Τρίτη , 23 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αποκριάτικη εκδήλωση στη Μενδενίτσα “Το αντάμωμα της γριίτσας”

Από τον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Μενδενίτσας

“Το αντάμωμα της γριίτσας” θα μας παρουσιάσει ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Μενδενίτσας, στις 16/3/2024, στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων που συνδιοργανώνονται με την Κοινότητα Μενδενίτσας.

Αναφέρουν για την όμορφη πολιτιστική εκδήλωση οι διοργανωτές:

Η «κυρά» του κάστρου, η γριίτσα που το φυλάει για να μη το πλησιάζει κανείς!

Να ήταν αρχαία θεά που της κατέστρεψαν το ναό της, να ήταν μέλος της οικογένειας των ιπποτών του κάστρου, να ήταν μια πληροφοριοδότης των Ελλήνων την εποχή του Τουρκικού ζυγού, ή τάχα μια απόμακρη γυναίκα που έκανε ασκητική ζωή; Το στοιχειό που φοβούνται τα παιδιά και δεν ανεβαίνουν στο κάστρο τη νύχτα!

Η ιστορία της, περνά από στόμα σε στόμα, γενιά σε γενιά, και αναβιώνει φέτος στη Μενδενίτσα. Ξεκινώντας από ιστορικά σημεία του χωριού, περιφέρονται στα σοκάκια της πλάσματα αλλόκοτα και υπερφυσικά, αερικά, νεράιδες, φαντάσματα και ξωτικά. Με χορούς και φωνές, στο ρυθμό των κουδουνιών, ξορκίζουν το κακό και διώχνουν κάθε τι αρνητικό. Φτάνοντας στα σκαλιά του κάστρου, απέναντι από την εκκλησία του Άι-Γιώργη θα γίνει το «Αντάμωμα της γριίτσας». Ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών, μα και των χωριανών, θα κάνει την εμφάνισή του, καθώς το παρελθόν ξαναζεί στο παρόν σε μια ατμόσφαιρα υποβλητική!

Στη θέα των παιδιών, των αγνών και χαρούμενων ψυχών, η «γριίτσα», πλημμυρίζει από γαλήνη και αγάπη, και κατεβαίνει στην πλατεία να αγκαλιαστεί και να συμφιλιωθεί με όλους, και μαζί να ανάψουν φωτιά που θα διώξει το κακό και θα φέρει το φως!

Ας ζωντανέψουν λοιπόν οι μύθοι, ας τους αγκαλιάσουμε και ας τους μεταδώσουμε με αγάπη, μικροί και μεγάλοι, το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 20:30!

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

“Βρήκαμε το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα”

Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη με παγκόσμιο ενδιαφέρον για τους λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας, έφερε στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *