Ακολουθήστε μας στο facebook

Αρκουδόσπηλιος ή το Σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας – Ένα ιδιαίτερο σπήλαιο με τη δική του ιστορία

Είναι γνωστό πως η φύση είναι ο πιο ταλαντούχος καλλιτέχνης πράγμα το οποίο μας αποδεικνύει συνεχώς. Ταξιδεύοντας και εξερευνώντας την Ελλάδα, ανακαλύπτουμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα που έχει δημιουργήσει.

Η Κρήτη σίγουρα διαθέτει αρκετά από αυτά και παραθαλάσσια αλλά και στα πιο ορεινά σημεία της. Ένα από αυτά είναι και το Σπήλαιο Αρκουδόσπηλιος ή το Σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας το οποίο βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων. Ένα ιδιαίτερο σπήλαιο με τη δική του ιστορία που δεν έχει τυχαία αυτό το όνομα. Και φυσικά όπως συμβαίνει συχνά, το συνοδεύει και ένας μύθος…

Αρκουδόσπηλιος: Η… αρκούδα που πάει να πιει νερό σε ένα δημιούργημα της φύσης
Το σπήλαιο Αρκουδόσπηλιος βρίσκεται στο νομό Χανίων και η ιστορία του χάνεται στο βάθος των αιώνων. Αυτό που προκαλεί εντύπωση πριν καν βρεθεί κάποιος εκεί είναι το πώς πήρε αυτό το όνομα. Σίγουρα όπως φαντάζεστε έχει σχέση με κάποια αρκούδα. Και συγκεκριμένα από έναν σταλαγμίτη ο οποίος μοιάζει με αρκούδα που είναι έτοιμη να πιει νερό. Ο συγκεκριμένος σταλαγμίτης είναι ορατός απευθείας με το που βρίσκεται κανείς εκεί μιας και είναι κοντά στην είσοδο της σπηλιάς, εκεί όπου βρίσκεται και μια μικρή λίμνη με νερό. Την αρκούδα συνοδεύει και ένας μύθος που λέει ότι η Παναγία πέτρωσε την αρκούδα γιατί εκείνη έκλεβε το δυσεύρετο στην περιοχή νερό από τους μοναχούς του σπηλαίου ενώ οι τελευταίοι υπέφεραν από δίψα. Γι’ αυτό και εκτός από Αρκουδόσπηλιος λέγεται και Σπήλαιο της Παναγίας της Αρκουδιώτισσας.

Αρκουδοσπηλιά Κρήτη εκκλησίαΟι αρχαιολόγοι που έκαναν έρευνες στη σπηλιά, αποκάλυψαν ότι στην αρχαιότητα αυτή αποτελούσε ιερό αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη, η οποία είχε μεταμορφωθεί σε αρκούδα. Σήμερα, ένα παρεκκλήσι που είναι μέσα στη σπηλιά είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα.

Ο Αρκουδόσπηλιος δεν είναι η μοναδική παράξενη και όχι τόσο γνωστή σπηλιά της Ελλάδας. Υπάρχουν πολλές κοντά ή και πιο μακριά από την Αθήνα. Όπως για παράδειγμα η «Tρύπια εκκλησία» σε σπηλιά της Αττικής που λίγοι γνωρίζουν αλλά και η ελληνική σπηλιά με την… τρύπια οροφή που κοιτάζει τον ουρανό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Λυχνοσπηλιά της Αττικής με τη μεγάλη ιστορία αλλά και η άγνωστη σπηλιά του Δράκου που τη μαγευτική θέα και τη δύσκολη πρόσβαση.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Καμένα Βούρλα: Εκδήλωση μνήμης για την άλωση της Κωνσταντινούπολης

Τι θα περιλαμβάνει η τιμητική εκδήλωση Η ανακοίνωση για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *