Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Νέο deal – Eξαγορά της Ελληνικής Viva Wallet από τον κολοσσό JP Morgan

Η JPMorgan όπως γνωστοποιήθηκε, εξαγοράζει το 49% της Viva Wallet, μία συναλλαγή που αποτιμά το 100% της Viva Wallet κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Η επένδυση της JPMorgan θα ξεπεράσει τα 1,15 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κεφαλαίου στη Viva Wallet, η οποία δεν θα αποδυναμώσει το πλειοψηφικό ποσοστό των ιδρυτών της, που ανέρχεται σε 51,5%.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας όπως ενημερώνει το dikaiologitika.gr κατέφθασε στην Αθήνα ο επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος είχε συνάντηση γνωριμίας με ανώτερα στελέχη της Viva, ενώ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Η είδηση της εξαγοράς μια εταιρίας Ελληνικών συμφερόντων, από μόνη της αποτελεί θετικό οιωνό στην προσπάθεια αύξησης των ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, πέρα από την ουσία της εξαγοράς, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι μέρος των κερδών από την εξαγορά θα καρπωθούν και οι εργαζόμενοι της εταιρίες. Μάλιστα, αξιοποιώντας τους νόμους 4646/12-12-2019, και 4714 /31.07.2020 οι εργαζόμενοι θα έχουν και μεγάλο φορολογικό όφελος καθώς όπως ορίζεται η φορολόγηση θα είναι μειωμένη έως και 70%.

Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο FACEBOOK

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η πρόβλεψη για μπόνους στα στελέχη και τους εργαζόμενους γίνεται συμφέρουσα καθώς περιορίζονται τα φορολογικά βάρη. Με αυτό τον τρόπο τα σημαντικά μπόνους δεν αφορούν μόνο δημόσιες επιχειρήσεις ή ΔΕΚΟ, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά οι δυο νόμοι από το 2019 και το 2020 άλλαξαν το τοπίο και καθιστούν και πάλι συμφέρουσες τέτοιες κινήσεις, ειδικά αν γίνονται με λεφτά από μια σημαντική εξαγορά.

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν γνωστοποιήθηκαν, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι θα «ανταμειφθούν» με μπόνους και stock options, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα δοθούν σαν αμοιβή στους 200 εργαζόμενους της επιχείρησης.

Με τον ν.4646/12-12-2019, αλλά και τον ν.4714 /31.07.2020 οι εργαζόμενοι αποκτούν δωρεάν το δικαίωμα προαίρεσης μετοχών, έχουν φόρο υπεραξίας κεφαλαίου 15% ενώ, αντιθέτως, για το ποσά που καταβάλλονται ως «bonus» στους εργαζόμενους και αφορούν στην επιβράβευση προσπαθειών τους για επίτευξη διαφόρων στόχων που τίθενται από τις επιχειρήσεις, φορολογούνται έως 44% που θα πλήρωναν για το εισόδημα αυτό (ή έως 50% με εισφορά αλληλεγγύης). Συνεπώς οι εργαζόμενοι κερδίζουν 70% των φόρων που αλλιώς θα πήγαιναν άμεσα στο κράτος.

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Σε ανοδική τροχιά κινείται ο οδικός τουρισμός πορεία του οδικού τουρισμού σε Μακεδονία και Θράκη

Σε ανοδική τροχιά κινείται ο οδικός τουρισμός πορεία του οδικού τουρισμού σε Μακεδονία και Θράκη, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *