Δευτέρα , 28 Νοεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου στην Υπάτη

Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών: «Η πραγματική δημοκρατία βρίσκεται στο αγιολόγιο της Εκκλησίας»

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην μαρτυρική πόλη της Υπάτης τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Κυριακή των Αγίων Πάντων 27 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 77 ετών από Ολοκαύτωμα της Υπάτης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής 1944.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο μεγάλο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο, που είναι η αγιότητα και η οποία εκφράζει το πολίτευμα της αληθινής δημοκρατίας της Εκκλησίας τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η συγχώρεση, η αγάπη, η ανοιχτωσιά, η καλοσύνη, το να μπορέσουμε να υπερβούμε το παρελθόν, να ξεπεράσουμε στρεβλώσεις, αγκυλώσεις, κακίες, παθογένειες, να κοιτάξουμε μπροστά ώστε να δώσουμε ευκαιρίες και στον άλλο άνθρωπο, να μιλήσουμε μαζί του, να τον ακούσουμε και να μας ακούσει, να αφουγκραστούμε τον κόσμο του και να ανοίξουμε έτσι την καρδιά μας σε μια σχέση τιμιότητας και ουσίας, σε αυτό μας προσκαλεί η Αγία μας Εκκλησία.

Η Εκκλησία μας, μας καλεί σε έναν πνευματικό αγώνα για να μπορέσουμε να γραφτούμε στο πνευματικό ληξιαρχείο, το αγιολογικό ληξιαρχείο, το Αγιολόγιο της Εκκλησίας. Όλος ο αγώνας, ενός χριστιανού δεν γίνεται για να γίνει απλώς ένας καλός άνθρωπος μέσα στον κόσμο, καλούς ανθρώπους θα συναντήσουμε και εκτός χριστιανισμού. Καλούς ανθρώπους θα συναντήσουμε και σε αυτούς που ζουν ως μηδενιστές, που δεν πιστεύουν σε τίποτα. Η Εκκλησία μας μας καλεί να γίνουμε Άγιοι άνθρωποι. Να γίνουμε μέρος αυτής της Εορτής, να συμμετάσχουμε στην χαρά των Αγίων Πάντων και ακριβώς αυτός είναι ο καρπός του Αγίου Πνεύματος μέσα στην ζωή της Εκκλησίας μας.

Ο Χριστός πορεύθηκε την πορεία του πάνω στον Γολγοθά, κατέβηκε στον Άδη και Ανέστη. Ο Χριστός δέχθηκε τον Θωμά να ψηλαφίσει τις πληγές του. Ανελήφθη, έκανε θαύματα, παρέστη εν Αγίω Πνεύματι στο γεγονός της Πεντηκοστής, για ένα και μοναδικό σκοπό, για να γίνουμε όλοι Άγιοι. «Ἅγιοι ἔσεσθε, ὅτι ἐγὼ ἅγιός εἰμι», είναι η προτροπή του Χριστού.

Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας, η ενσάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού έγινε από την απέραντη, την αυτεπάγγελτη αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Δεν κρατά την αγιότητα για τον εαυτό του ο Θεός, θέλει να την μοιραστεί μαζί μας. Μας καλεί να βρεθούμε και εμείς στην Θεοκοινωνία. Αυτό αποτελεί την κορύφωση του ανθρωπισμού. Σε μία εποχή, όπου στο όνομα του ανθρωπισμού ζούμε το παράδοξο, ο άνθρωπος να απαξιώνεται. Ο άνθρωπος που έχει ανάγκη φροντίδα, χειραφέτησης, μόρφωσης, να μετριέται άλλοτε ως ένας αριθμός ΑΦΜ, άλλοτε ως ένα ΑΜΚΑ και άλλοτε ως ένα κρούσμα.

Πόσο απαξιώνεται ο άνθρωπος στο όνομα της προόδου! Πόσες φορές δεν έχουμε δει στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ξεφτιλίζεται η ανθρώπινη προσωπικότητα. Και όμως η Αγία μας Εκκλησία εξακολουθεί με την δική της πρόταση ζωής, εξακολουθεί να προσφέρει την μεγαλύτερη τιμή και ευλογία που μπορεί να προσφέρει σε έναν άνθρωπο, αλλά στον κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως. Την προοπτική της αγιότητας.

Στα αγαθά του κόσμου γνωρίζουμε, ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι ίση πρόσβαση. Έχουν ίση πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλα; Η απάντηση δυστυχώς είναι ότι, ενώ τα πάντα επαρκούν για όλους, πάρα ταύτα υπάρχουν μερικές χιλιάδες άνθρωποι στον πλανήτη μας που θα πεθάνουν από την πείνα ή θα αυτοκτονήσουν απελπισμένοι. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα του κόσμου σήμερα. Και έρχεται η Εκκλησία με την πρόταση της αγιότητος, να δώσει ίση πρόσβαση σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών υπογράμμισε:

« Και εσύ έχεις χώρο στην αγιότητα. Και εσύ μπορείς να γίνεις Άγιος. Μην μείνεις προσκολλημένος στο παρελθόν. Κοίτα στο μέλλον. Η αγιότητα δεν αποκλείει κανέναν. Η αγιότητα είναι ένα προσκλητήριο ισότιμο, μιας πραγματικής ισονομίας, ισοτιμίας και ισοπολιτείας. Η πραγματική δημοκρατία βρίσκεται στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, όπου χωράνε οι πάντες ανεξαιρέτως.

Η σημερινή εορτή δεν είναι μόνο γι’ αυτούς που τα κατάφεραν, αλλά για εμάς που προσπαθούμε να τα καταφέρουμε. Και για να καταφέρουμε να φτάσουμε στην αγιότητα, πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζωή μας έχει αξία. Αξίζει αδελφοί μου να αγωνιστούμε για την αγιότητα».

Αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου τέλεσε Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ των ευκλεώς πεσόντων στο Ολοκαύτωμα της μαρτυρικής πόλεως της Υπάτης.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ελλάδα: Ανοίγει το πρώτο Μουσείο Χριστουγέννων!

Το πρώτο Μουσείο Χριστουγέννων, θα έχει για ξεναγό τον Άγιο Βασίλη και κάθε χρόνο θα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *