Κυριακή , 10 Δεκεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

“Χώροι πρασίνου στη Λαμία: Είναι καιρός να σπάσει το τσιμέντο”

*του Στέφανου Σταμέλλου

“Διαβάζω ότι η δημοτική αρχή Λαμίας προχωράει σε σημαντικές αναπλάσεις στη νοτιοδυτική Λαμία με τη δημιουργία και χώρων πρασίνου, που πραγματικά λείπουν στις γειτονιές της πόλης. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, μετά και την εμπειρία του COVID 19, και ιδιαίτερα η δημοτική αρχή, είναι ότι πρέπει να αλλάξει η εικόνα στις γειτονιές και σε ολόκληρη την πόλη σε σχέση με το πράσινο. Σήμερα το πράσινο όχι μόνο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής και αυτονόητη υποχρέωση απέναντι στους δημότες. Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτοί οι χώροι δεν πρέπει να είναι μαυσωλεία, αλλά ζωντανοί χώροι, που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των κατοίκων της κάθε γειτονιάς.

Μετά την επέκταση του Σχεδίου Πόλης στο τέλος της δεκαετίας του 80, φτιάχτηκαν αρκετές πλατείες, με κύριο χαρακτηριστικό το τσιμέντο. Προσωπικά τις έχω χαρακτηρίσει τσιμεντοπλατείες «δεξαμενές». Μια εξήγηση που ακούγαμε τότε ήταν: οι μελέτες αυτών των έργων δεν έπρεπε να έχουν πάνω από 10% πράσινο, γιατί τότε χρειάζονταν να συμμετέχει και γεωτεχνικός! ή κάπως έτσι… Υπόβοσκε -και υποβόσκει- η αντιπαράθεση πολιτικών μηχανικών και γεωτεχνικών σε όλα τα έργα.  

Λέω λοιπόν ότι είναι καιρός να σπάσει το τσιμέντο. Να επαναφέρουμε το χώμα και τα ψηλό πράσινο στις πλατείες και να γίνουν λειτουργικές και φιλόξενες για όλες τις ηλικίες. Ψηλό πράσινο για σκιές και δροσιά με δέντρα φυλλοβόλα, παγκάκια και καθιστικούς χώρους για τους καθημερινούς επισκέπτες, και υπαίθρια πάρκα γυμναστικής, όπου υπάρχει επαρκής χώρος – έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου. Με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, µε θερμικές συμπεριφορές ιδανικές για την πόλη της Λαμίας, με σύγχρονες προσεγγίσεις βιοκλιματικού σχεδιασμού, που να εξασφαλίζουν συνθήκες άνεσης και δροσισμού.

Η πλατεία στα Άνω Ρεβένια που περικλείεται από τους δρόμους Ζαΐμη, Απελευθέρωσης, Οδησσού και Πεντέλης, είναι μια τέτοια τσιμεντοπλατεία. Είναι μια έκταση δύο στρεμμάτων με τρεις διακριτούς ανισόπεδους χώρους με τσιμέντο και πλάκες πεζοδρομίου. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι ένα «αλώνι», χωρίς καμιά χρησιμότητα και χωρίς ένα παγκάκι! Δείτε τις φωτογραφίες. Δεν πρέπει να αλλάξει;”

Στέφανος Σταμέλλος

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Αμφίκλεια: Ενημερωτική εκδήλωση για τον Καρκίνο του Μαστού

  Εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στην Λέσχη Φιλίας της Αμφίκλειας   …

Ένα σχόλιο

  1. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

    εδω τσιμενταρανε το ΠΑΡΚΟ, ελεος πια με τα τσιμεντα. βαλτε και κλιματιστικα τωρα, θα βραζει ο τοπος. οσο για το ψυχρα υλικα, tζαμπα λεφτα συντροφοι.
    Αντε να ερθει ο επομενος ΔΗΜΑΡΧΟΣ να το ξανασκαψει, πλερωνουμε , λεφτα υπαρχουν στη πλεμπα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *