Παρασκευή , 3 Φεβρουαρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Απολογισμός δράσεων 2022 από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μενδενίτσας

Τον απολογισμό των δράσεών του για το 2022 δημοσιοποίησε ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μενδενίτσας.

Η ανακοίνωση:

Αγαπητές Μενδενιτσιώτισες, Αγαπητοί Μενδενιτσιώτες,

Αγαπητές φίλες & Αγαπητοί φίλοι της Μενδεντίτσας,

Σε λίγες ώρες θα αποχαιρετήσουμε μια περίεργη χρονιά, μια χρονιά που ξεκίνησε βαστώντας στα «μπράτσα» της τα απομεινάρια της στέρησης (λόγω της πανδημίας covid-19) και της ανάγκης για επικοινωνία.

Με γνώμονα λοιπόν την ανάγκη για επικοινωνία και επαφή με τους συνανθρώπους μας, σαν ομάδα το βάλαμε στοίχημα και προσπαθήσαμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Πρωταγωνιστές σε αυτό το στοίχημα ΟΛΟΙ εσείς που τόσο με την βοήθεια όσο και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε επιβεβαιώσαμε ΟΛΟΙ μαζί τη φράση «αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Αποχαιρετώντας λοιπόν το 2022, σκεφτήκαμε να κάνουμε μία ανασκόπηση των δράσεων μας

1. Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, ετελέσθη μνημόσυνη δέηση υπέρ όλων των Μενδενιτσιωτών θανόντων, συγγενών και φίλων, που πλέον δε βρίσκονται κοντά μας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Το συγκεκριμένο Σάββατο είναι η κατεξοχήν και ίσως η μεγαλύτερη ημέρα υπέρ των ψυχών, το λεγόμενο «Χρυσά Κόλλυβα».

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Κα Παναγιώτα Βλάχου για την προσφορά της στη συγκεκριμένη δράση.

2. 4 – 5 Ιουνίου 2022, ομάδα του Συλλόγου προχώρησε στην τοποθέτηση ξύλινων πινακίδων για σήμανση περιπάτων μέσα και γύρω από το χωριό, καθοδηγώντας προς αξιοθέατα όπως τα εκκλησάκια της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Αντωνίου, προς τον πλάτανο στο Μπεζεστένι, προς το Άλσος Φλαμουριάς στο ‘14 κ.α. Η ενέργεια αυτή είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει ο Σύλλογος ώστε να κάνει γνωστά και να αναδείξει τα αξιοθέατα της Κοινότητας Μενδενίτσας σε επισκέπτες του χωριού. Στα πλαίσια του στόχου αυτού ήδη έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου «τουριστικός οδηγός» με τίτλο «Οι ομορφιές της Μενδενίτσας και πως να τις ανακαλύψετε». Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης τοποθέτησης των πινακίδων, άμεσος στόχος του Συλλόγου μας είναι η ανάδειξη κι άλλων σημείων της περιοχής μας, καθώς και χάραξη πολύ σημαντικών μονοπατιών.

3. Τετάρτη 10 και Πέμπτη 11 Αυγούστου, διεξήχθη με επιτυχία τουρνουά Σκάκι και Πινκ Πονκ στη Κεντρική πλατεία του χωριού μας, για μικρούς και μεγάλους.

Η απήχηση από όλους ήταν πέρα των αρχικών μας προσδοκιών, δίνοντας μας έναυσμα να επαναλάβουμε και τις επόμενες χρονιές αντίστοιχες δράσεις ακόμα πιο οργανωμένα.

4. Παρασκευή 12 Αυγούστου, διοργανώσαμε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Λαμίας και τον κο Λιάσκο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό μας, σεμινάριο Α΄ Βοηθειών στην Κεντρική Πλατεία του χωριού μας. Η συγκεκριμένη δράση μας απασχολούσε αρκετό καιρό, μιας και στο χωριό μας δεν υπάρχει ΜΟΝΙΜΟΣ αγροτικός ιατρός και η σωστή ενημέρωση πρώτων βοηθειών Σώζει Ζωές. Η απήχηση όλων σας συγκινητική, καθώς και η προτροπή σας για παρόμοιες και ακόμα πιο εξειδικευμένες δράσεις στο κομμάτι αυτό.

Ο Σύλλογος έδωσε την υπόσχεση ώστε το καλοκαίρι 2023 (αρχικός μας στόχος) να εγκατασταθεί στο χωριό μας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής και εκπαίδευση όλων μας σχετικά το πως γίνεται χρήση του και κυρίως των μόνιμων κατοίκων, πάντα σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Λαμίας, καθώς και εγκατάσταση ειδικού φαρμακευτικού κυτίου Α΄ Βοηθειών.

5. Σάββατο 13 Αυγούστου 2022.

Έπειτα από 15 Χρόνια κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, το ΚΑΣΤΡΟ της ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑΣ, το ΚΑΣΤΡΟ ΜΑΣ, ξαναζωντάνεψε και έζησε στιγμές παλαιότερων ένδοξων Πολιτιστικών του ημερών με τίτλο «ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ».

Ο Σύλλογος έπειτα από την έγκριση της Αρχαιολογίας και της Εφόρου Κας Καράντζαλη, σε συνεργασία με τον Δήμο Καμένων Βούρλων και τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, διοργάνωσε Βραδιά Ερωτικής Ποίησης και Μουσικής στο Κάστρο Πολιτισμού της Μενδενίτσας με τίτλο «Ο Έρωτας στη Μουσική και την Ποίηση» αφιερωμένη στην αείμνηστη αρχαιολόγο Φανουρία Δακορώνεια.

Τα συναισθήματα όλων μας ανάμεικτα. Μνήμες των ένδοξων ημερών που ζήσαμε παιδιά, πείσμα για την αρχή, να ξαναζήσουμε ίδιες και εντονότερες στιγμές αναλαμβάνοντας εμείς τη σκυτάλη, ώστε να ζήσουν τα παιδιά μας ότι ζήσαμε και νιώσαμε εμείς τότε και τώρα. Μεγάλη η συγκίνηση τόσο στη δική μας γενιά, όσο και στων γονιών μας. Άγχος για την επιτυχία και το στοίχημα που βάλαμε. Επόμενο στοίχημα; Να κάνουμε κάθε χρόνο με τη βοήθεια όλων το κάστρο μας να ζωντανεύει. Να ακούγεται το χωριό μας σε όλη τη Φθιώτιδα και όχι μόνο, γιατί είμαστε περήφανοι για τη Μενδενίτσα μας!

6. Κυριακή 14 Αυγούστου – ΠΑΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ με την Ορχήστρα Αργυρίου.

Πραγματοποιήθηκε βράβευση μαθητών του χωριού μας για την επιτυχία τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς και αθλητές και αθλήτριες για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις.

Στιγμές υπερηφάνειας και συγκίνησης μας χάρισε η εμφάνιση των μικρών, μεγάλων και λίγο πιο μεγάλων μελών της «ΕΝΔΟΞΗΣ» χορευτικής ομάδας του Συλλόγου μας, με την καθοδήγηση της αγαπητής χοροδασκάλας μας και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, κα Δέσποινας Τσαμαντάνη.

Η βραδιά συνεχίστηκε με ξέφρενο γλέντι και χορό με την ΑΡΓΥΡΙΟΥ Band. (συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

Κλείνοντας δεν μπορούμε να παραλείψουμε και να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που ήταν δίπλα μας σε όλη αυτή τη προσπάθεια που καταβάλαμε ώστε να έρθουμε όλοι πιο κοντά, να ενωθούμε και να αφήσουμε στην άκρη τα πάντα και να περάσουμε πέρα από το «αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» και το «Όλοι μαζί όταν γινόμαστε ΕΝΑ μπορούμε πολλά και σημαντικά».

Έτσι λοιπόν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη πολύτιμη βοήθεια τους:

Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και την κα Ευθυμία Καράντζαλη,

Την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τον ΟΠΑΣΤΕ

Το Δήμο Καμένων Βούρλων καθώς και το Δήμαρχο κο Ιωάννη Συκιώτη

Την Κοινότητα Μενδενίτσας καθώς και τον Πρόεδρο κο Γιώργο Αντερριώτη

Τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και όλους τους χορηγούς

Σαν θεσμικό όργανο του τόπου μας και θέλοντας να δώσουμε όσο μεγαλύτερη «ένταση» στο να ακουστεί ξανά ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ η ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑ, καλέσαμε, ως οφείλαμε, ΟΛΟ το πολιτικό σύνολο του τόπου μας. Δυστυχώς κάποιοι δεν κατάφεραν να παρευρεθούν, κάποιοι δεν ανταποκρίθηκαν και κάποιοι άλλοι μας τίμησαν. Ευχαριστούμε λοιπόν την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και τον Δήμο Καμένων Βούρλων που ήταν οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν με την παρουσία αντιπροσώπων τους στην πρόσκλησή μας για την εκδήλωση στο Κάστρο, καθώς επίσης και τον Υπουργό Οικονομικών κο Χρήστο Σταικούρα, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κο Γιάννη Οικονόμου, τον βουλευτή Φθιώτιδας κο Θεμιστοκλή Χειμάρα, και τον Αντιπεριφερειάρχη κο Ηλία Κυρμανίδη που παρευρέθηκαν στην γιορτή του χωριού μας παραμονή δεκαπενταύγουστου, στην εκδήλωση που έκανε ο Σύλλογος Μενδνείτσας στην πλατεία του χωριού στις 14 Αυγούστου.

Ευχαριστούμε επίσης τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που διαφήμισαν και κάλυψαν τις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα το Σταρ Λαμίας για τη συνέντευξη του προέδρου του Συλλόγου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Κυρίως όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους εσάς, τους φίλους και φίλες, τα μέλη του Συλλόγου μας, τους εθελοντές, τον κο Δημήτρη Φαφούτη, τον κο Παναγιώτη Γαλατά και κα Λίνα Σταυρακάκη – Γαλατά, τον κο Δημήτρη Σουλιώτη, τον κο Δημήτρη Αλεξίου, τον κο Αριστείδη Μανιά, την κα Ηρώ Αλεξανδρίδου, τους φίλους μας Νίκο, Στέλιο, Κωνσταντίνο, Λουκά, Νίκο, Χρήστο και πολλούς άλλους για τη στήριξη και βοήθειά τους.

Αυτό που φέτος καταφέραμε, ήταν να ενώσουμε το χθες με το σήμερα, να δώσουμε χαρά και υπερηφάνεια στους παλιούς και τροφή για τους νεότερους. Καταφέραμε να γίνουμε όλοι ξανά «ΕΝΑ», να γελάσουμε, να κλάψουμε, μα κυρίως να νιώσουμε τη Μενδενιτσιώτικη περηφάνεια που απλόχερα μας πρόσφεραν τα παιδιά μας βλέποντάς τα να χορεύουν λεβέντικα στη πλατεία μας.

Καταφέραμε να ακούγεται ξανά σε όλη τη Φθιώτιδα ότι το ΚΑΣΤΡΟ της Μενδενίτσας άνοιξε ξανά τις πύλες του.

Λάθη κάναμε, άλλα όσοι «δουλεύουν» δικαιούνται και να κάνουν λάθη, άλλωστε μέσα από τα λάθη μας γινόμαστε καλύτεροι!

Το μυστικό, λοιπόν κρύβεται στους δεσμούς. Στους δεσμούς που έχτισαν οι παλιότεροι και οφείλουμε εμείς να συνεχίσουμε. Το οφείλουμε για τον τόπο μας, έναν τόπο με ένδοξο παρελθόν που χάριν σε όλους εσάς ευτυχώς έχει παρόν και παρέα σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον.

Και το μέλλον του τόπου μας είναι τα παιδιά μας.

Το παρόν είναι το παρελθόν του μέλλοντός μας, κι έτσι λοιπόν χτίζονται οι ιστορίες, οι στιγμές, οι αναμνήσεις.

Ραντεβού λοιπόν το 2023!

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Καλή χρονιά να έχουμε,

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Μενδενίτσας

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Λαμία: Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Δροσοπούλου

Ενημερωθείτε για την νέα διακοπή κυκλοφορίας στο κέντρο της Λαμίας “Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *