Δευτέρα , 4 Δεκεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Χαιρετισμός Γ.Σκόκα στην Συναυλία Αλληλεγγύης 29 Οκτώβρη ΕΚΝΛ-ΠΜΣ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γιάννης Σκόκας, στο πλαίσιο της συναυλίας αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ:

Συνάδελφοι και Φίλοι

Σας καλωσορίζουμε σε αυτή την ξεχωριστή και πολύ σημαντική εκδήλωση . Κι αυτή και οι υπόλοιπες που πραγματοποιούνται την ίδια στιγμή σε Νάουσα και Καρδίτσα μας γεμίζουν ελπίδα και δύναμη. Από τα βάθη της καρδιάς μας ευχαριστούμε τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών , το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος αλλά και τον Σύλλογο Δισκοθετών που βοήθησαν καθοριστικά για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Χαιρετίζουμε όλους τους μουσικούς, τους καλλιτέχνες που σήμερα στέκονται στο πλάι μας, στο πλάι του λαού της Θεσσαλίας. Τα μέλη των Σωματείων, τους φίλους που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της αυτής της προσπάθειας. Σας ευχαριστούμε όλους που μας πλημμυρίζετε με την αλληλεγγύης σας. Και εμείς σας υποσχόμαστε ,την δύναμή που μοιράζεστε μαζί μας να την κάνουμε αγώνα και διεκδίκηση.

Αυτές τις ώρες , αυτές τις στιγμές ο λαός της Λάρισας, της Θεσσαλίας δίνει μια μεγάλη μάχη. Γνωρίζουμε καλά πως όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν δεν ήταν ένα μοιραίο κι αναπόφευκτο γεγονός. Δεν είναι «το κακό το ριζικό» που μας οδήγησε σε μια ακόμη βιβλική καταστροφή. Ή « τα ακραία καιρικά φαινόμενα», η περίφημη «κλιματική κρίση». Δεν είναι γενικά η αδιαφορία, η αστοχία , η ανοργανωσιά του κράτους!

Το νέο δράμα της Θεσσαλίας ήταν άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα ! Ότι δεν μπορεί να γίνει πεδίο επενδύσεων, τρόπος για να βγούνε νέα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι κόστος και δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Αυτές είναι οι προτεραιότητές τους, αυτού του είδους την ανάπτυξη υπόσχονταν ξανά όλες αυτές τις ημέρες !Μια ανάπτυξη που μας πνίγει κυριολεκτικά και μεταφορικά !

Αυτές είναι οι προτεραιότητες που χαράζουν συντεταγμένα η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές . Γι΄αυτό συστηματικά απορρίπτουν ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία. Γι΄αυτό τα μεγάλα προβλήματα που έφερε η φονική πλημμύρα είναι ακόμη εδώ χωρίς να έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις.

Έχουμε δεί πολλές φορές αυτό το έγκλημα σε επανάληψη. Γι΄αυτό χωρίς δισταγμούς από την πρώτη στιγμή οργανώσαμε αυτή την πρωτόγνωρη προσπάθεια. Δεν εφησυχάσαμε, δεν σαστίσαμε μετρώντας απλά το μέγεθος της πλημμύρας. Πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας. Το ΕΚΝΛ, Σωματεία και φορείς, απλοί άνθρωποι μπήκαμε μπροστά για να σωθεί ο τόπος. Με τα φτυάρια στο φυτώριο μερόνυχτα να γεμίζουμε σακιά με άμμο, να χτίζουμε φράγματα άγρυπνοι σε αναχώματα του Πηνειού που διασχίζει συνοικίες της πόλης μας όπως στους Αμπελόκηπους, τον Αη Γιώργη, τον Ιπποκράτη, τον Αγ,Θωμά κα . Συνδικαλιστές και μέλη των σωματείων με αντλίες στα χέρια από σπίτι σε σπίτι κι από υπόγειο σε υπόγειο να βγάζουν τα νερά. Δίνοντας την μάχη στο πλευρό του λαού μας που προσπαθούσε να σταθεί όρθιος. Μέσα στα πλημμυρισμένα σοκάκια να μοιράσουμε λίγη βοήθεια, προσφέροντας ανακούφιση , απλώνοντας το χέρι σε κάθε οικογένεια που το χρειάζεται.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε εκ μέρους του λαού της Θεσσαλίας για αυτό το συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται παντού και μέρος του είστε κι εσείς. Από εκατοντάδες φορείς αλλά κυρίως από χιλιάδες ανθρώπους. Μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας μπήκε μπροστά σε αυτή την προσπάθεια με όλες αυτές τις δράσεις που συνεχίζονται . Αναλαμβάνοντας την ευθύνη να φθάσει στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Σε αυτές τις συνθήκες κι όταν ο λαός της περιοχής μας δίνει την μάχη της επιβίωσης και ενώ αφήνουν την ζωή του απροστάτευτη, μας εξοργίζουν ακόμα ποιο πολύ όλοι αυτοί οι υποκριτές κουνώντας μας το δάχτυλο για δήθεν ευαισθησίες να προσπαθούν να αποσπάσουν με το ζόρι την συνενοχή μας απέναντι στο διαχρονικό έγκλημα σε βάρος ενός άλλου λαού , του ηρωϊκού Παλαιστινιακού λαού .

 

Είναι χρέος στην ανθρώπινη ζωή, την αξιοπρέπεια του κάθε απλού ανθρώπου να σταθεί -στην σωστή πλευρά της ιστορίας- δίπλα στους Παλαιστίνιους καταδικάζοντας αυτή την πραγματική γενοκτονία που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Γάζα. Σας καλούμε όλους να σταθούμε δίπλα τους για άλλη μια φορά. Στην αυριανή απογευματινή μας παρέμβαση στις 7 στο Αρχαίο Θέατρο αλλά και με την μαζική μας συμμετοχή στο Μεγάλο Συλλαλητήριο του Σαββάτου 4 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στην Κ.Πλατεία. Καλούμε όλους εσάς αυτό το υπέροχο και μαχητικό καλλιτεχνικό δυναμικό να πλαισιώσει την συναυλία αλληλεγγύης εκείνη την ημέρα.

 

Είναι χρέος και μόνη επιλογή , για την δική μας ζωή για την πλήρη αποκατάστασή της, χωρίς εκπτώσεις , να ανέβει η διεκδίκησή μας, ο αγώνας μας . Όλων των πληγέντων στην πόλη, την περιοχή αλλά και την χώρα. Γι΄αυτό χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες των κατοίκων της των πλημμυρισμένων περιοχών που οργανώνονται συγκροτώντας τις επιτροπές πληγέντων. Αυτός είναι ο δρόμος, η απάντηση στην ανησυχία για το τι χρειάζεται σήμερα να γίνει.

Να μπούμε μπροστά να οργανωθεί ο αγώνας απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική που η ζωή μας δεν υπάρχει ως προτεραιότητα. Αγώνας για ότι χρειάζεται σήμερα για να συνεχίζουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, ασφαλείς σε αυτό το ευλογημένο τόπο που κατοικούμε . Στην εύφορη πεδιάδα της Θεσσαλίας. Αυτό είναι για εμάς το πραγματικό νόημα της αλληλεγγύης. Γι΄αυτό απαιτούμε εδώ και τώρα :

· Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις.

· Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ολόπλευρης στήριξης και αποκατάστασης.

· Προκήρυξη άμεσα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ολοκληρωμένο σχέδιο έργων υποδομής με ευθύνη του κράτους .

 

Αυτός είναι ένας αγώνας για όλο τον λαό μας, παντού. Τώρα πρέπει να προστατευτεί η ζωή μας! Δεν θα περιμένουμε με ευχές και προσευχές να μην βρέξει, να μην καούμε ή με ελεημοσύνες να ξαναφτιάξουμε την ζωή μας ! Αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό σήμερα το επόμενο έγκλημα σε βάρος μας δεν είναι μακριά. Αυτό το αισθανθήκαμε όλοι μας και λίγους μήνες πριν με το έγκλημα των Τεμπών.

Δεν αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση σαν κανονικότητα . Δεν είναι μοιραίο να ήμαστε στο έλεος καιρικών φαινομένων και η ζωή μας να είναι «πάμε κι όπου βγεί». Η κοιλάδα των Τεμπών φούσκωσε ξανά όχι μόνο από τα ορμητικά νερά του Πηνειού αλλά από την αγανάκτηση για αυτό το νέο έγκλημα ! Γι΄αυτό η απάντησή μας είναι : «Πνίξατε λοιπόν τον κάμπο-θα σας πνίξει η οργή μας»!

Καλή δύναμη σε όλους. Καλή συνέχεια.

www.larissanet.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Μακρακώμη: Φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα

  Η πρόσκληση από τον Δήμο Μακρακώμης Ο Δήμος Μακρακώμης σας προσκαλεί την Δευτέρα 11 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *