Τρίτη , 31 Ιανουαρίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Απλές συμβουλές, ώστε να πετύχετε ένα σωστό βάψιμο των αυγών

Έφτασε η ώρα για το βάψιμο των Πασχαλινών αυγών. Τη Μεγάλη Πέμπτη συνήθως ή το Μ. Σάββατο ως έθιμο οι χριστιανοί έχουμε το βάψιμο των αυγών. Σας παραθέτω απλές συμβουλές, ώστε να πετύχετε ένα σωστό βάψιμο των αυγών, ειδικά, στην τρέχουσα κατάσταση που βιώνουμε, όπου, λόγω απόστασης μερικών ατόμων από μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να είναι και η πρώτη φορά που επιχειρούν αυτή την διαδικασία.

Το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα είναι η επιλογή των αυγών. Κατά προτίμηση επιλέξτε μεσαίο μέγεθος αυγών (Μ) ή κατά δεύτερη επιλογή τα μεγάλα (L) αυγά. Τα αυγά επίσης χωρίζονται σε 4 κατηγορίες βάση της ποιότητας και κυρίως της προέλευσης των αυγών και του τρόπου διαχείρισης των πτηνών. Πάνω στα αυγά μπορείτε να παρατηρήσετε ένα κωδικό. Ο πρώτος αριθμός του κωδικού υποδηλώνει την προέλευση του αυγού. Το «0» σημαίνει ότι τα αυγά είναι βιολογικά, το «1» υποδηλώνει ότι προέρχεται από κότα ελευθέρας βοσκής, το «2» σημαίνει ότι το αυγό προέρχεται από κότα που μεγάλωσε σε αχυρώνα, αλλά της επιτρέπεται να κινείται ελεύθερα και το «3» δηλώνει αυγό κλωβοστοιχίας, δηλαδή από κότα που μεγάλωσε σε κλουβιά. Ειλικρινά, προτιμήστε τα αυγά με αριθμό «0», «1» και «2» και αποφύγετε το «3».

Η διαβίωση της κότας στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι απάνθρωπη. Αν, επίσης, θα προτιμούσατε την αγορά μόνο ελληνικών αυγών, τότε, αγοράστε αυγά όπου το 2ο και 3ο στοιχείο του κωδικού κάθε αυγού να είναι τα γράμματα “EL”, δηλαδή, ελληνικής προέλευση. Επίσης, μη αγοράζετε αυγά αγνώστου προελεύσεως ή χωρίς κωδικό, εγκυμονούν πολλά προβλήματα και μπορεί να είναι μη ασφαλή. Τέλος, κάτι εξίσου σημαντικό είναι η αγορά φρέσκων αυγών. Εδώ, καλό είναι να τονιστεί, ότι άμα θέλετε να ξεφλουδίζουν πιο εύκολα, είναι προτιμότερο να είναι λίγων ημερών.

Αν θέλετε να βάψετε τα αυγά σας με το κλασικό κόκκινο χρώμα προτιμήστε αυγά με μπεζ-καφέ κέλυφος και όχι λευκό. Αν πάλι θέλετε να τα βάψετε κάποιο άλλο χρώμα, ειδικά ανοιχτόχρωμο και έντονο, π.χ. κίτρινο, προτιμήστε αυγά με λευκό κέλυφος.

Τα αυγά πριν τα βράσετε καλό είναι να τα αφήσετε για ορισμένα λεπτά εκτός ψυγείου. Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να ευνοήσει το σπάσιμό τους. Το νερό στην κατσαρόλα είναι καλό να βράζει ήπια. Ο έντονος βρασμός μπορεί επίσης να ευνοήσει πιο εύκολο σπάσιμο τους. Επομένως, μπορεί να είναι στην προθέρμανση η θερμοκρασία μεγάλη, αλλά τη στιγμή που αρχίζει ο έντονος βρασμός καλό είναι να χαμηλώσετε την ένταση.

Τα αυγά στην κατσαρόλα τα τοποθετούμε σωστά, δηλαδή, καλύτερα να κάνετε κάθε φορά μία στρώση, να μην είναι «στριμωγμένα», αλλά, ούτε να υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ τους. Το νερό στην κατσαρόλα καλό είναι να σκεπάζει τα αυγά, αλλά να μην είναι πολύ περισσότερο. Επίσης, βοηθάει πολύ τη διαδικασία να προσθέσετε λίγο ξύδι. Σε κάποιες περιοχές προσθέτουν και λίγο αλάτι στο νερό.

Τα αυγά για να είναι σωστά βρασμένα (αυτό είναι το ζητούμενο) καλό είναι να βράζουν τουλάχιστον 10 λεπτά. Επίσης, αφού τελειώσει ο βρασμός και κατεβάσετε την κατσαρόλα από την εστία, μπορείτε να αφήσετε τα αυγά για λίγα λεπτά ακόμα στο βραστό νερό.

Για να βάψουμε τα αυγά, καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία βαφής. Αν αγοράσετε βαφή για ζεστό νερό, τότε, μπορεί να τοποθετηθεί η βαφή την ώρα του βρασμού. Συνήθως, οι βαφές είναι για χλιαρό νερό.

Επομένως, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Σε μία κατσαρόλα τοποθετώ χλιαρό νερό, τη βαφή των αυγών και ξύδι, για να σταθεροποιηθεί το χρώμα. Αφού κρυώσουν τα αυγά (ή μπορώ να χρησιμοποιήσω αυγά που έβρασα και την προηγούμενη ημέρα) τα τοποθετώ στην κατσαρόλα για όσο χρόνο λέει η συσκευασία της βαφής. Συνήθως 3 λεπτά.
Προτιμήστε τη χρήση γαντιών, για να μη λερωθούν τα χέρια σας.
Βγάλτε τα αυγά από την κατσαρόλα, καλύτερα με μία τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα σε μία πιατέλα για να στεγνώσουν.
Αν θέλουμε να «γυαλίσουμε» τα αυγά μας, τοποθετήστε λίγο ελαιόλαδο σε ένα απορροφητικό χαρτί και τρίψτε απαλά την επιφάνεια.
Τα αυγά είναι έτοιμα για τσούγκρισμα.
Και σας παρακαλώ, μην αφήνετε τα αυγά για ώρες ή και μέρες στην πασχαλινή πιατέλα σας, μέχρι να έρθει η ώρα να τα τσουγκρίσετε. Τα αυγά διατηρούνται στο ψυγείο (και τα βραστά) και τοποθετούνται στο τραπέζι μόνο την ώρα του γεύματος.

Καλή Ανάσταση σε όλους σας!

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διέλευση μαθητών από αιωρούμενη γέφυρα του Ευήνου

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι εικόνες ντροπής που καταγράφηκαν σε παραποτάμια περιοχή του Ευήνου, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *