητικότητα θεωρούμε ότι δεν ταιριάζουν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και λόγω της φύσης της δουλειάς μας και επειδή έχουμε αποδείξει διαχρονικά αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν ότι μπορούμε να οργανώνουμε μεγάλες, μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις και να πετυχαίνουμε λύσεις μέσα από αυτές, θεωρούμε ότι ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

Σας καλούμε σε ανοιχτή σύσκεψη-συγκέντρωση στην πλατεία της Ανθήλης την Κυριακή 30 Γενάρη 2022 στις 11π.μ. με σκοπό να συζητήσουμε και να οργανώσουμε από κοινού την κινητοποίηση με τρακτέρ-μπλόκο στην Ανθήλη, με χρονικό ορίζοντα το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, συντονισμένα με τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης και άρα δίκαιος.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
• Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
• Καμία αύξηση στις τιμές αγροτικού και οικιακού ρεύματος. Να αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς οι λοιπές χρεώσεις και να πληρώνουμε μόνο το ρεύμα.
• Να δοθεί επιδότηση για να καλυφθεί το κόστος από τις τεράστιες αυξήσεις στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές.
• Να σταματήσει το αίσχος με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και να αποζημιωνόμαστε άμεσα στο 100% των ζημιών από όλες τις φυσικές καταστροφές και ασθένειες.
• Να οριστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα που να προστατεύουν το εισόδημά μας, ιδιαίτερα τώρα που το κόστος παραγωγής είναι απρόβλεπτο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ ΦΘ/ΔΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΘΗΛΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣΔΥΤΙΚΗΣ ΛΟΚΡΙΔΑΣ

 

 

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ανέγερση νέας πτέρυγας στο Νοσοκομείο Λαμίας – Νέα τηλεδιάσκεψη για το έργο, με πρωτοβουλία Χρ. Σταϊκούρα

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, πραγματοποιήθηκε – σήμερα – τηλεδιάσκεψη, με αντικείμενο το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *