Ανακοίνωση από τον Σχολικό Συνεταιρισμό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας
Ο Σχολικός Συνεταιρισμός του 12ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας διοργανώνει το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024 για ακόμη μια φορά Χριστουγεννιάτικο Bazaar στη Ρήγα Φερραίου από τις 09.00 έως 16.00.
“Σας περιμένουμε να μας ενισχύσετε, να δείτε τις συνεταιριστικές πρωτοβουλίες των μαθητών/τριών, γονιών και εκπαιδευτικών και να ενημερωθείτε από κοντά για τη λειτουργία ενός σχολικού συνεταιρισμού που ενώνει όλη τη σχολική μονάδα.” αναφέρει ο Συνεταιρισμός.
Ανακοίνωση
“Το σχολείο μας έχει τη χαρά εδώ και αρκετά χρόνια να πρωτοπορεί μέσω της δράσης του σχολικού συνεταιρισμού με την επωνυμία «Τα συνεταιράκια».
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στηρίζεται στην παιδαγωγική θεωρία του John Dewey για την προοδευτική εκπαίδευση και στην Παιδαγωγική φιλοσοφία του Σελεστάν Φρενέ, η οποία συγκροτείται από θεμελιακές αρχές, όπως: συνεργασία και πολιτειότητα, κοινοτική – συνεταιριστική οργάνωση της σχολικής ζωής, ελεύθερη έκφραση και επικοινωνία, «φυσική» μέθοδος μάθησης, έρευνα- πειραματικός ψηλαφισμός (διερευνητική μάθηση), σύνδεση του σχολείου με την κοινότητα-κοινωνία.
Ο σχολικός συνεταιρισμός είναι ένα πολυδύναμο εκπαιδευτικό εργαλείο που δεν αποσκοπεί αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση των σχολικών μονάδων. Στις δραστηριότητες ενός σύγχρονου σχολικού συνεταιρισμού πρωτεύει η παιδαγωγική του διάσταση και ακολουθεί η κοινωνικο-οικονομική. Πρόκειται για έναν θεσμό που αποσκοπεί στην εμπέδωση γνώσεων βάσει της βιωματικής εμπειρίας, ενισχύει περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις και συμβάλλει στην εξοικείωση των μαθητών/τριών των σχολείων με την έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ο Σχολικός Συνεταιρισμός αποτελεί έναν σύγχρονο θεσμό της κοινωνικής ζωής του σχολείου και έχει ως βασικό σκοπό «τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών σχετικά με τις αρχές της αλληλοβοήθειας, της συνεργασίας και της κοινωνικής ευθύνης, της ανάπτυξης επαγγελματικών, κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, τον εθελοντισμό, την ανάπτυξη της ανεξάρτητης σκέψης και δημοκρατικής συνείδησης, καθώς και τη γνώση συλλογικών μορφών οικονομικής δραστηριότητας» (1566/1985, άρθρο 46, παρ. 3).
Μέλη του σχολικού συνεταιρισμού είναι οι ίδιοι οι μαθητές, οι οποίοι οργανωμένοι σε ομάδες φροντίζουν για τον προγραμματισμό των Γενικών Συνελεύσεων του Σ.Σ., όπου παίρνονται συλλογικά αποφάσεις ανάλογες με τις ανάγκες του κοινωνικού περιβάλλοντος του σχολείου και με γνώμονα την οικονομική ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οι διδάσκοντες και οι γονείς έχουν ρόλο κατά βάση επικουρικό. Οι μικροί μαθητές κατακτούν βιωματικά πολλούς από τους μαθησιακούς στόχους του επίσημου Αναλυτικού Προγράμματος και συνεταιρίζονται δημιουργώντας μόνοι τους προϊόντα τα οποία διαθέτουν.
Συμπερασματικά, ο σχολικός συνεταιρισμός μπορεί να διαμορφώσει σταδιακά μέσα στο σχολείο μια συνεργατική κουλτούρα κι ένα ήθος προσανατολισμένο προς την αειφόρα ανάπτυξη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν σχέσεις αλληλοτροφοδότησης με άλλες καινοτόμες δραστηριότητες.
Η οργάνωση και υποστήριξή του βασίζεται κυρίως στη θέληση των εκπαιδευτικών, στη συμπαράσταση των γονέων και στους φορείς της τοπικής κοινωνίας.”