Δευτέρα , 5 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Χρ. Σταϊκούρας: “Μετά από 4 χρόνια σκληρής δουλειάς, μπορούμε να μιλάμε με έργα και πράξεις”

 

Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ | 8.4.2023
Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική

 

Επιχειρώντας μια σύντομη επισκόπηση της πορείας και της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, καθώς ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες ο τετραετής κύκλος της παρούσας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι γεγονός, ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, τα καταφέραμε. Συλλογικά, πολίτες και πολιτεία, καταφέραμε η οικονομία μας να διακρίνεται σήμερα, για υψηλή ανθεκτικότητα, μεγάλη πρόοδο και ισχυρή δυναμική, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα στο μέλλον.

Και αυτό διότι κατάφερε να αντέξει τους ισχυρούς κραδασμούς των διαδοχικών κρίσεων, να στηρίξει – γενναία και αποτελεσματικά – νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως τους πιο ευάλωτους, να κλείσει επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος, να επιτύχει μετρήσιμα αποτελέσματα, να διακριθεί για τις επιδόσεις της, να αναπτυχθεί ισχυρά και βιώσιμα, να δημιουργήσει πολλές, καλές θέσεις απασχόλησης, να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, να βελτιώσει τη θέση και το κύρος της, να αναβαθμιστεί, να μετασχηματιστεί, να ισχυροποιηθεί.

Ό,τι είπαμε, το κάναμε. Παρά τα εμπόδια που προέκυψαν στη πορεία, τηρήσαμε τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις, χτίζοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Μετά από 4 χρόνια σκληρής δουλειάς, μπορούμε να μιλάμε με έργα και πράξεις. Έργα όπως, μεταξύ άλλων, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η γενναία στήριξη των πολιτών σε όλες τις κρίσεις με μέτρα άνω των 57 δισ. ευρώ, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η υλοποίηση αλλαγών που εκσυγχρονίζουν την χώρα, η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, αλλά και η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, που καθιστά απολύτως εφικτή την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, επέστρεψε δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και η χώρα κινείται σε έναν πιο ελπιδοφόρο δρόμο. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ισχυρή μεγέθυνση της οικονομίας μας, που από ουραγός στις επιδόσεις την προηγούμενη τετραετία, μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, από τη σταθεροποίηση και βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, καθώς η χώρα μηδενίζει το πρωτογενές της αποτέλεσμα το 2022, και επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημειώνει την μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της ευρωζώνης, έχοντας υποχωρήσει κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες την τριετία. Το παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας αλλάζει, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η χώρα μας καλύπτει σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία, επεκτείνεται σε νέες αγορές και γίνεται όλο και πιο εξωστρεφής.

Αναγνωρίζουμε, ωστόσο, ότι στην πορεία έγιναν και λάθη, όμως δεν κλείνουμε τα μάτια στα “κακώς κείμενα”, αλλά προσπαθούμε να τα διορθώσουμε, με ορθολογισμό, ειλικρίνεια και κοινωνική ευαισθησία. Διότι, σε εμάς είναι ξεκάθαρο ότι, για να δημιουργήσουμε μια πατρίδα υψηλών προσδοκιών, οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα πιο ποιοτικό και αποτελεσματικό κράτος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω και αισιοδοξώ ότι, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι πολίτες θα επιλέξουν την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που οδηγεί, με ασφάλεια, το “καράβι” της οικονομίας σε δύσκολους καιρούς, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και εγγυητή προόδου για τη χώρα μας. Την Κυβέρνηση της σοβαρότητας, της αποτελεσματικότητας και της σταθερότητας.

Έτσι ώστε να συνεχίσουμε με σύνεση, αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση στον δρόμο της προόδου, για μια οικονομία που θα λειτουργεί εταιρικά και συναγωνιστικά δίπλα στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης, προσφέροντας καλύτερες δουλειές, υψηλότερες αμοιβές και περισσότερες ευκαιρίες, για όλους, πρωτίστως για τη νέα γενιά.

 

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  Μήνυμα Αρχιεπισκόπου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *